Revolucionarna skakalna pobuda: slovo od zime

Smučarski skoki 20. Dec 202212:12 0 komentarjev
Foto: Profimedia

Priznani avstrijski skakalni trener Alexander Stöckl, ki že vrsto let deluje na Norveškem, javno razmišlja o dolgoročni prihodnosti smučarskih skokov. Namiguje celo na odmik od družine zimskih športov.

“Ali bomo vztrajali pri zimi, zavedajoč se, da lahko to vodi do smrti zimskih športov, ali pa se bomo uveljavili kot ekstremni šport,” so odmevne besede Alexandra Stöckla, ki jih med drugim povzema Kleine Zeitung, izrekel pa jih je na enem od medijskih terminov. Mož, ki je v smučarskih skokih pustil viden pečat, pa čeprav je v celotni karieri osvojil vsega eno točko svetovnega pokala, a je po drugi strani trener z najdaljšim stažem v eni od ekip najvišje ravni, sicer slovi po “drugačnem” razmišljanju.

Tokrat se je razgovoril o vse toplejših zimah, težavah organizatorjev smučarskih in skakalnih tekem, obenem pa se naslonil tudi na že dobro uveljavljeno rešitev. Smučarji skakalci namreč že vrsto let trenirajo in poleti tudi tekmujejo na skakalnicah z umetno maso. “Za naš šport sneg ni nujni pogoj,” pravi Stöckl in v podkrepitev svoje teze ponuja poletno turnejo in letošnjo otvoritveno tekmo nove sezone.

Alexander Stöckl. Foto: Profimedia

A v razmišljanju je šel še korak naprej. “Skačemo lahko celotno leto. Kjerkoli in kadarkoli. O tem moramo razmišljati tudi na tekmovalni ravni. Govorim o odmiku od koncepta zimskih športov. Skoki spadajo med ekstremne športe,” je prepričan 49-letni Avstrijec, prepričan o tem, da bi nadaljnji razoj njegove zamisli lahko vodil do novih tekmovalnih prizorišč in posledično tudi tržišč.

Alexander Stöckl, rojen 11. 12. 1973, je bil kot skakalec vrstnik Francija Petka in Sama Gostiše. V Avstriji je bil v senci rojakov, predvsem zlatega dečka Andreasa Goldbergerja. Skakalne smuči je v kot postavil leta 1995. Hitro je prestopil med trenerje. Sprava je deloval v štabu domače reprezentance, deloma članske in tudi mladinske. Aktiven je bil tudi pri znameniti športni gimnaziji v Stamsu. Leta 2011 se je preselila na Norveško. Tam deluje še danes. Nanizal je številne uspehe, uveljavil pa se je tudi kot pobudnik mnogih tehnoloških inovacij.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!