Lanišek: Ni bojazni, da ne bi skakal daleč

Smučarski skoki 22. Nov 20226:12 0 komentarjev
Anže Lanišek
Foto: Aleš Fevžer

Z drugim mestom v Wisli je Anže Lanišek zelo hitro dvignil pričakovanja slovenske javnosti. Ta bodo ta konec tedna nemara še višja, saj smučarske skakalce čakajo nastopi v Ruki na Finskem, kjer je Lanišek lani vpisal svojo doslej edino posamično zmago v svetovnem pokalu.

S sedmim in devetim mestom je bil Anže Lanišek najboljši Slovenec v skupnem seštevku svetovnega pokala tako v predlanski kot lanski sezoni. Na sijajni poti, da najmanj ponovi dosežek, je tudi letos, potem ko je na uvodnih tekmah zime v Wisli na Poljskem vpisal 25. in drugo mesto. Za “žabo”, kot ga kličejo reprezentančni kolegi, so bile to že 14. stopničke v karieri.

“Nekako sem si rekel, da če že moram imeti slabšo tekmo, je bolje, da je to prva in v drugo krenem bolje. Poskušal sem obuditi Oslo iz lanske sezone in mi je kar uspelo,” je tekmo izpred slabih treh tednov poživel Lanišek, ki je zaostal le za domačinom Davidom Kubackim.

S Poljakom se ne obremenjuje

Poljak je na uvodu prikazal naravnost fantastično formo, saj je na skakalnici v Wisli dobil prav vse serije. “Bomo videli, kako bo v nadaljevanju, a prav posebej se z njim ne obremenjujem in se tudi nočem. V Wisli je bil zares premočan za nas. Podobno je bilo tudi v Hinzenbachu in Klingenthalu, zato me ni presenetil. A sezona je dolga, marsikaj se lahko postori. Ga pa sam že od nekdaj uvrščam v ožji krog favoritov, čeprav lani Poljaki niso imeli najboljše sezone,” je dejal Domžalčan in odvrnil, da se s konkurenco ne obremenjuje, temveč je osredotočen le nase.

Anže Lanišek, smučarski skakalec
Foto: Aleš Fevžer

“Tako ali tako imam že do samega sebe visoka pričakovanja. Tako je bilo predlani in lani. Vsako sezono imam cilje postavljene v glavi. Kakšni so ti, ne želim govoriti na glas, a zagotovo je želja, da vsakič skočim čim dlje in v skokih čim bolj uživam,” je povedal Lanišek.

Premor kot priložnost za piljenje forme

Kot je zatrdil v nadaljevanju, ga pretirano ne skrbi niti tritedenski tekmovalni premor, ki ga je imela skakalna karavana po vrnitvi s Poljske. V slovenskem taboru so jo izkoristili za treninge in tudi testiranje opreme, ki pa po trditvah slovenskega skakalca ostaja v okvirih, ki so se jih držal že do sedaj.

Anže Lanišek. Foto: Guliverimage

“Na koncu je za vse enako. Smo pa lahko formo še bolj izpilili. Določene stvari, ki sem jih želel v svojih skokih, že kažem. To mi je tudi najbolj pomembno. Ni bojazni, da ne bi skakal daleč. Ko se enkrat sprostiš, stvari stečejo veliko lažje. Morda v začetku letošnjega poletja nisem bil v tako dobri formi kot morda v preteklosti, zato sem sedaj še toliko bolj vesel,” je pojasnil član skakalnega kluba iz Mengša, ki se podobno kot ostali Slovenci že veseli odhoda v Ruko na Finskem.

Nogometu napovedal bojkot

Na sever Evrope bodo odpotovali v sredo, v četrtek pa bodo tam opravili še prosti trening. “Celotna tamkajšnja okolica mi je zelo všeč. Že sama narava … Skandinavija mi odgovarja, saj rad skačem tudi v Lillehammerju, Trondheimu, Lahtiju …,” je našteval 26-letnik, ki mu na vprašanje, kako mu ustreza skakalnica v Ruki, niti ni treba odgovarjati.

Anže Lanišek
Največ se pričakuje od Anžeta Laniška. (Foto: Uroš Skaza)

Ni skrivnost, da mu je tamkajšnja naprava ena ljubših, saj je prav na njej lani vpisal svojo prvo posamično zmago v svetovnem pokalu. “Mogoče je bila zmaga le še pika na i tega, kar sem v Ruki občutil že prej. A verjamem in upam, da se bom tako dobro počutil tudi še kje drugje,” je optimističen Lanišek, ki mu simpatij, ki jih goji do prizorišča, ne more pokvariti niti zgodnji termin tekem.

Te bodo zaradi svetovnega prvenstva v nogometu namreč na sporedu že ob deveti uri zjutraj. “Nogomet bojkotiram, saj bom moral zaradi prvenstva vstajati nekoliko prej. Šalo na stran, to smo vzeli v zakup. Zaradi tega smo tudi v Planici trenirali v zgodnejših urah, zato nisem zaskrbljen. Žal mi je le, ker je konec formule 1, a razplet mi je bil všeč,” je sklenil Lanišek, ki pa ga je bolj kot vnovični naslov Maxa Verstappna razveselilo končno drugo mesto Ferrarijevega dirkača Charlesa Leclerca.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!