Visoke želje specialista za velika tekmovanja

Smučarski skoki 4. Jun 202310:00 1 komentar
Timi Zajc
Foto: Aleš Fevžer

Z osvojitvijo naslova prvaka na domačem nordijskem prvenstvu v Planici je bil Timi Zajc eden od junakov minule zime. Slovenski smučarski skakalec, ki velja za pravega specialista za velika tekmovanja, zato že komaj čaka tudi na svetovno prvenstvo v smučarskih poletih, ki ga bo v prihajajoči sezoni gostil Kulm.

Za Timijem Zajcem je ena najuspešnejših zim doslej. Čeprav je z osmim mestom v skupnem seštevku svetovnega pokala ponovil dosežek iz sezone poprej, pa mu bo letošnja v spominu ostala predvsem zaradi domačega nordijskega svetovnega prvenstva. Potem ko je osvojil bron na tekmi mešanih ekip ter zlato na ekipni in posamični preizkušnji, je tega namreč sklenil s kar treni medaljami.

Triindvajsetletnik velja za pravega specialista za velika tekmovanja, saj se poleg že naštetih odličij lahko pohvali tudi z dvema olimpijskima, prav toliko pa jih je osvojil tudi na zadnjem svetovnem prvenstvu v smučarskih poletih.

Timi Zajc
Foto: Aleš Fevžer

“Bila je dobra sezona, v kateri sem dosegel veliko. Želje za novo so zato visoke,” pravi Timi Zajc, ki si je pred vstopom v prihodnjo sezono postavil zelo visoko letvico. “Volja je prisotna, a bomo videli, kako bo. Na treningih zaenkrat vse poteka po načrtih. Prvih 14 dni je bilo sicer napornih, a smo že začeli skakati, kar predstavlja lepši del treningov,” poudarja Zajc.

V taboru slovenskih orlov zaenkrat dajejo poudarek predvsem fizični pripravi, ki večini skakalcev ni pri srcu, a kot pravi Zajc, težav z motivacijo zaradi tega nima. “Po eni strani je dobro, da smo ves čas v pogonu in treniramo. Prav tako zaenkrat še ne občutim stresa, saj so tekme še daleč. Za zdaj mi je lepo trenirati,” zatrjuje tekmovalec iz Hramš, ki je premor po sezoni izkoristil za skok na Sejšele, kjer je bržkone že razmišljal tudi o ciljih za prihodnjo zimo.

Timi Zajc
Foto: Profimedia

Ta bo za razliko od preteklih dveh, ki sta bili polni vrhuncev, nekoliko bolj umirjena, saj bo poleg svetovnega pokala na sporedu le svetovno prvenstvo v smučarskih skokih v Kulmu. Na njem bo branil drugo mesto iz Vikersunda 2022 in prvo z ekipne preizkušnje. “Kulma se že zelo veselim, saj mi tamkajšnja naprava ustreza. V novi sezoni se bom osredotočil predvsem na to tekmovanje,” razkriva sogovornik.

Zajc je bil sicer letos še drugič zapovrstjo drugi najboljši Slovenec v svetovnem pokalu. Skupno je zbral 853 točk, predvsem bolj konstantni skoki pa so ga oddaljili od boja za sam vrh. “O bolj konstantnih skokih niti nisem še razmišljal, saj se tega ne da natrenirati, to se preprosto zgodi. Še vedno razmišljam na način, da je bolje biti pri vrhu na velikih tekmah kot pa med najboljšo deseterico v svetovnem pokalu,” še pravi član skakalnega kluba z Ljubnega.