Engelberg je slovenski, prvenec za Niko Prevc!

Smučarski skoki 16. Dec 202312:31 1 komentar
FOTO: Guliverimage

Po petkovi preizkušnji, ki jo je dobila Francozinja Josephine Pagnier, je smučarske skakalke danes v Engelbergu čakala nova preizkušnja, ki je prinesla največji uspeh za Slovenijo v tekoči zimi. Po včeraj osvojenih stopničkah Eme Klinec je danes z dvema fantastičnima skokoma prvo zmago v svetovnem pokalu dosegla Nika Prevc.

Klinec je bila na petkovi tekmi po prvi seriji vodilna, v finalu pa imela težave pri doskoku in zasedla tretje mesto ter poskrbela za prve stopničke Slovenk v letošnji zimi.

S pritiskom prvega mesta po enem skoku se je tokrat znala bosti 18-letna Nika Prevc, ki ji je v prvi seriji kot edini v konkurenci uspelo preskočiti 130 metrov.

Nika zajadrala proti dnu

Gorenjka je pristala pri 136,5 metrih in gladko prevzela vodstvo ter s tem prestrašila žirijo tekmovanja, ki je zaradi nje naletno mesto znižala za eno stopničko in s tem ponagajala Niki Križnar. Ta je nato pristala pri le 118,5 metra, a s točkovno kompenzacijo prvo serijo še zmeraj zaključila med najboljšo petnajsterico.

Ema Klinec je s 23. naletnega mesta doskočila pri 126 metrih in se uvrstila na drugo mesto, tretja je bila po prvi seriji Norvežanka Eirin Maria Kvandal, včerajšnja zmagovalka Pagnier pa tik za njo.

Foto: Matic Klanšek – GEPA via Guliverimage

Križnar je v drugi seriji doskočila pri 132,5 metra in kar nekaj časa vodila ter se razveselila 6. mesta. Klinec je v drugo skočila 134 metrov in prevzela vodstvo, kar je pomenilo prvo slovensko zmago te zime. Prevc je doskočila pri 129 metrih, zmagala za 2,6 točke, to pa je sploh prvi triumf v svetovnem pokalu za mlado skakalko iz smučarsko-skakalne družine. Slovenkama na odru družbo dela Kvandal.

Med točkami sta se danes znašli še Katra Komar na 20. in Ajda Košnjek na 21. mestu. Taja Bodlaj je ostala brez finala, prvi skok je bil na koncu dovolj za 32. mesto. Danes in jutri sta v Engelbergu na sporedu še posamični tekmi za moške.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje