Slovenski orli tudi v Lahtiju potrdili vrhunsko formo

Smučarski skoki 25. Mar 202317:56 > 17:56 0 komentarjev
Lanišek Kos Zajc Prevc
Foto: Profimedia

Na predzadnji ekipni tekmi smučarskih skakalcev v tej sezoni je slovenska četverica Lovro Kos, Domen Prevc, Timi Zajc in Anže Lanišek zasedla drugo mesto. Orli so zaostali le za prepričljivimi zmagovalci Avstrijci, v napetem boju vse do konca pa prišli do drugega mesta, tretje Poljake so prehiteli za 8,8 točke.

Finski Lahti je predzadnja postaja smučarskih skakalcev v tej sezoni. Na današnji ekipni tekmi so Slovenci prvič nastopali kot aktualni svetovni prvaki. V primerjavi z zlato planiško ekipo je zasedba doživela eno spremembo – namesto obolelega Žige Jelarja je priložnost dobil Domen Prevc, v postavi pa so ostali Lovro Kos, Timi Zajc in Anže Lanišek. Manjkal je tudi glavni trener Robert Hrgota. Po ponesrečenemu nastopu Domna Prevca v prvi seriji, ko je dosegel manj kot 100 metrov in je Slovenija padla celo na sedmo mesto, so se fantje odlično pobrali in vse do konca zmanjševali zaostanek za ostalimi reprezentancami. Prehiteli so vse razen Avstrijcev in slovenskim navijačem poslali najboljše vabilo za finale svetovnega pokala prihodnji konec tedna v Planici.

Slab začetek …

Kot prvi izmed orlov je nastopil Kos in po skoku, dolgem 120,5 metra, je Slovenija zasedala tretje mesto. Povsem ga je kot drugi polomil najmlajši od bratov Prevc – pristal je pri le 95 metra in Slovenci so zdrsnili na šesto mesto. Vtis je že kot naslednji popravil svetovni prvak Timi Zajc, ki je ‘poletel’ vse do 134,5 metra in ekipo dvignil do četrtega mesta. Zelo dobro je svojo nalogo opravil tudi Lanišek (128 m). Po prvi seriji je bila prepričljivo v vodstvu Avstrija s 24 točkami prednosti pred Poljsko, tretja Nemčija je zaostajala 33,4 točke. Blizu so bili tudi Slovenci – zaostanek za Nemci je znašal 9,7 točke.

… in odličen zaključek

In ta zaostanek so z odličnim skakanjem v drugi seriji ‘pretopili’ v prednost. Kos je nastopil še bolje kot v prvo (127,5 metra) in Slovenija je na tretjem mestu prehitela Nemčijo za točno pet točk. Prednost se je še povišala po nastopu Domna Prevca, ki se je več kot odkupil po napaki v prvem skoku. Pristal je pri 131,5 metra in ob stisnjeni pesti navdušil slovenske ljubitelje skokov. Vrhunsko je še enkrat nastopil Zajc in po 125 metrih slovensko ekipo pred Nemci oddaljil na 23,8 točke, za povrh pa le na 5,8 točke približal Poljski. Anže Lanišek je v šampionskem slogu (126,5 m) dobil obračun s Poljakom Kamilom Stochom, ki je bil tri metre in pol krajši. Slovenija je za 8,8 točke prehitela Poljsko.

Prepričljive zmage so se veselili naši severni sosedi Avstrijci, ki so imeli v postavi Daniel Tschofenig, Michael Hayboeck, Jan Hoerl in Stefan Kraft 26,2 točke prednosti pred slovenskimi junaki. Z drugim mestom se je Slovenija v pokalu narodov utrdila na tretjem mestu, prednost pred Poljaki znaša 273 točk. Zmanjšal pa se je tudi zaostanek do danes četrtih Norvežanov, ki imajo 399 točk več.

Jutri bo v Lahtiju še posamična tekma (15.15), predtem bodo na sporedu še kvalifikacije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!