Lanišek in Križnar zanesljivo slavila na državnem prvenstvu

Smučarski skoki 21. Dec 202220:40 0 komentarjev
Anže Lanišek je trenutno tretji skakalec skupnega seštevka svetovnega pokala. Foto: Profimedia

Nika Križnar (Žiri) in Anže Lanišek (Mengeš) sta na državnem prvenstvu v smučarskih skokih v Planici postala nova državna prvaka. Skakalci so se na Bloudkovi velikanki pomerili še na ekipni tekmi, kjer so člani kranjskega Triglava v postavi Žiga Jelar, Domen in Peter Prevc ter Mark Hafnar ubranili lansko zmago.

Lanišek, ki je bil državni prvak tudi leta 2020, si je na današnjem prvenstvu na veliki skakalnici pod Poncami že v prvi seriji priskakal veliko prednost, v finalu pa je z 294,6 točke le še potrdil državni naslov.

Drugo mesto je zasedel branilec naslova Timi Zajc (Ljubno BTC), ki je za zmagovalcem zaostal za 25,8 točke, tretji pa je bil Domen Prevc (Triglav Kranj), ki je bil še štiri desetinke točke slabši. Dobro je nastopil tudi Lovro Kos (Ilirija), vendar ga je slabši doskok stal stopničk.

“Zelo sem zadovoljen s formo. Tudi če so manjše napake, ni slabo, še vedno me odnese daleč. Tako je bilo tudi na svetovnem pokalu v Engelbergu. Naredil sem grobo napako v prvi seriji, pa sem bil še vseeno peti ali šesti. To je tisto, kar me v tem trenutku izjemno veseli,” je po tekmi za Smučarsko zvezo Slovenije povedal Lanišek.

Nika Križnar. Foto: Manfred Binder – GEPA via Guliverimage

Križnar najboljša v obeh serijah

V ženski konkurenci je z 243,3 točke zanesljivo zmago slavila Nika Križnar (Žiri), ki je bila tako kot Lanišek najboljša v obeh serijah. Drugo mesto je zasedla lanska prvakinja Urša Bogataj (Ilirija) z 232,7 točke, tretje pa Ema Klinec (Žiri) z 218,8.

“Če sem iskrena, skoki niso povsem takšni, kot so na treningih. Manjka mi sproščenost, ne zadiham še tako, kot bi sama želela. Ne glede na to, sem zbrala dva ‘luštna’, solidna skoka in to me je pripeljalo do naslova državne prvakinje,” je po nastopu dejala Križnar, ki je bila zmage vseeno vesela.

Skakalce in skakalke zdaj čakata prva vrhunca sezone. Skakalci se bodo najprej odpravili v Oberstdorf, kjer se bo v sredo, 28. decembra, s kvalifikacijami začela 71. turneja štirih skakalnic. Zlatega orla je lani osvojil Japonec Ryoyu Kobayashi, letos pa je glavni favorit vodilni v svetovnem pokalu, Poljak Dawid Kubacki.

Med Slovenci je prvi adut za visoka mesta Lanišek, v skupini razvrstitvi svetovnega pokala ta čas drugi najboljši skakalec, ki je to sezono nanizal že tri zmage. Ob njem se bodo v boj za čim boljše dosežke podali še Peter Prevc, Timi Zajc, Lovro Kos, Žiga Jelar in Domen Prevc.

Tudi skakalke čaka druga izdaja tako imenovane silvestrske turneje, a prvič s štirimi tekmami. Dve bosta najprej v avstrijskem Beljaku, prve kvalifikacije bodo že v torek, 27. decembra, dve pa nato še na Ljubnem ob Savinji 31. decembra in na novega leta dan.

Zlata sova je lani pripadla Avstrijki Mariti Kramer, ki je za las ugnala Niko Križnar, za letos pa v slovenskem taboru upajo, da bo trofeja ostala doma.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!