Kontroverzni načrti prvega moža smučarskih skokov

Smučarski skoki 9. Jan 20248:47 2 komentarja
Sandro Pertile
Foto: Profimedia

Globalno segrevanje, zaradi katerega so zime vse milejše, snega pa je manj, vpliva tudi na izvedbe športnih tekmovanj. Direktor moškega svetovnega pokala v smučarskih skokih Sandro Pertile ima rešitev, ki pa se vsaj trenutno zdi precej nerealna.

Glavni mož moških smučarskih skokov Sandro Pertile je po koncu novoletne turneje štirih skakalnic v Bischofshofnu predstavil svojo vizijo za prihodnost tega športa. Zaradi globalnega segrevanja, posledično pa vse manj naravnega snega v večjem delu Evrope, podobe skakalnic niti v zimskem delu tekmovalne sezone nimajo preveč zimske podobe. Toda Italijan ima rešitev.

“Razmišljamo o mobilnem sistemu. O premakljivi skakalnici. Lahko bi jo postavili na stadionu Maracana v Rio de Janeiru in pripravili velik šov,” je v pogovoru z mediji dejal Pertile. Cilj je, da bi bila takšna naprava velika okrog 150 metrov, torej bi po klasifikaciji spadala med velike skakalnice. “Z njo bi šli lahko tekmovat kamorkoli na svetu. Imamo veliko možnosti. Lahko skačemo na snegu, lahko skačemo na plastiki ali pa na kombinaciji obojega. Prav zato bi šli lahko v Brazilijo ali na Kitajsko, kjer je veliko ljudi,” je še dodal.

Kljub temu se Italijan, ki je svojo funkcijo prevzel v sezoni 2020/21 po slovesu Avstrijca Walterja Hoferja, zaveda, da so skoki še vedno bolj kot ne zimski šport. Tako bo ostalo vsaj do olimpijskih iger 2026 v Cortini d’Ampezzo in Milanu. Po italijanskem spektaklu pa bi se v luči podnebnih razmer tudi to počasi spreminjalo. Prav zato pri Mednarodni smučarski zvezi razmišljajo vnaprej.

“Smo v zelo zanimivi fazi. Moramo biti odprti za nove stvari. Smo pa še v obdobju veliko razmišljanja. Tako je ena od možnosti tudi postavitev skakalnice v dvorani v Dubaju – seveda, če bi našli investitorja,” je zaključil Pertile. Z dolgoročno željo, da skoki postanejo šport, ki ni odvisen od vremena. Posledično pa bi podaljšane sezone lahko trajale tudi osem mesecev.

Prvi ’hibridni’ eksperiment so v smučarskih skokih izpeljali v sezoni 2022/23. Zaradi nogometnega svetovnega prvenstva v zimskem času se je sezona v skokih začela mesec dni prej kot običajno – v začetku novembra so v Wisli tekmovalci za seštevek zimske sezone tekmovali na plastiki. Odzivi so bili precej mešani, očitno pa ne preveč uspešni, saj letos ponovitve takšnega scenarija ni bilo.

Foto: Profimedia

Skoki so zimski šport in tako naj ostane

V Bischofshofnu je o enaki tematiki spregovoril tudi trener Avstrijcev Andreas Widhölzl. Ta pozdravlja, da se o perečih problemih naglas govori, a se zaveda, da je do sprememb še daleč. “Pred konkretnimi načrti bo verjetno preteklo še nekaj vode. Moramo spremljati, kaj se bo dogajalo s podnebjem in biti pripravljeni,” pravi 47-letnik, ki pa ne podpira podaljševanja sezon.

“Smučarski skoki so zimski šport in glavni cilj mora biti, da tako ostane. Tudi navijači so tega navajeni. Poleti je čas za nogomet in tenis. Za daljše sezone bi morali močno spreminjati formate tekmovanj in točkovanje, tudi za tekmovalce pa bi bilo to zelo obremenjujoče,” opozarja Widhölzl.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje