Anže Lanišek do prve zmage v svetovnem pokalu!

Smučarski skoki 28. Nov 202119:06 > 19:192 komentarja
Lanišek je prvič v svetovnem pokalu stopil na najvišjo stopničko. Foto: The Yomiuri Shimbun/AP Images via Guliver

Anže Lanišek je dočakal svojo prvo zmago v svetovnem pokalu! Po sobotnem drugem mestu, je danes pokoril vso konkurenco. Izkazali so se tudi preostali slovenski orli, Cene Prevc je bil peti, njegov brat Peter šesti. Timi Zajc je končal na 20. mestu. To je bila že 70. zmaga za slovenske skoke in prva posamična zmaga po lanskem marcu, ko je v Lillehammerju zmagal Peter Prevc.

Prva serija se za slovenske skakalce ni začela najbolje. Tilen Bartol in Lovro Kos nista naredila najboljših skokov in sta ostala brez finalne serije. Nato je sledil skok Petra Prevca, ki je prenesel dobre skoke s treningov tudi na tekmo. Po prvi seriji se je nahajal na šestem mestu. Tudi njegov brat Cene je skočil odlično, po prvi seriji je zaostajal le za Nemcem Markusom Eisenbichlerjem in Anžetom Laniškom.

Vodilni po prvi seriji je bil Lanišek, ki je vodil tudi na včerajšnji tekmi, danes pa je s skokom dolgim 147 metrov za le pol metra zgrešil rekord skakalnice. Pred drugouvrščenim Nemcem je imel 3,2 točke prednosti.

Že pred tekmo pa je prišla vest, da je bil sobotni zmagovalec Rjoju Kobajaši pozitiven na koronavirus. Japonec je že v samoosamitvi.

Anže Lanišek. Foto: The Yomiuri Shimbun/ AP Images via Guliver

Dolgo čakanje na skok v finalu

Druga serija je potekala zelo počasi. Veliko težav so povzročale vremenske razmere. Prvi slovenski skok v finalu je bil na sporedu pozno. Timi Zajc je podobno kot včeraj v finalu napravil nekoliko slabši skok (120,5 m) in s tem izgubil kar nekaj mest.

Peter Prevc je v finalu doskočil pri 134 metrih in je na koncu končal na 6. mestu. Tik pred njim, na 5. mestu, je končal brat Cene Prevc.

Dolgo časa pa je na finalni skok skok čakal Anže Lanišek. Skočil je 135 metrov in o zmagovalcu so odločale desetinke. Tokrat je bila igra desetink na strani slovenskega skakalca, ki je zmagal prvič v svetovnem pokalu. V skupnem seštevku se je povzpel na drugo mesto.

Lanišek: Vedel sem, da znam skočiti

“Prvi skok je bil res super, fantastičen, užival sem maksimalno kar se je dalo. V finalu pa smo videli – na vrhu smo čakali, malo me je zeblo v roke, vprašali so me, če potrebujem oddejo in sem rekel da ne. Skušal sem ostati le čim bolj miren in skočiti tako kot znam. Zmaga mi vliva samozavest, a že prej sem vedel, da sem v dobri formi, da znam skočiti. Zame večje spremembe ni, grem še vedno lepo mirno iz skoka v skok,” je po tekmi dejal Anže Lanišek.

“Boril sem se do konca, čeprav je bila moja višina v zraku zelo nizka. Boril sem se, da pridem do zelene črte in zmage. Odličen dan zame,” je sklenil zmagovalec današnje preizkušnje.

Pogled usmerjen proti Wisli

“Najprej bi čestital vsem fantom, še posebno Anžetu, Petru in Cenetu za odlične skoke danes. Kar se tiče tekme, je bila pa druga serija zelo težka, vetrovno spremenljive razmere in rekel bom, da je Anže moral imeti kar močne živce, da je zdržal ta pritisk, to čakanje. Trenutno funkcionira zelo dobro, tudi takšne stvari ga ne vržejo iz tira. Mislim, da lahko res mirno in samozavestno nastopi na naslednjih tekmah. Se že veselim Wisle,” je misli strnil trener slovenske reprezentance Robert Hrgota.

Skakalce naslednji konec tedna čakajo tekme v poljski Wisli. Tam bosta na sporedu ekipna in posamična tekma.

Ruka, nedeljska tekma:

 

Komentari

Vaš komentar