Tragična smrt nepogrešljivega člena planiške letalnice

Smučarski skoki 13. Nov 202318:18 0 komentarjev
Foto: Aleš Fevžer

Z Gorenjske prihaja žalostna novica o smrti enega izmed vodilnih mož, ki vsako leto pripravljajo planiško letalnico bratov Gorišek. V 65. letu starosti je po tragični nesreči preminul vodja letalnice bratov Gorišek, Iztok Pergarec z vzdevkom "Ič".

Človek, ki je bil dolga leta alfa in omega priprave planiške letalnice, je danes žal odšel na večni počitek. Tragično vest je sporočila tudi kranjskogorska policija, ki je potrdila, da so bili obveščeni o nesreči na območju Planice.

“Po podatkih, s katerimi razpolagamo, je moški padel z višine in zaradi hudih telesnih poškodb na kraju umrl. Policisti so kraj zavarovali, opravljajo ogled in zbirajo obvestila o vzroku in vseh okoliščinah nesreče, ki so predmet nadaljnje kriminalistične preiskave,” so sporočili policisti.

Planica v njegovem DNK-ju

Iztok Pergarec – Ič je bil dolgoletni šef planiške letalnice, brez katerega si marčevskih zaključkov sezone svetovnega pokala ne gre predstavljati. Z veličastnim športnim objektom Pod Poncami je bil tesno povezan od otroških let.

Že leta 1969 ga je v Planico peljala mati, ki je bila v planiškem organizacijskem komiteju. Ko je kot desetletni fantič teptačem nosil sendviče, mu je letalnica nemudoma prirasla k srcu.

Pri 16 letih je to častno delo prevzel tudi sam. Del ekipe, ki skrbi za popolno doskočišče skakalcev, je bil skoraj pol stoletja, od tega 31 let v vodstveni vlogi. Najprej je postal vodja teptačev, nato vodja letalnice. To funkcijo je izvrstno opravljal dve desetletji.

Foto: Aleš Fevžer

Kar 30 let je bil tudi zastavonoša. Torej eden tistih junakov, ki se tradicionalno pred tekmo spustijo čez hrbtišče od vrha doskočišča. Priložnost je dočakal, ker je bil tudi sam odličen smučar. Ukvarjal se je s skoki, a ne smučarskimi, temveč akrobatskimi. Dolgo se je v iztek, kamor “kamikaze na smučeh” pridirjajo s 120 kilometri na uro, spuščal s slovensko trobojnico.

Leta 1992 se je po osamosvojitvi Slovenije z njo spustil kot prvi v zgodovini. Slava mu!

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!