Poljaki pred svojimi navijači prekinili norveški niz

Getty Images

Poljski smučarski skakalci so suvereno dobili ekipno tekmo za svetovni pokal v Zakopanah. Slovenci po padcu Petra Prevca šesti.

Poljaki ničesar niso prepustili naključju, z odličnimi skoki so Maciej Kot, Stefan Hula, Dawid Kubacki in Kamil Stoch razveselili več tisoč poljskih navijačev in tretjič v zgodovini svetovnega pokala dobili ekipno tekmo. Predtem jim je to uspelo v Klingenthalu leta 2016 in lani v Willingenu.

Poljska reprezentanca je vodila že po prvi seriji, pravzaprav bi ji samo napaka kakšnega izmed skakalcev lahko preprečila slavje. Najbolj so se jim približali Nemci, z zadnjim finalnim skokom je poslednjo rokavico vrgel Richard Freitag, ki je doskočil pri 137 m, a je Stoch z daljavo dneva (141,5 m) v brezvetrju postavil nov rekord skakalnice in še enkrat dokazal, da je trenutno v sanjski formi.

Slovenci so se na tekmi za peto mesto udarili z Japonci, varovanci Gorana Janusa – priložnost je ponudil Žigi Jelarju, Anžetu Semeniču, Timiju Zajcu in Petru Prevcu – so se enakovredno kosali z japonsko reprezentanco, bili so na dobri poti, da jo prehitijo v končni razvrstitvi, a se je nato zalomilo pri zadnjem skoku. Prevc je, tako kot v prvi seriji, doskočil pri 133,5 m, a je nato po doskoku izgubil ravnotežje in padel, zaradi česar je prejel kar zajetni točkovni odbitek sodnikov. Boj z Japonci je bil izgubljen.