Na glasbeni oder brez treme, a s podobnim spoštovanjem kot do Planice

Smučarski skoki 1. Jun 20236:59 1 komentar
Žiga Jelar
Foto: Profimedia

Le redko kateri smučarski skakalec je v teh dneh tako zaposlen kot Žiga Jelar. Poleg napornih fizičnih priprav pred pričetkom prihodnje sezone zapriseženemu glasbeniku ogromno časa vzamejo tudi priprave na koncert, ki ga na gradu Khislstein v Kranju prireja prav danes.

Zaradi poškodbe v pripravljalnem obdobju in nato še hude bakterijske okužbe, ki jo je staknil na norveški turneji, je bil Žiga Jelar eden večjih osmoljenec pretekle zime. Čeprav mu je bolezen pobrala ogromno energije, je zbral še dovolj moči in nastopil na finalni tekmi svetovnega pokala v Planici. Dva meseca pozneje so zdravstvene težave že preteklost, 25-letnik pa optimistično zre v prihodnost.

“Aprila sem imel še kar nekaj težav z utrujenostjo, a zdaj so težave že za mano. Počutim se enkratno in tudi na priprave sem prišel dobro pripravljen, kar mi vliva dodatno motivacijo. Upam, da sem bonus smole sedaj že izpolnil. A tako pravim vsako leto, nato pa se mi vedno nekaj primeri. Recimo, da bo letos vse v redu,” je ob ponovnem snidenju z novinarji dejal Žiga Jelar.

Za razliko od reprezentančnih kolegov, ki so dopustovali v Španiji, Italiji, na Maldivih …, se je 25-letnik odločil, da si bo baterije napolnil kar doma. Kot je izdal, pretirane želje po številnih prepotovanih kilometrih v zimskih mesecih niti ni čutil.

Žiga Jelar
Foto: Profimedia

“Tudi zaradi bolezni sem bil sit potovanj, zato sem dopust preživel kar v domačem okolju s svojo družino in prijatelji. Sicer bi lahko bilo vreme nekoliko lepše, a po drugi strani sem se napolnil z energijo. V Sloveniji se imam povsem v redu,” je zatrdil smučarski skakalec.

Kljub dolgi in naporni sezoni lačen skokov

Tako njega kot ostale člane reprezentance sicer čaka naporno poletje. Poleg duhomornih fizičnih priprav jih namreč v prihodnjih mesecih čaka poletna velika nagrada, že konec junija pa v Krakovu na Poljskem tudi evropske igre.

“Zdaj je pomembno predvsem, da se fizično ustrezno pripravimo in uskladimo stvari glede same opreme. Če bo vse našteto funkcioniralo, mislim, da bomo lahko nastopili na zadnjih dveh, treh tekmah poletne velike nagrade,” je razkril Jelar in priznal, da bodo evropske igre kar močno posegle v reprezentančne priprave.

Žiga Jelar
Foto: Profimedia

“Ne znam si predstavljati, kako bo vse skupaj videti, vendar pa je igre treba vzeti enako resno kot katerokoli zimsko tekmovanje. Sam evropske igre vidim kot priložnost in kot še eno odskočno desko v karieri. Sicer je lepo, da so vključili tudi nas skakalce, malo manj pa, da so igre na sporedu že junija,” je povedal sogovornik, sicer zelo zadovoljen tudi s prvimi skoki, ki so jih opravili na skakalnici v Žireh.

“Šlo mi je presenetljivo dobro, upam le, da ne predobro. Poskušal bom nadaljevati v tem ritmu in ohranjati te občutke vse do zime. Čeprav nismo bili veliko prosti, sem bil lačen skokov, kar je lahko le dobro. Upam, da tako ostane vse do marca v Planici,” je ostal previden Jelar.

Še dobro, da so začeli s kondicijskimi in ne tehničnimi pripravami

Kondicijske priprave sicer niso edina stvar, ki v zadnjih tednih kratijo spanec slovenskemu orlu. Ogromno časa mu namreč vzamejo tudi priprave na koncert na gradu Khislstein v Kranju, ki ga je zapriseženi glasbenik napovedal že marca.

“Mislil sem, da bom imel več težav z usklajevanjem vseh obveznosti, a sem stvari zares dobro načrtoval. Tudi Robi (Hrgota, glavni trener, op. p.) je bil zelo razumevajoč. Zaenkrat vse poteka tako, kot mora in tudi vse treninge sem opravil normalno. Je kar dober občutek, ko lahko uspešno opravljam dve dejavnosti naenkrat,” je dejal Jelar, ki bo na glasbeni oder stopil prav nocoj.

Žiga Jelar
Foto: Guliverimage

“Nekaj vstopnic je še na voljo. Glede na to, kako pozno smo jih dali v prodajo, sem zelo presenečen, kako hitro so sta pošla prvi in drugi paket. Na koncertu bo kar nekaj znanih gostov, med drugim Jan Plestenjak, Žan Serčič, Rok Ferengja, Grega Skočir, Ansambel Saše Avsenika, Bojan Cvjetičanin … Lepo je videti, da so se odzvali na moje povabilo. Na odru bodo vrhunski glasbeniki in zelo lep je občutek, ko te takšna imena sprejmejo medse in ti pomagajo. Tudi pri sami organizaciji. Koncerta se zares veselim, to bo velik balzam tudi za mojo dušo,” je pojasnil Jelar, ki bo na koncertu predstavil tudi svoj prvi glasbeni album, skupno pa naj bi odigral kar 26 pesmi.

“Ko sem videl, koliko pesmi bomo morali zaigrati, me je vrglo nazaj. Še dobro, da smo začeli s kondicijskimi in ne tehničnimi pripravami, je v šali dejal Jelar in pripomnil, da treme sicer nima, čuti pa do nastopanja na glasbenih odrih podobno spoštovanje kot do letalnice v Planici.