Nekdanji finski skakalni zvezdnik spet na sodišču

Smučarski skoki 16. Sep 202314:32 0 komentarjev
Harri Olli
Foto: Profimedia

Trikratni zmagovalec tekme za svetovni pokal v smučarskih skokih Harri Olli se je spet znašel na sodišču. Kot piše finski dnevnik Ilta-Sanomat, je 38-letnik tokrat obtožen fizičnega nasilja. Januarja 2022 naj bi napadel bivšo ženo, ki je morala pomoč poiskati v bolnišnici. To ni prvič, da se je Olli znašel pod drobnogledom policije in tožilstva.

Po lanskem incidentu, v katerem je nekdanji finski smučarski skakalec poleg bivše ženo fizično napadel še osebo, ki se je v njuni bližini znašla naključno, je bil primer na sodišču prvič predstavljen maja letos. Z njim se ukvarja roka pravice v regiji Päijät-Häme, katere prestolnica je skakalno središče Lahti.

To še zdaleč ni prvi primer, v katerem se je Harri Olli znašel pod drobnogledom oblasti. Poleti 2008, še v časih aktivne skakalne kariere, je vozil pod vplivom alkohola, leta 2012 pa je dobil pogojno kazen zaradi fizičnega nasilja. Dvanajst mesecev pozneje se je ta spremenila v štiri mesece in pol zaporne kazni.

Svetovni podprvak iz leta 2007, ko je v Saporu zaostal samo za Švicarjem Simonom Ammannom, je veliko težav povzročal tudi finski smučarski zvezi. Leta 2008 si je tako med svetovnim prvenstvom v poletih privoščil veliko zabavo, v sezoni 2016-17 pa so glavni možje zveze z njim prekinili pogodbo, saj je kršil pravila glede oglaševanja, ko se je pojavil v oglasu za stavno hišo. Veliko negativnih odzivov pa je sprožil tudi lani, ko je ob invaziji Rusije nad Ukrajino na družbenih omrežjih podprl ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Olli je sicer v karieri zbral tri zmage za svetovni pokal, leta 2009 je bil najboljši v Oberstdorfu, Lillehammerju in Planici. Leta 2011 se je poslovil od skakalne kariere, a se na letalnice vrnil že nekaj mesecev pozneje. Leta 2015 je v Vikersundu osvojil še eno točko za svetovni pokal, nato pa se poleti 2016 poslovil od športne poti.