Ne želi si ničesar očitati

Ema Klinec
Foto: Aleš Fevžer

Čez teden dni bo Ema Klinec na domačem svetovnem prvenstvu branila naslov iz Oberstdorfa izpred dveh let. Za razliko od moških kolegov zadnje dni priprav preživlja v tekmovalnem ritmu v Rašnovu, še pred odhodom v Romunijo pa nam je razkrila, kako se pripravlja na vrhunec sezone.

Glede na rezultate v letošnji sezoni je Ema Klinec glavno slovensko orožje za kolajno na domačem nordijskem svetovnem prvenstvu. Na enajstih tekmah v letu 2023 je šestkrat stala na zmagovalnem odru (vedno na drugem mestu), ob manjši krizi Nike Križnar pa je prevzela vodilno vlogo med orlicami.

Spet v glavni vlogi

“To je tretja zaporedna sezona z velikim tekmovanjem po Oberstdorfu 2021 in Pekingu 2022. Pripravljam se povsem enako kot v minulih letih. Smo zelo veseli, da smo del tega, dali bomo vse od sebe,” pravi 24-letnica, ki nastop na domačem prvenstvu doživlja kot veliko čast. Še več ji pomeni, da lahko tekmuje za vrhunske rezultate.

Po osvojeni zlati kolajni pred dvema letoma je v lanski sezoni na vrhuncu ostala malce v senci, ko sta na olimpijskih igrah Urša Bogataj in Nika Križnar osvojili zlato oziroma bronasto odličje. Klinec je osvojila odlično peto mesto, zdaj pa na domači šampionat prihaja kot najboljša slovenska skakalka ta hip. “Zato se ne počutim nič drugače,” pravi.

Koliko se v reprezentanci pozna odsotnost poškodovane aktualne olimpijske prvakinje Urše Bogataj?

“Urša je super oseba, tudi za ekipo. Nevtralizira vse skupaj, je izkušena. Pogrešamo jo, ampak tudi ona je najbolj vesela, da smo osredotočeni na svoje naloge in da iz sezone iztržimo največ. Kot kaže, smo dobro pripravljeni in še vedno računamo na najvišja mesta.”

Zadržana deluje le navzven

Tekmovalka iz Poljan nad Škofjo Loko veliko prednost na planiškem prvenstvu vidi predvsem v domačih gledalcih, saj skakalnice zelo dobro poznajo tudi tujci, ki pod Poncami veliko trenirajo. “Ne bi rekla, da imamo neko prednost, ampak dodatno motivacijo,” še dodaja Klinec, ki sebe opiše kot zadržano.

A le navzven. “Tisti, ki me dobro pozna, ve, da v sebi skrivam veliko več. Sem premišljena in rada imam stvari v svojih rokah. Težko zaupam, a ko zaupam, je to tisto pravo,” pravi o svojih karakternih značilnostih.

Ema Klinec
Zlato iz srednje skakalnice v Oberstdorfu bo branila pod Poncami. Foto: Profimedia

Branjenja zlate kolajne ne vidi kot bremena, niti ji ne bo lažje, ker ve, kako je osvojiti svetovni vrh. “Zame je to dodatna čast. A sam način priprave na tekmo zato ne bo nič drugačen. Za mano je že kar nekaj velikih tekmovanj in vem, da takrat ni taktiziranja, greš na vse ali nič. Treba je pokazati najboljše.”

Zaradi aktualne svetovne prvakinje bo imela Slovenija na srednji skakalnici možnost nastopiti s petimi dekleti, poleg Klinec in Križnar bodo nastopile še Nika Prevc, Maja Vtič in Katra Komar.

Ob dobri formi je vseeno, kje skače

Pred dvema letoma je Klinec zmagala na srednji skakalnici, na kateri bo prihodnji četrtek tudi prva končna odločitev za skakalke. A ustreza ji tudi večja, 130-metrska skakalnica v dolini Tamarja. “Obe tekmi enačim. Na obeh želim pokazati najboljše skoke. V letošnji sezoni sem bila na stopničkah na najmanjši in na največji skakalnici. Če dobro skačem, povsod dobro skačem.”

Ema Klinec
V letošnji sezoni je zbrala šest drugih mest. Foto: Guliverimage

Ob vprašanju, s čim bodo skakalke zadovoljne, predstavniki sedme sile največkrat dobimo odgovor: z dobrimi skoki. In kaj bo poleg teh še zadovoljilo Klinec? “Z dobrimi skoki sem dokazala, da sem lahko v vrhu. Če bom to pokazala tudi tam, verjamem, da bodo tudi rezultati takšni. Predvsem si želim iz sebe iztržiti največ in da ne bo kakšnih očitkov po koncu. Na polno.”

Spored ženskih tekem na SP v Planici:

četrtek, 23. februar, 17.00: posamična, srednja skakalnica (HS102)

sobota, 25. februar, 12.15: ekipna, srednja skakalnica (HS102)

nedelja, 26. februar, 17.00: mešana ekipna, srednja skakalnica (HS102)

sreda, 1. marec, 17.30: posamična, velika skakalnica (HS138)

Komentari

Vaš komentar