Dominantni kot Mercedes in Ferrari v formuli 1

Smučarski skoki 25. Mar 202218:45 > 21:17 1 komentar
Slovenci so se razveselili zgodovinskega uspeha.

Slovenski smučarski skakalci so po zgodovinskem uspehu na prvi letošnji posamični tekmi v Planici žareli od zadovoljstva. Žiga Jelar, Peter Prevc, Anže Lanišek in Timi Zajc so pred 12.000 domačimi gledalci pometli s konkurenco in se razveselili neverjetne četvorne zmage. Ob izjemnem uspehu sedaj še bolj samozavestno pogledujejo proti malemu kristalnemu globusu v smučarskih poletih, vse prej kot nemogoča pa ni niti končna zmaga v pokalu narodov.

Od pekla do raja, bi lahko opisali pot, ki jo je v letošnji sezoni prehodil današnji zmagovalec prve od treh letošnjih tekem na letalnici bratov Gorišek Žiga Jelar. Še novembra lani je kazalo, da je zaradi hude oblike koronavirusa povsem odpisan, a se je v drugi polovici sezone, četudi je februarja ostal brez nastopa na olimpijskih igrah v Pekingu, dvignil kot feniks iz pepela.

Z drugim in četrtim mestom je navdušil že minuli konec tedna v Oberstdorfu, danes pa z dvema izjemnima poletoma (232 m in 239 m) slavil pred moštvenima kolegoma Petrom Prevcem in Anžetom Laniškom.

“Sploh nisem vedel, da sem zmagal. Drugi so mi dejali, da sem in naj grem na rame sotekmovalcev. Že z drugim mestom prejšnji teden se je vse poplačalo. Dokazujem, da če imam priložnost, sem lahko zelo močen. Uživam v tem, v borbi, evforiji. Super!” je bil navdušen Jelar, ki je bil v poskusni seriji še nekoliko zadržan, na tekmi pa se po smučini spustil brez zavor in letel skoraj povsem v dno skakalnice.

Žiga Jelar je prišel do prve zmage v karieri.

“To je najslajša zmaga. Ne vem, če je lahko še lepše. V Planici, pred navijači, ob sebi sem imel moštvene kolege. Še vreme je bilo lepo,” je ob svoji prvi zmagi v karieri razlagal 24-letnik, ki je z uspehom prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku poletov.

Lanišek že s 14 kilogrami čokolade

Uspeh mu je močno privoščil tudi Lanišek, ki je prišel že do sedmih stopničk v letošnji sezoni, svoj dosežek pa na materinski dan posvetil vsem mamam. “Čestitke vsem mamicam. Danes sem šopek dal mami, upam, da jutri dobim še kakšnega za svojo ženo,” je dejal Domžalčan in pokomentiral tudi današnjo prevlado slovenskih orlov. “V Zadnjih letih je bil tako dominanten Mercedes v formuli 1, na zadnji dirki Ferrari s prvim in drugim mestom. Upam, da v tem ritmu nadaljujemo.”

Najboljši slovenski skakalec letošnje zime je sicer še vedno v igri tudi za končno nagrado Planica 7. “Super je. Zdaj imam že 14 kilogramov čokolade, ki jo bo kar težko pojesti. Sicer si nisem privoščil še nobenega koščka, saj moram najprej odskakati zadnji dve tekmi,” ostaja osredotočen smučarski skakalec.

Petra Prevca po stopničkah pekla vest

Svoje prve letošnje stopničke v svetovnem pokalu je le dočakal tudi Peter Prevc, ki je tako na najboljši možni način kronal zanj uspešno olimpijsko sezono, v kateri je osvojil dve olimpijski odličji.

Peter Prevc: “Res sem se sprostil in užival. To je najpomembnejše. Če je tako, tudi rezultat pride.”

“Ne vem, če obstaja presežnik, ki bi opisal, kar se je danes zgodilo. Drugi skok je bil eden boljših od Kitajske dalje. Mogoče je bil še kakšen v Vikersundu. Sem zelo zadovoljen. Morda je bilo malo grdo, ker sta Domen in Timi skočila manj od mene in sem bil tega vesel, a žal je v športu tako,” je ob drugem mestu vest nekoliko pekla najstarejšega od bratov Prevc.

Hrgota: Treba je ostati na realnih tleh

Kljub današnjemu zgodovinskemu dosežku slovenskih skakalcev v dolini pod Poncami, pa vseh ciljev za letos še niso izpolnili. Že jutri bodo namreč napadali drugo mesto v pokalu narodov, kjer za Nemci zaostajajo le za 39 točk, povsem nemogoča pa ni niti končna zmaga.

“Najprej moramo ujeti Nemce, nato bomo pogledovali proti Avstrijcem. Tako je bilo tudi z Norvežani. Če bo priložnost, da napredujemo še za kakšno mesto, bom tega vesel. Pred Oberstdorfom smo si želeli priti med prve tri, zdaj se pogovarjamo celo o prvem mestu. Tega si nihče ne bi mislil, jaz zagotovo ne. A zakaj pa ne,” je optimističen glavni trener Slovenije Robert Hrgota, ki ima ta čas kar pet tekmovalcev, ki so sposobni skočiti na zmagovalni oder.

Robert Hrgota: “Fantje zares dobro funkcionirajo.”

“Fantje zares dobro funkcionirajo. Njihova tehnika je ravno prav agresivna in konservativna. Ne bojijo se hitrosti in letenja. Cel kup je malenkosti, ki se morajo povezati in imamo to srečo, da imamo pet fantov, ki je to sposobnih povezati,” je pojasnil Hrgota, ki bo na jutrišnji ekipni preizkušnji v ogenj poslal Jelarja, Zajca, Petra Prevca in Laniška.

Če bi le smel, bi sicer jutri bržkone najraje nastopil še z eno ekipo, saj so v izjemni formi tudi ostali člani slovenske vrste. “V tem trenutku je res tako videti, a ne smemo to vzeti za samoumevno. Le spomnite se leto nazaj, kje smo bili na svetovnem prvenstvu. Tako kot gredo lahko stvari hitro narobe, so šle sedaj hitro navzgor. A treba je ostati na realnih tleh, saj ni vedno tako lepo kot danes. Je pa treba tako lepe trenutke zaužiti in se jih poveseliti,” je, tako kot vselej, ostal umirjen 33-letnik.

Naj dodamo, da je bil danes nekoliko slabše volje le Timi Zajc, ki po četrtem mestu ni želel dajati izjav in je hitro odvihral mimo novinarskih mikrofonov. “Ob tako lepem trenutku si želi vsak stati na zmagovalnem odru. A glava se bo ohladila in jutri bo znova napadel,” je pripomnil Hrgota.

Planiški petkovi foto utrinki:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje