Peter Prevc povsem pri vrhu, Wellingerju kvalifikacije pod Senčno goro

Smučarski skoki 28. Dec 202317:40 > 17:44 0 komentarjev
Foto: Guliverimage

S kvalifikacijami v Oberstdorfu se je v Nemčiji pričela 72. novoletna turneja v smučarskih skokih. Nemške navijače je razveselil Andreas Wellinger, ki je slavil v kvalifikacijah. Na tekmi bodo nastopili vsi Slovenci, najvišje se je uvrstil Peter Prevc, ki je bil tretji.

Peter Prevc je bil po 138 m dolgem skoku najboljši Slovenec v kvalifikacijah ter le 1,2 točke za Wellingerjem. Na tekmi bo nastopila tudi preostala četverica. Lovro Kos je bil 14. (138,5), Timi Zajc 18. (135,2), Anže Lanišek 23. (123,5), Domen Prevc pa 29. (121,2).

“Vse se je ‘poklopilo’ danes, dobre skoke sem naredil tudi na treningu, imel v kvalifikacijah dobro daljavo. Sedaj moram ostati miren po takem uspehu. Hočeš nočeš zrastejo apetiti. Saj veste, kakšni smo ljudje, kar hitro postanemo požrešni. Pred desetletjem smo bili veseli, če je bila dosežena uvrstitev med dvajseterico, sedaj smo nezadovoljni, če ni nobenega med prvo trojico. Tako je tudi pri posameznikih,” je za Radio Slovenija po začetku svoje 15. novoletne turneje dejal Peter Prevc.

Poleg največje daljave kvalifikacij je za Primožem Peterko drugi slovenski skupni zmagovalec turneje štirih skakalnic (sezona 2015/16) tudi zelo lepo doskočil.

“Ko preskočiš drugo rdečo črto in narediš telemark, je bil skok zelo dober. Čez prelet me je lepo dvignilo, peljalo naprej in na koncu me je skakalnica ujela. To je bil moj najboljši današnji skok, mogoče je bil v Kuusamu skok za šesto mesto v finalu še boljši. Želim si več stvari na letošnji novoletni turneji. Da bi jo končal v Bischofshofnu, da pridem v finale na vsaki tekmi in da tekmo turneje ne zakompliciram in skačem zavestno – podzavestno, da bi lahkotno napadal na vsaki tekmi,” je dodal Prevc.

V Oberstdorfu se bo prva tekma prestižnega novoletnega tekmovanja za zlatega orla, ki bo v sezoni brez olimpijskih iger in svetovnega prvenstva osrednje tekmovanje zime, začela v petek ob 17.15.

Prvi favorit za zlatega orla Avstrijec Stefan Kraft, ki je turnejo dobil dvakrat (2014/15, 2016/17) in je prepričljivo vodilni v svetovnem pokalu, je bil v kvalifikacijah sedmi (146,4).

Slovenski pari:

Artti Aigro – Anže Lanišek

Domen Prevc – Remo Imhof

Gregor Deschwanden – Timi Zajc

Kamil Stoch – Lovro Kos

Eetu Nousianen – Peter Prevc

Rezultati:

Cilji slovenskih orlov se na letošnji turneji štirih skakalnic močno razlikujejo, z največjimi obeti pa sta na prestižno novoletno tekmovanje zagotovo odpotovala Anže Lanišek in Lovro Kos. Prvi je s sedmim mestom v skupnem seštevku svetovnega pokala tudi letos najuspešnejši Slovenec, drugi je dobro formo potrdil pred tednom dni v Planici z osvojitvijo prvega naslova državnega prvaka. Glavni trener Robert Hrgota je na turnejo, kjer bo zmago branil Norvežan Halvor Egner Granerud, s sabo vzel še Timija Zajca in brata Domna ter Petra Prevca.

Uvrstitev v kvalifikacijah je sicer na turneji štirih skakalnic še toliko bolj pomembna, saj določa pare za posamično tekmo. Vseh 25 zmagovalcev parov se bo namreč uvrstilo v finale, ob njih pa ostaja še pet mest za srečne poražence.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!