Lovro Kos po hudem boju do novih stopničk

Smučarski skoki 11. Feb 202413:16 > 18:56 0 komentarjev
Foto: AP Photo/Robert F. Bukaty via Guliver

Lovro Kos je tudi zadnji dan skokov v Lake Placidu prikazal odlično formo in se po dvoboju z vodilnim skakalcem svetovnega Stefanom Kraftom veselil drugega mesta. Skupaj z njim je na drugi stopnički tudi Nemec Philipp Raimund, ki je v finalu poletel do daljave dneva (135 m). Do točk so se prebili štirje slovenski skakalci.

Prvi štirje Slovenci v prvi seriji niso blesteli, je pa zato znova eksplodiral Lovro Kos, ki mu več kot očitno skakalnica v Lake Placidu zelo leži. Ko je doskočil pri 130 metrih, je bil to z naskokom najdaljši skok do tistega trenutka, kar ga je na razpredelnici potisnilo na sam vrh. Prehitel ga je šele vodilni v svetovnem pokalu. Avstrijec Stefan Kraft je skočil pol metra dlje in si pred finalom priboril 3,1 točke naskoka.

Čeprav se je zdelo, da bomo v finalu gledali slovensko-avstrijski dvoboj za zmago, je obema s fantastičnim skokom rokavico vrgel Nemec Philipp Raimund, ki je s 135 metri le meter zaostal za rekordom naprave. Kos je pristal pri 127,5 metra in se z Nemcem izenačil na vrhu! Ostal je zgolj Kraft, ki je bil meter in pol krajši od Slovenca, a je imel dovolj zaloge za 38. zmago v karieri.

“Lake Placid si bom zagotovo zapomnil za vse življenje. Za mano je res neverjeten konec tedna, komaj čakam naslednje tekme, da vidimo, kam pridem,” je bil v izjavi za Smučarsko zvezo Slovenije kratek Kos.”

Foto: AP Photo/Robert F. Bukaty via Guliver

Ostali štirje slovenski orli so se uvrstili nekoliko nižje, od tega so se v finale prebili trije. Drugi najboljši Slovenec za Kosom je bil naposled Domen Prevc, ki mu je uspelo v finalu preskočiti štiri konkurente in osvojil končno 12. mesto. Nasprotno je Timi Zajc s ponesrečenim drugim skokom izgubil kar osem mest in zdrsnil z 12. na 20. Žak Mogel pa je s 25. mesta napredoval na 22. Maksim Bartolj je na 33. mestu ostal brez finala in s tem točk svetovnega pokala.

Po tekmi je nastope svojih varovancev komentiral trener Slovencev Robert Hrgota: “Za nami je res super dan. Lovro je bil vnovič dvakrat res vrhunski. Škoda, malo je zmanjkalo za zmago. Res pa so njegovi trenutni skoki na visoki ravni. Z izjemo druge serije Timija z malo smole in slabšim skokom, smo danes veliko bolje nastopali tudi kot ekipa. Še enkrat pa čestitke Lovru za res vrhunski dosežek.”

Preizkušnja je bila posebna za Simona Ammanna. 42-letnik je vpisal že svoj 500. posamični nastop v svetovnem pokalu. Več od Švicarja jih ima le še legendarni Japonec Noriaki Kasai (569). Ammann je sicer ostal brez novih točk.

Karavana svetovnega pokala se bo zdaj preselila na Japonsko, kjer bosta prihodnji teden v Sapporu na sporedu dve tekmi svetovnega pokala, na katerih bo spet tekmoval tudi Peter Prevc.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!