Planica ostaja (vsaj) letalna kraljica

Smučarski skoki 3. Apr 20237:00 0 komentarjev
Planica 2023
Foto: Aleš Fevžer

Še nikoli do včeraj se sezona smučarskih skokov ni končala tako pozno, celo v prvem aprilskem koncu tedna. Kljub slabi vremenski napovedi, ki se nato v praski sicer ni udejanjila (v soboto in nedeljo je med tekmami sijalo sonce), je dolino pod Poncami obiskalo 57.000 navijačev, ki so znova imeli kaj videti.

“Želimo se približati lanskim rezultatom,” je pred zadnjim tekmovalnim koncem tedna v poslavljajoči se zimi dejal trener slovenskih skakalcev Robert Hrgota. In orlom je to praktično v popolnosti uspelo.

Po petkovih težavah z vetrom, ki ni dopuščal izvedbe posamične tekme, je bil v soboto na vrsti dvojni spored. Tako na posamični kot ekipni tekmi je še večje slovensko navdušenje pokvaril Stefan Kraft, ki je Anžeta Laniška najprej ugnal v eni seriji posamične tekme, nato pa je veliko razliko do Avstrije nadoknadil še v zaključku ekipne.

Lanisek kubacki
Foto: Guliverimage

Rezultatski cilji izpolnjeni

“V nedeljo si želim poslušati Zdravljico,” je dejal Lanišek, ki se je kolegom iz reprezentance opravičil za izgubljeno zmago. Besede “Žabe” so se ob zaključku svetovnega pokala pozlatile, pa čeprav je najboljšemu slovenskemu skakalcu sezone na zadnji tekmi sezone le desetinka zmanjkala do šeste posamične zmage v karieri.

A premagal ga je Timi Zajc, ki je po taktični ukani skupaj s trenerjem Hrgoto ogromno tvegal, a uspel. Ni veliko manjkalo celo do trojne slovenske zmage, saj je mesto tik pod stopničkami osvojil Domen Prevc, odlično pa je po napornem tednu zaradi bolezni letel Žiga Jelar in končal kot šesti.

Foto: REUTERS/Borut Zivulovic/Guliverimage

“Težko rečem karkoli drugega kot odlično. Res je bil ta rezultat lani še boljši, ampak nekaj rezerve je treba pustiti tudi za prihodnja leta,” je planiški konec tedna ocenil Gorazd Pogorelčnik, vodja panoge za smučarske skoke.

Analize šele čez čas

Planiški organizatorji so se znova – že drugič v manj kot mesecu dni – izkazali z vrhunsko pripravljeno skakalnico, čeprav jim je zaradi poznega termina zelo nagajalo pretoplo vreme. Pohvalnih besed na račun naletne smučine pa tudi sicer mehkega doskočišča ni manjkalo, kar kaže na odlično opravljeno delo. S tem so tudi Mednarodni smučarski zvezi dokazali, da so pripravljeni na vsak izziv, pa čeprav ostaja želja, da bi bil zaključek na letalnici v naslednjih letih na sporedu prej.

Na srečo se v praksi ni uresničila slaba vremenska napoved, tako da so v dolino Tamarja v velikem številu, primerljivem s prejšnjimi leti, prišli tudi gledalci. V štirih dneh skupno 57 tisoč, kar je le šest tisoč manj od skupnega obiska na nordijskem prvenstvu, ki pa je imel enajst tekmovalnih dni.

Planica 2023
Foto: Aleš Fevžer

Očitno je torej, da slabši obisk na šampionatu ni povezan z rezultati, ki so bili v skakalnem delu primerljivi z zaključkom na letalnici. Pač pa je Slovenija, kar so organizatorji že ugotovili, res letalski narod, zanimanja za tekme na manjših napravah, kaj šele v smučarskem teku in nordijski kombinaciji, pa je veliko manj. A vprašanje, zakaj je bilo planiško marketinško privabljanje Slovencev in Slovenk za prvi vrhunec na domačih tleh bolj neuspešno, ostaja v zraku.

Odgovor nanj bomo verjetno čakali vse do konca poletja, saj računi za nekatere storitve, opravljene pred mesecem dni na SP, šele prihajajo. Že prej pa veliko dela čaka Pogorelčnika, ki si želi že na polovici aprila potrditi vse tekmovalne ekipe za prihodnjo sezono.

Skupaj že čez mesec dni

“Nekateri cilji so bili že v startu zelo visoko postavljeni. Na prvem vrhuncu sezone – novoletni turneji – smo imeli po dolgem času skakalca med prvo trojico, to je uspelo tudi skakalki na silvestrski turneji. Bilo je veliko presežkov, več kot 30 stopničkah v obeh kategorijah skupaj. Zmagovalka Raw Air turneje, tretje mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala … Rezultati, ki smo si jih pred sezono lahko samo želeli,” se je še enkrat vodja panoge še enkrat ozrl na pravkar končano.

Pred skakalci je zdaj zaslužen odmor, ki pa ne bo prav dolg. Že čez dober mesec, po koncu prvomajskih praznikov, ekipi v obeh konkurencah čaka začetek skupinskih priprav. In tam se bodo začeli postavljati temelji, da bomo čez leto dni iz Planice znova lahko poročali o uspehih slovenskih skakalnih junakov.

Če bodo fantje še naprej delovali pod vodstvom Hrgote, pa je večje vprašanje, ali bo pri dekletih še zraven Zoran Zupančič. Rešitev te uganke bo po besedah Pogorelčnika znana že v naslednjih tednih.