Stoch se je v Lahtiju pridružil izbrani druščini

Matt Roberts/Getty Images

Aktualni šampion v svetovnem pokalu smučarskih skokov Kamil Stoch je v Lahtiju prišel do zmage, kar je v tekoči sezoni zanj vseeno lep dosežek.

Poljak se je veselil šele druge zmage v tej sezoni svetovnega pokala, skupno pa 33. v karieri. Na severu je zablestel s skokoma 132.5 in 129 metrov. Drugi je bil vodilni v svetovnem pokalu, Rjoju Kobajaši, tretji je bil Robert Johansson.

Skoki v Lahtiju so postregli z vrnitvijo Petra Prevca in Gregorja Schlierenzauerja v svetovni pokal, vendar veliki imeni nista navdušili. Schlierenzauer je danes osvojil le točko za 30. mesto, Prevc pa sploh ni nastopil.

Od Slovencev so točke osvojil Anže Semenič (22. mesto), Anže Lanišek (24. mesto) in Bor Pavlovčič (25. mesto). Žiga Jelar in Jurij Tepeš sta zgrešila finale, Jernej Damjan je bil diskvalificiran.

Vodilni položaj v svetovnem pokalu s 1460 točkami trdno drži Kobajaši, Stoch jih ima 1029. Poljak je z današnjo zmago postal šele sedmi skakalec v zgodovini svetovnega pokala, ki je osvojil več kot 10.000 točk. Pred njim je to uspelo le še Thomasu Morgensternu, Schlierenzauerju, Noriakiju Kasaiju, Simonu Ammannu, Adamu Malyszu in Janneju Ahonnenu.

Svetovni pokal se nadaljuje prihodnji konec tedna v Willingenu.