Smučarski krst na SP: da ne bi ostala zgolj punca z avtobusa

Anja Oplotnik in Nika Tomšič. Foto: MaPa

V kar 14-članski slovenski smučarski reprezentanci na svetovnem prvenstvu v Meribelu in Courchevelu najdemo tudi debitantki na velikih tekmovanjih. To sta Nika Tomšič in Anja Oplotnik.

Obe sta ob skromni notranji konkurenci in velikanski generacijski vrzeli sicer že večkrat dobili priložnost na tekmah svetovnega pokala, a vselej ostali brez točk. V kratkem bosta članici ekipe evropskega pokala, 20-letna Anja Oplotnik in dve leti starejša Nika Tomšič, debitirali še na svetovnem prvenstvu v Meribelu. Nastopili bosta v slalomu, slednja še na ekipni tekmi. Za širšo javnost sta precejšnja neznanka. Nobena namreč ni uvrščena med najboljšo slalomsko stoterico na FIS-ovi lestvici, tudi dvajseterica v evropskem pokalu zanju še ni bila dosegljiva. A ob skrb vzbujajočem slovenskem smučarskem zaledju, poškodbi Andreje Slokar in umiku Mete Hrovat sta vendarle – prvi v vrsti.

Mariborčani jo že poznajo

Nika Tomšič se ob tem glasno nasmehne opazki, da je njen obraz vendarle dobro poznan. Predvsem Mariborčanom. Pred leti je namreč kot obraz lokalnega kluba in pohorskega turizma krasila mestne avtobuse in velike obcestne plakate. “Mnogi prijatelji so mi pošiljali fotografije avtobusov z mojo sliko. Bilo je zabavno. A moji cilji so seveda višji. Ne bi rada ostala le punca z avtobusa,” pravi 22-letna Štajerka.

Nika Tomšič. Foto: Aleš Fevžer

“Moj osnovni cilj zime je izboljševanje FIS točk. Pri tem sem bila kar uspešna. Veselijo me tudi točke evropskega pokala. A sposobna sem več. To bom poskušala tudi dokazati. Nastop na SP je vmesna nagrada. Hvaležna sem tistim, ki so me izbrali v ekipo. Bi pa težko gojila prav visoka rezultatska pričakovanja. Zadovoljna bom, če bom na tekmo prenesla dobre vožnje s treningov,” o sezoni 2022/23 razmišlja mlada Pohorka, ki je imela na smučarski poti tudi kar nekaj zdravstvenih težav.

Po slalomski zmagi na festivalu evropske mladine leta 2017 v Erzurumu si je namreč huje poškodovala koleno. Poškodba ji je vzela dve sezoni (2017/18 in 2018/19). Še danes čuti posledice. “Bolečine so vedno redkejše. Zdaj končno lahko uresničujem svoje načrte, delam in napredujem. Vsekakor se ne želim ustaviti na tej točki,” pravi ena od dveh slovenskih debitantk na SP 2023, ki je v karieri dobila šest FIS preizkušenj, večinoma na domačem snegu.

Anja Oplotnik. Foto: Aleš Fevžer

Še dolga pot

“Uvrstitve v ekipo sem bila zelo vesela. To je vendarle največja tekma v sezoni. Vse skupaj jemljem kot veliko izkušnjo. To je naložba v mojo smučarsko prihodnost. Zaradi tega si ne postavljam rezultatskih ciljev. Rada pa bi pokazala svoje najboljše smučanje,” pa pred krstom na velikem tekmovanju razmišlja Anja Oplotnik, sicer članica SK Celje. Najmlajša v le petčlanski ženski ekipi za Meribel (poleg nje in Tomšič še Ilka Štuhec, Ana Bucik in Neja Dvornik) je letos že nastopila na mladinskem svetovnem prvenstvu in kot edina Slovenka zasedla 13. mesto.

Ne skriva, da želi v prihodnje še precej več. A jo čaka še dolga pot prebijanja. Tudi s finančnimi prispevki, brez katerih na nižji tekmovalni ravni ne gre. “Takšna je pač pot. Da, tudi nekaj denarja moram prispevati. Ko sem bom prebila v višje kategorije, mi bo lažje,” pravi varovanka trenerja Nejca Rebca, ki ima na svojem računu prav tako kopico zmag na tekmah FIS, in dodaja: “Vem, da mi do ekipe svetovnega pokala manjka še kar veliko. Najprej me čaka dokazovanje na nižji tekmovalni ravni.”

O vzornikih …

Nika Tomšič: “Moja največja vzornica je bila Lindsey Vonn. Navduševalo me je predvsem njeno vračanje po poškodbah. Spoštujem tudi Mikaelo Shiffrin, ki je najboljša smučarka vseh časov.”

Anja Oplotnik: “Mikaela Shiffrin. Gre za smučarko, ki je zgled v prav vseh disciplinah.”