Išče se naslednik Kranjca in Prevca za magični sedmi globus

Smučarski skoki 25. Mar 202219:56 > 21:15 0 komentarjev
Žiga Jelar je po prvi zmagi v karieri prevzel vodstvo v seštevku poletov.

Po zmagi Žige Jelarja, četrtem mestu Timija Zajca in šestem Stefana Krafta se je premešal vrstni red tudi v posebnem seštevku svetovnega pokala v poletih. Vodstvo z 230 točkami je prevzel petkov zmagovalec Jelar, 20 točk manj ima Zajc, pri 200 je zaenkrat Kraft. Odločitev bo padla v nedeljo na posamični tekmi.

Slovenci so v Planico prišli v dobrem položaju za napad na mali kristalni globus v seštevku poletov. Po dveh posamičnih tekmah v Oberstdorfu prejšnji konec tedna (skoki na svetovnem prvenstvu v Vikersundu pred tem niso šteli za točke svetovnega pokala) sta vodilni položaj s 160 točkami zasedala Slovenec Timi Zajc in Avstrijec Stefan Kraft. S 130 na tretjem mestu je bil še kot zadnji v realnem boju z njima Žiga Jelar.

Ta je po zahrbtnih težavah s koronavirusom, s katerimi se je ubadal v jesenskem času, pred domačimi navijači v Planici vpisal krstno zmago v karieri. Z novimi stotimi točkami je skupno zdaj pri 230, Zajc pa je po vodstvu v prvi seriji na koncu zaostal za tremi moštvenimi kolegi in s četrtim mestom vpisal 50 točk – skupno jih ima 210. Blizu je še Kraft, po današnjem 6. mestu je zbral 200 točk. Ostali zaostajajo že preveč, da bi lahko upali na mali globus.

Skupni seštevek v poletih (3/4):

1. Žiga Jelar (Slo) 230 (2. mesto, 4. mesto, 1. mesto)

2. Timi Zajc (Slo) 210 (3. mesto, 1. mesto, 4. mesto)

3. Stefan Kraft (Avt) 200 (1. mesto, 3. mesto, 6. mesto)

4. Piotr Zyla (Pol) 138

5. Peter Prevc (Slo) 134

6. Anže Lanišek (Slo) 126

Žiga Jelar se bo največje posamične nagrade v karieri v nedeljo veselil, če bo končal pred obema tekmecema. V primeru, da Zajc zmaga, Jelar pa je drugi, bosta oba Slovenca po točkah izenačena, globus pa bo zaradi večjega števila zmag pripadel Zajcu.

“Definitivno je dodatna motivacija. Timi je zelo močan, borila se bova. Kakorkoli se bo izšlo, se bo. Do nedelje je še daleč, saj se veliko dogaja. Treba je dobro delati na regeneraciji,” je bil o tej temi kratek in jedrnat današnji zmagovalec.

Timi Zajc je zapravil vodstvo po prvi seriji in končal brez odra za zmagovalce. Foto: Guliverimage

Če bi Zajc osvojil drugo mesto, Jelar pa bi končal kot tretji, bi globus osvojila oba, saj bi imela enako število točk, na štirih tekmah pa bi dosegla tudi identične rezultate (oba po eno prvo, drugo, tretje in četrto mesto). Jasno, če ne bi pred obema končal Kraft, ki bi ju z zmago ob takem razpletu prehitel za 10 točk. A ob odlični formi varovancev Roberta Hrgote verjamemo, da bo globus ostal v Sloveniji.

FIS točkovanje na posamičnih tekmah

1. mesto – 100 točk, 2. mesto – 80 točk, 3. mesto – 60 točk, 4. mesto – 50 točk, 5. mesto – 45 točk, 6. mesto – 40 točk, 7. mesto – 36 točk, 8. mesto – 32 točk, 9. mesto – 29 točk, 10. mesto – 26 točk …

To bi bil za orle sicer že sedmi globus v poletih v zgodovini. Prvega je leta 1997 osvojil Primož Peterka, dva ima v svoji vitrini Robert Kranjec (2010, 2012), najuspešnejši Slovenec pa je Peter Prevc s tremi zaporednimi (2014-2016). Tri je sicer tudi največ za posameznega skakalca v zgodovini, poleg kapetana slovenske reprezentance in danes drugouvrščenega jih ima toliko le še Avstrijec Gregor Schlierenzauer.

Zadnji Slovenec z malim kristalnim globusom je Peter Prevc iz leta 2016. Foto: Guliverimage

Tik za drugim mestom, dosegljivo celo prvo

Veliko motivacije pa skakalni eskadriliji pod Poncami vpliva tudi pogled na lestvico pokala narodov. Cilj pred zadnjim koncem tedna sezone je bil, da Slovenci prehitijo Norveško, kar pa jim je po četvorni zmagi uspelo že v petek. Naslednja tarča so drugi Nemci, ki imajo le 39 točk več, nekoliko predaleč pa je verjetno Avstrija (294 točk prednosti).

Pokal narodov (po petkovi tekmi v Planici):

1. Avstrija 5394 točk

2. Nemčija 5139 točk

3. Slovenija 5100 točk

4. Norveška 4872 točk

5. Japonska 3808 točk

6. Poljska 2002 točki

Če bo Hrgota s svojimi fanti v nedeljo sezono skupno končal med najboljšo trojico držav, bo to Sloveniji v moški konkurenci uspelo šele tretjič v zgodovini. V sezoni 2013/14 so bili skakalci tretji, še mesto višje pa so končali dve sezoni kasneje, ko so zaostali le za Norvežani – obakrat pod vodstvom Gorana Janusa. Ženskega pa so slovenske skakalke prvič osvojile prav v letošnji sezoni.

Pomembne točke bodo Žiga Jelar, Peter Prevc, Timi Zajc in Anže Lanišek (v tem vrstnem redu) lovili že jutri na ekipni tekmi, kjer zmaga prinaša 400 točk. Na nedeljski tekmi pa bo imela pravico nastopa le najboljša trideseterica skupnega seštevka svetovnega pokala, od Slovencev so to sedmi Anže Lanišek, osmi Timi Zajc, 10. Cene Prevc, 17. Peter Prevc, 18. Lovro Kos in 20. Žiga Jelar.

FIS točkovanje na ekipnih tekmah

1. mesto – 400 točk, 2. mesto – 350 točk, 3. mesto – 300 točk, 4. mesto – 250, 5. mesto – 200 točk, 6. mesto – 150 točk, 7. mesto – 100 točk, 8. mesto – 50 točk

Japoncu se nasmiha drugi globus

Kar nekoliko v ozadju izjemnega slovenskega uspeha je ostal boj za veliki kristalni globus. Japonec Rjoju Kobajaši je pod Ponce pripotoval s prednostjo 66 točk pred Nemcem Karlom Geigerjem. Z današnjim petim mestom je olimpijski prvak s srednje skakalnice svojo prednost povišal na 89 točk – Geiger je namreč končal kot dvanajsti. Ob morebitni nedeljski zmagi Geigerja Kobajašiju za drugi globus v karieri zadostuje že 20. mesto, v tem primeru bi imela enako število točk, Japonec pa bi zaželeno kroglo odnesel domov zaradi večjega števila zmag v sezoni.

Rjoju Kobajaši za potrditev velikega globusa v nedeljo potrebuje vsaj 20. mesto. Foto: Guliverimage

Petkovi planiški foto utrinki:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!