Pisk v piščalko, ki nosi melodijo velikega pričakovanja

Nogomet 13. Nov 202316:22 0 komentarjev

Selektor Matjaž Kek je v ponedeljkovem popoldnevu novembra prvič zapiskal v svojo piščalko. Signal, ki navadno naznanja zgolj začetek treninga, je tokrat zvenel kot signal vnovičnega prebujenja slovenskega nogometa. Pred našo izbrano vrsto sta namreč tekmi, ki odpirata vrata uvrstitve na četrto veliko nogometno tekmovanje v zgodovini Slovenije.

Na Brdu pri Kranju se je v idiličnih vremenskih razmerah in v idiličnem okolju začela najpomembnejša akcija slovenske članske reprezentance v zadnjem desetletju. Idilični so tudi rezultati v zadnjem obdobju. Slovenija je z devetnajstimi točkami na vrhu kvalifikacijske skupine H in je v tej jeseni dobila vse štiri tekme. Če to podaljšamo še na daljše obdobje, so varovanci Matjaža Keka na zadnjih štirinajstih tekmah je le enkrat izgubili.

Vse to je razlog tudi za idilično vzdušje v slovenski reprezentanci. Kot tolikokrat poudarjajo naši reprezentanti in je v nedeljskem Sportklubovem intervjuju to še enkrat poudaril tudi kapetan Olimpije Timi Max Elšnik, je ravno ta izrazito pozitivni duh znotraj izbrane vrste, ki v sodelovanju z vetrom v jadra javnost in navijačev znova prerašča v kult reprezentance, eden izmed glavnih razlogov, da je Slovenija v zadnjem obdobju na nogometnih zelenicah tako zelo uspešna.

“Mislim, da je vsak malo v pričakovanju, ampak ni posebne napetosti. Že na prvi tekmi proti Kazahstanu smo vedeli, zakaj igramo. Od takrat je misel na en cilj in nič drugače ni zdaj,” poudarja Jaka Bijol, branilec Udineseja in steber obrambe slovenske reprezentance.

Jan Oblak in Jaka Bijol. FOTO: Aleš Fevžer.

Na ponedeljkov zbor so prišli vsi slovenski reprezentanti z izjemo kapetana Jana Oblaka, ki je včeraj pozno zvečer z madridskim Atleticom še igral tekmo španske La Lige proti Villarealu (3:1).

Na eni strani zdravstvene težave, na drugi dobra forma

Toda vselej, ko se zbere slovenska nogometna reprezentanca, nekje v zraku ostaja tradicionalno opozorilo selektorja Matjaža Keka: “Pri nas nikoli ni vse idealno.” In kar ni idealno je zdravstveno stanje v slovenski izbrani vrsti. Kar nekaj nogometašev je namreč na novembrski zbor izbrane vrste prišlo načetih. Med njimi so tudi nosilci igre v zadnjem obdobju Timi Max Elšnik, Erik Janža in Petar Stojanović. Slednji med obema reprezentančnima pavzama ni odigral niti ene tekme. A vsi so zraven, pripravljeni, da pomagajo po svojih najboljših močeh.

Po drugi strani pa ne manjka niti pozitivnih novic. Jaka Bijol, Miha Blažič, Jan Oblak in Žan Karničnik, pa tudi Andraž Šporar, Adam Gnezda Čerin in Benjamin Verbič imajo za seboj dober oktober in november, strelsko se je ta konec tedna prebudil Žan Vipotnik, ki bo nocoj v ekskluzivnem pogovoru del naše nogometne oddaje Pod prečko. V njej bomo formo in stanje reprezentantov pred zgodovinsko pomembnima tekmama z Dansko in Kazahstanom še podrobneje analizirali v temi tedna.

Dancem manjkata velika zvezdnika

Najprej Slovenijo torej čaka gostovanje na Danskem, kjer bodo na stadionu Parken proti zdesetkani prvi favoritinji skupine iskali zmago, ki že lahko potrdi pot Kekovih varovancev v Nemčijo prihodnje leto. Sicer naši izbrani vrsti ostane še popravni izpit. Tekma proti Kazahstanu v že mesec dni razprodanih Stožicah.

“Danska je reprezentanca, ki ima dovolj nogometašev, da bodo nadomestili manjkajoče. Kdorkoli bo igral, bo zelo kakovosten. Ne smemo gledati na način, da jim manjkata pomembna igralca,” poudarja Bijol. Manjkajoča zvezdnika Dancev sta nogometaša Manchester Uniteda Christian Eriksen in v teh kvalifikacijah sijajni Rasmus Höjlund.

Medtem ko je slovenska mesta začel prevevati vonj po kostanju, na Brdu pri Kranju diši po zgodovinskem uspehu …

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!