Škoda na skakalnici na Ljubnem še zdaleč ni sanirana, toda …

Smučarski skoki 10. Jan 202410:00 0 komentarjev
Foto: Aleš Fevžer

Prireditelji tekem na Ljubnem so po uničujočih avgustovskih poplavah tamkajšnjo skakalnico uspeli sanirati do te mere, da bo čez dobra dva tedna lahko uspešno gostila žensko skakalno karavano. Po besedah predsednika organizacijskega komiteja Ljubno Rajka Pintar se obeta izjemen obisk.

“Topovi so že v akciji,” so v ponedeljek na družbenih omrežjih sporočili prireditelji tekem ženskega svetovnega pokala na Ljubnem ob Savinji. Prizorišče, ki velja za eno od zibelk ženskih smučarskih skokov, bo tudi letos gostilo okoli 60 tekmovalk iz kar 16 držav, a tokrat ne v novoletnem terminu kot zadnji dve leti, temveč v zaključku januarja.

“Vreme nam je zaenkrat zelo naklonjeno, čeprav naravnega snega ravno ne rabimo, temveč le mraz, da lahko izdelujemo umetnega. V tem trenutku nam gre dobro od rok, saj tudi ostale stvari potekajo po načrtih. V torek smo začeli postavljati tudi snežni stadion, prve šotore, kontejnerje in vse, kar sodi poleg,” zadovoljstva dobra dva tedna pred pričetkom tekem na skakalnici pod Rajhovko ne skriva predsednik organizacijskega komiteja Ljubno Rajko Pintar.

Rajko Pintar (Foto: Igor Perić/Ljubno FIS Ski Jumping World Cup9 Women/Facebook

Škoda na skakalnicah še zdaleč ni sanirana

Prirediteljem bi lahko preglavice povzročil le morebiten prihod tople fronte, saj snega letos ni niti v višjih legah, a se zanašajo na vremenoslovce, ki v naslednjih desetih dneh napovedujejo hladno vreme. “Letos je sneg tam nekje na vrhu Raduhe, ki je visoka preko 2000 metrov, a računamo, da bomo v naslednjih dneh naredili zadostne količine snega in tudi rezervo,” pojasnjuje Pintar, sicer zadovoljen, da jim je uspelo skakalnico po uničujočih avgustovskih ujmah pravočasno sanirati do te mere, da lahko gosti tekmo svetovnega pokala.

“Škodo skakalnega centra je uradni cenilec, ki ga je najela občina, ocenil na 255.000 evrov in še zdaleč ni sanirana. Organizatorji smo v zelo delikatnem položaju, kajti na Ljubnem je odneslo 13 hiš, še 140 jih je bilo hudo poškodovanih, zato bi bilo popolnoma neprimerno, da bi imela sanacija skakalnic prednost pred sanacijo domov,” poudarja sogovornik.

Voda na skakalnici je avgusta na Ljubnem zalila in dvignila plastiko. Foto: Rajko Pintar

Kljub temu je bilo dela na skakalnici v zadnjih mesecih ogromno, saj so morali delavci in prostovoljci na od 100 metrov dalje skakalnico odkriti, dvigniti mreže in plast gume, da so prišli do lesenega satovja, ki je bilo prekrito z muljem in uničeno.

“To smo sedaj počistili, tako da so skakalnica in stvari okoli nje sanirane do te mere, da so pripravljene za tekmo. Za samo preizkušnjo namreč ne rabimo plastike, zato bomo s sanacijo nadaljevali spomladi. Ogromno so nam pomagali tudi prostovoljci iz cele Slovenije, nenazadnje pa so bili tudi stroški veliki, saj nam je poškodovalo zamrzovalni sistem in smo morali kupiti nove črpalke ter cevi za dovajanje vode iz Savinje,” pravi Pintar.

Silvestrska turneja za Ljubno še ni odpisana

Ob tem tudi sam priznava, da je odpoved silvestrske turneje, ki jo je gostilo Ljubno, letos pa zamenjala nemška turneja dveh večerov v Oberstdorfu in Garmisch-Partenkirchnu, pravzaprav velika sreča v nesreči. “Gotovo nam ne bi uspelo vsega urediti. To je bila tako rečeno sreča v nesreči, a s tem datumom konec januarja smo zelo zadovoljni, saj je veliko večja možnost za izdelavo snega kot pa konec decembra,” priznava predsednik organizacijskega komiteja Ljubno, a dodaja, da gostovanja silvestrske oziroma novoletne turneje še niso odpisali.

Foto: Guliverimage

“Silvestrska turneja za Ljubno še ni odpisana. Ljubno še vedno ostaja v igri za organizacijo ene od štirih tekem. Ali se bo imenovala silvestrska ali novoletna, še ni dorečeno. Letos ste lahko videli, da turneja ni bila niti malo podobna moški, saj so Nemci zasedli le dva prestižna datuma, obenem pa tekmi nista bili na izpadanje tako kot lani pri nas in v Beljaku. V tem trenutku nihče ne ve, kakšna bo usoda novoletne turneje, čeprav je jasno, da bo prej ali slej do nje prišlo. To si želijo tudi skakalke. Kdo bo v tem pokru, pa se še niti slučajno ne ve, a Ljubno ostaja eden od kandidatov,” zatrjuje Pintar, vendar dodaja, da je veliko odvisnega predvsem od nacionalne smučarske zveze.

“Nemška si je zagotovila 30. december in 1. januar, medtem ko Avstrijci zaenkrat ne kažejo velikega zanimanja. Po drugi strani pa za nas to ostaja zanimiva varianta, ki je še nismo odpisali. Zagotovo bo potrebno tudi nekaj lobiranja.”

Prodaja vstopnic štirikrat boljša kot lani

Proračun bo sicer po zagotovilih Pintarja letos znašal približno pol milijona evrov, kar je manj kot lani, ko so imeli prireditelji zaradi nočne tekme in posledično mobilne razsvetljave okoli 150.000 evrov višje stroške. Da bodo vložek pokrili brez težav, naj bi poskrbeli tudi gledalci, ki v velikem številu kupujejo vstopnice.

Foto: Aleš Fevžer

“Pričakujemo visoke številke, kar je posledica tudi uspehov naših skakalk, kar je še povečalo zanimanje za našo prireditev. Natančne številke ne morem povedati, a ravno v ponedeljek smo dobili okvirno številko, da je prodanih štirikrat več vstopnic kot lani za Silvestrsko turnejo. Na tekmo bodo prišli tudi številni avtobusi osnovnošolske in srednješolske mladine, zato bo to za nas velik logistični izziv,” meni Pintar in dodaja, da ga še posebej veseli, ker ne bodo imeli le skakalnega praznika, temveč tudi praznik gasilstva in prostovoljstva, saj sta tamkajšnje podjetje KLS in občina na tekmi povabila okoli 2000 gasilcev, ki so pomagali pri sanaciji avgustovskih poplav.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!