Zdaj ve, kaj storiti, če je negativnih misli preveč

Smučarski skoki 18. Okt 202112:20 0 komentarjev
AP Photo/Matthias Schrader
Anže Lanišek (Foto: AP Photo/Matthias Schrader)

Anže Lanišek bo po prikazanem v poletnih mesecih tudi v novi sezoni prvi mož slovenske skakalne ekipe. Čeprav so mesec dni pred prvo tekmo v Nižnem Tagilu tudi v njegovem koledarju podčrtane olimpijske igre v Pekingu, pa poudarja, da je za tavanje z mislimi proti februarju še mnogo prezgodaj.

S 775 osvojenimi točkami in devetim mestom v skupni razvrstitvi je bil Anže Lanišek najboljši slovenski skakalec minule zime. S tem je močno popravil dosežek iz sezone poprej, ko je zbral kar 543 točk manj.

Mesec dni pred uvodno tekmo nove sezone v Nižnem Tagilu v Rusiji se Domžalčan zato dobro zaveda visokih pričakovanj, ki jih ima javnost do njega. A kot dodaja, je pritisk, ki si ga nalaga nase, še mnogo večji.

“Tudi če imajo ostali visoka pričakovanja do mene, imam jaz do sebe še toliko višja. Zaradi tega si znam naložiti preveč pritiska. Moral se bom držati rdeče niti in se poskušati pri tem čim bolj omejiti,” svoje glavno vodilo, ki mu bo skušal slediti v prihodnjih mesecih, razkrije Anže Lanišek.

Prav pretirana samokritika je bila po besedah skakalca ena od glavnih težav, s katerimi se je spopadal v preteklosti. “Če si prestrog do sebe, hitro padeš v negativen cikel in je negativnih misli preveč. Videl sem, da je veliko lažje, če o sebi razmišljaš pozitivno. Do sebe moraš biti bolj prijazen in si izreči tudi lepo besedo.”

Največ se je naučil iz porazov in težkih situacij

Dobro formo iz minule zime je Lanišek uspešno prenesel v poletne mesece. Na poletni veliki nagradi je sezono končal na petem mestu, državno prvenstvo v Kranju pa sklenil z nazivom prvaka. A tekmovalec, ki stremi k perfekcionizmu, je kljub temu nastope pospremil kritično.

“Na tekmi v Kranju je bilo s tehničnega vidika veliko napak. Vem, da znam skakati veliko bolje. A bilo mi je všeč, da sem ostal sproščen in miren ter se v zraku nisem zategnil,” je priznal 25-letnik in razkril najpomembnejše lekcije, ki se jih je naučil v zadnjem letu.

REUTERS KAI PFAFFENBACH
Anže Lanišek Foto: REUTERS/KAI PFAFFENBACH

“Sem mnenja, da se največ naučim iz porazov in težkih situacij. A še nikoli pred tem nisem bil na tako visoki ravni, da bi se lahko priučil tega, kako je, ko si blizu vrha. Vedno poskušaš upoštevati tisto, kar si se naučil ne samo v pretekli sezoni, ampak tudi čez poletje, ko mi ni šlo najbolje. Ko sem se lovil na tekmi v Wisli, sem si rekel, ali se bom ukvarjal z malenkostmi, ali pa bom skočil tako kot najbolje v tem trenutku znam.”

Še preden je maja meseca začel s pripravami na novo sezono, je sicer veliko uganko predstavljalo zdravstveno stanje njegovega hrbta. Do težav je prišlo zaradi napačnih gibalnih vzorcev, ki so povzročali zakrčenosti v predelu kolka, posledično pa bolečine v križu.

“Gre za proces. Skozi celo življenje se učimo. Tisto, kar smo se v otroštvu morda naučili napačno, skušam zdaj popraviti in delati čim bolj celostno. Verjetno bo trajalo še kar nekaj časa, da vse napake odpravim,” priznava Lanišek.

Peking ima podčrtan, a dogodkov ne želi prehitevati

Tako kot za veliko večino zimskih športnikov bo tudi zanj največji izziv v prihodnjih mesecih predstavljal nastop na olimpijskih igrah v Pekingu. Na tekmovanju pod petimi krogi še ni nastopil, se pa zato lahko pohvali z zlatim odličjem na olimpijskih igrah mladih leta 2012 v Innsbrucku.

“Peking sem si pred začetkom sezone definitivno podčrtal. A tudi v preteklosti sem to napravil za marsikatero stvar, ki se nato ni izšla. Ne želim prehitevati dogodkov. Želim ostati predvsem tu in zdaj ter z mislimi ne tavati v februar, marec. Že zdaj to morda počnem prepogosto in se mi zato skoki na treningih ne izidejo po željah. Treba je iti počasi, iz dneva v dan.”

Kdo ve, morda se bo za ključnega izkazal tudi obisk vetrovnika na Švedskem, kjer je z reprezentančnimi kolegi v začetku oktobra iskal rešitve, kako izpopolniti tehniko v zraku.

“Kako koristen je bil obisk, bomo ugotovili šele, ko bomo prvič odšli na skakalnico. A fizično je bilo kar naporno. Rabili smo kar nekaj dni premora, da smo si spočili. Je bila pa to zelo pozitivna izkušnja,” je sklenil Lanišek.