Junak Planice dokazal svoje

Timi Zajc
Foto: Newspix.pl/Guliverimage

Slovenski smučarski skaklci so v Planici na finalu 44. sezone v smučarskih skokih slavili dvojno zmago in 13.500-glavo množico. Glavni junak nedeljskega spektakla pod Poncami Timi Zajc je po tekmi pohvalil taktično potezo glavnega trenerja Roberta Hrgote in dejal: "Dokazal sem, da lahko v Planici zmagaš tudi z 234 metri."

Slovenski smučarski skakalci bi težko lepše sklenili letošnjo sezono svetovnega pokala. V znova sijajnem navijaškem vzdušju so na zadnji posamični tekmi sezone na letalnici bratov Gorišek navdušili s svojimi spektakularnimi poleti in na koncu dosegli sijajen ekipni uspeh. Zmage se je veselil Timi Zajc, ki je še tretjič v karieri stopil na najvišjo stopničko zmagovalnega odra, le desetinko točke manj pa je za prvo mesto zmanjkalo tokrat drugouvrščenemu Anžetu Lanišku.

Zajc pohvalil taktično potezo svojega trenerja

Ni veliko manjkalo in bi slovenski orli v Planici slavili celo trojno zmago, saj je četrtouvrščeni Domen Prevc za štiri točke zaostal za odrom za zmagovalce, še dve mesti slabši pa je bil Žiga Jelar. “Nisem si mislil, da se bo tukaj izšlo. Ampak Robert (Hrgota, op. p.) je naredil odlično taktično potezo,” je po slavju dejal Timi Zajc, ki je svoj zadnji skok opravil tri zaletna mesta nižje od konkurence, a vseeno poletel kar 234 metrov in se s petega mesta povzpel povsem na vrh.

Timi Zajc
Foto: AP Photo/Darko Bandic via Guliverimage

“Že od včerajšnjega dne sva bila dogovorjena, da mi zniža zaletišče, tudi če se ne izide. Danes pred drugo serijo pa sem rekel, da tvegamo vse, kar se da, tudi če ne bo šlo, saj se vsega konec. Znižal je za tri zaletna mesta, imel je ‘jajca’ (smeh),” je z nasmeškom na obrazu v novinarske mikrofone razlagal 22-letnik in svoj zadnji polet sezone označil za enega najboljših v tem koncu tedna. “Razmere in višina zaletišča so dopuščale polete do 250 metrov, ampak sam nimam te želje. Vem, da imam med letom zelo velike težave med letom. Dokazal sem, da lahko v Planici zmagaš tudi z 234 metri.”

Lanišek bi brez težav opravil še en polet

Morda je imel tokrat še največ smole njegov moštveni kolega Lanišek, ki se mu je šesta zmaga v letošnji zimi izmuznila za las. Kljub temu je bil uspeha vesel, ne nazadnje je v skupnem seštevku svetovnega pokala zasedel končno tretje mesto.

“Tako pač je. S svojimi poleti sem zadovoljen. Letel sem 242 in 239 metrov. To je tisto, kar me najbolj pomirja. Rezultat je na koncu treba sprejeti. Čestitke Timiju. Za mano je dolga sezona, a vseeno nisem tako utrujen kot po preteklih sezonah. Če me vprašate sedaj, bi lahko odšel še enkrat skočiti na velikanko. A jutri bom verjetno drugače mislil,” je dejal Lanišek.

Lanisek kubacki solze
Foto: AP Photo/Darko Bandic via Guliver

Najboljši Slovenec letošnje sezone je sicer ob podelitvi nagrad za najboljše tri v letošnji sezoni navdušil s potezo, ko je na oder za zmagovalce prišel s kartonasto podobo poljskega skakalca Dawida Kubackega. Ta je kljub temu, da se je v svetovnem pokalu boril za najvišja mesta, zaradi bolezni svoje žene predčasno sklenil sezono.

“Podelitev za najboljše tri v svetovnem pokalu je bila gotovo zelo čustvena. Kot sem že nekajkrat dejal, bi si Dawid zaslužil skupno tretje oziroma drugo mesto v seštevku. Mislim, da bi bil lep troboj za drugo, tretje mesto. A dokazal je, za kakšnega človeka gre. V zaključku sezone, ko so na vrsti le še najlepše stvari – poleti, je pozabil na šport. Pokazal je, da je ljubezen tista, ki največ šteje,” je še povedal Lanišek, ki med podelitvijo ni mogel zadržati solz.

Za Domna Prevca planiški poleti lepa popotnica za naprej

Ciljev, ki si jih je zadal v Planici tokrat ni izpolnil Domen Prevc. Sijajni letalec si je želel pod Poncami skočiti na stopničke, a ostal praznih rok. “Danes sem opravil dva lepa skoka, morda mi je v drugem delu poleta zmanjkalo nekaj podpore. A še vedno sem s svojim nastopom zadovoljen. Tako kot včeraj je spet nekaj grenkega priokusa. Na koncu sem bil četrti, za zmagovalni oder so mi zmanjkale štiri točke, a Stefan Kraft je le vrhunski letalec, zato sem lahko še vedno zadovoljen,” je zatrdil Domen Prevc, ki je svoje planiške polete vseeno označil za zelo uspešne, kar bo po njegovih besedah lepa popotnica za naprej.

Domen Prevc
Foto: AP/Guliverimage

“Tudi s sezono sem zadovoljen, saj sem bil od prve do zadnje tekme zraven. No, če odštejemo novoletno turnejo, ko sem imel polomljene smuči. Proti koncu sezone sem formo še stopnjeval, zato sem zelo vesel, da imam tako lepo popotnico za naprej. Vem, kaj moram delati čez poletje, da bom v naslednji sezoni tam, kjer si želim,” je še povedal skakalec iz Dolenje vasi.

Bolni Jelar je iz sebe poskušal iztisniti največ

Za največje presenečenje je sicer s šestim mestom poskrbel Žiga Jelar, ki je v Planico prišel po hudi bakterijski okužbi. Čeprav je bil vidno izmučen, nastopa na tekmi ni obžaloval. “Vsi so delali na tem, da bi lahko danes tu letel. Kakšni zdravniki se verjetno ne bi strinjali, da bi bil danes v Planici, a so želeli le najboljše. Nisem stoodstoten. Iz sebe sem iztisnil največ in se poskušal boriti. A bilo je vredno. Nekaj najlepšega je, ko dobiš dovoljenje za polete in lahko doživiš to navijaško vzdušje,” je priznal Jelar, za katerim je kljub vnovičnim zdravstvenim težavam najuspešnejša sezona doslej.

Žiga Jelar
Foto: AP Photo/Darko Bandic via Guliverimage

Za razliko od sobotnih tekem je bil precej bolj zadovoljen tudi Lovro Kos, ki je danes zasedel 20. mesto. “Nastop je bil že bolj po mojem okusu, čeprav to ni to, kar si želiš,« je razložil Kos, ki je na koncu v svetovnem pokalu zasedel končno 22. mesto, sezono pa si bo najbolj zapomnil po ekipnem zlatu na domačem svetovnem prvenstvu. “Sezona, kolikor je na začetku slabo kazalo, se je na koncu izboljšala. Drugo leto bomo poskusili kaj več. Če bo, bo, če ne pa bomo tudi zadovoljni. Zdaj želim umiriti glavo in ne izsiljevati. Vidi se, da delamo zelo dobro. Sam sebe bom moral malce brzdati,” je še povedal Kos, ki že komaj čaka na dopust. Tega bo z dekletom preživel najprej v Toskani, nato pa še v Malagi.

Komentarji (0)

Prikaži vse komentarje