Družina Prevc odkljukala Garmisch, zdaj je na vrsti Oberstdorf

Smučarski skoki 30. Dec 202321:17 > 22:08 2 komentarja
FOTO: Guliverimage

Nika Prevc je z zmago na prvi tekmi turneje dveh večerov v Garmisch-Partenkirchnu sledila zgledu svojega starejšega brata Petra, ki je konkurenco na istem prizorišču pokoril na tekmi novoletne turneje 1. januarja 2016. Pred 17-letno tekmovalko z Gorenjske bo točno osem let po zmagi njenega najstarejšega brata velik izziv. Pojutrišnjem se lahko v Oberstdorfu vpiše v zgodovino.

Če bi Nika v ponedeljek znova slavila, ne bi poskrbela zgolj za skupno slovensko zmago na prvi turneji dveh večerov, hkrati bi postala tudi prva članica svoje številčne športne družine, ki bi se veselila zmage pod Senčno goro. V Oberstdorfu tekme za svetovni pokal doslej namreč ni uspelo dobiti niti Petru, niti Cenetu in niti Domnu Prevcu.

S prvim mestom v Engelbergu pred dvema tednoma je redkobesedna Nika, ki očitno raje govori v smučini in zraku, poskrbela za edinstven mejnik. V švicarski vasici je postala še tretja iz družine Prevc z zmago na tekmi svetovnega pokala na istem prizorišču. Tam sta namreč pred njo najvišjo stopničko zasedla tudi Domen in Peter.

Za nekatere to ni nič nenavadnega

Od leta 1953 dalje, ko poteka slovita turneja štirih skakalnic, v Oberstdorfu Slovenec oziroma Slovenka še ni zmagal(a), a zdi se, da je najmlajša članica družine iz Dolenje Vasi v Selški dolini ravno pravi čas ujela formo in se je morajo nasprotnice bati.

FOTO: Profimedia

Da bo Niki v svetovnem pokalu uspelo, je v nedavnem intervjuju za Sportklub ocenil tudi brat Cene, ki v svetovnem pokalu edini ni dosegel zmage v svetovnem pokalu. “Dobil sem nekaj čestitk, namenjenih tudi meni, čeprav nisem nič zaslužen za to. Zgodilo se je nekaj, kar sem potiho vedel že prejšnje leto. In sicer, ko je bila Nika prvič na stopničkah, je bilo veliko govora o tem, da smo bili vsi štirje Prevci med najboljšimi tremi. Že takrat sem si rekel, da je le vprašanje časa, kdaj bom edini Prevc, ki ni zmagal v svetovnem pokalu.”

Na veliko zmage mlajše sestrice se je danes odzval tudi najstarejši od bratov Peter.

Veliki kristalni globus za skupno zmago v svetovnem pokalu je v sezoni 2020/2021 osvojila Nika Križnar.

Če je bila zmaga v Engelbergu tesna, je Nika danes s konkurenco opravila precej lažje in drugouvrščeno Eirin Kvandal presegla za skoraj 13 točk. V primeru takšnega nadaljevanja zime, bi lahko marca 2024 kot zmagovalko svetovnega pokala še drugič razglasili Slovenko. In spet bi ji bilo ime Nika.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje