Zaskrbljujoče: mednarodna konkurenca v smučarskih skokih vse bolj osiromašena

smučarski skoki
Fotografija je simbolična. (Foto: Guliverimage)

Za razliko od srednjeevropskih in skandinavskih držav so smučarski skoki drugod po svetu deležni bistveno manjše podpore. Prihodnost pri nas sila priljubljene zimske discipline je zaradi velikih težav po novem ogrožena v Južni Koreji, kar predstavlja precejšnjo težavo tudi za Mednarodno smučarsko zvezo.

Že res, da južnokorejski tekmovalci v smučarskih skokih bolj kot ne veljajo za kurioziteto, a so zagotovo dobrodošli v disciplini, kjer vrh kroji le peščica držav. Tega se zavedajo tudi pri Mednarodni smučarski zvezi (FIS), ki si želi dodatne popularizacije omenjeni športa, ki v zadnjih letih po svetu stagnira ali celo izgublja na priljubljenosti. To je bil tudi glavni razlog, da se je FIS letos odločila močnejšim reprezentancam znižati kvote za nastop v svetovnem pokalu, kar naj bi koristilo predvsem manj razvitim državam.

Ponujene priložnosti pa očitno Južnokorejci ne nameravajo izkoristit. V svetovnem pokalu zanje namreč občasno nastopa le 41-letni veteran Choi Heung-chul, po podatkih FIS pa sta aktivna tekmovalca le še najstnika 15-letni Jang Sun Woong in leto starejši Jang Seungchan.

Oba bosta tudi ednina predstavnika Južnokorejcev na prihajajoči domačih olimpijskih igrah mladih, ki se bodo prihodnje leto odvile v Gangvonu. A kot poroča spletna stran skijumping.pl, veliko težavo predstavlja dejstvo, da Korejska univerzitena smučarska zveza nima sredstev za njun razvoj. Da bi vsaj delno rešili hudo finančno stisko, so se zato odločili celo za organizacijo dobrodelnega golf turnirja.

Korejci so se sicer zagotovo nadejali, da bodo dodaten zagon smučarskim skokom v njihovi državi sicer dale olimpijske igre pred petimi leti v Pjongčangu, a so zaradi slabih uvrstitev njihovih tekmovalcev doživeli hladen tuš.

Zanimivo, pred dvema letoma je sicer nastal poseben projekt “Ski jump 2.0”, čigar glavni namen je bil iskanje smučarskih talentov, ki bi lahko nastopili v Gangvonu. Tvorci projekta so s tem, ko so se odločili za omenjeni korak, jasno nakazali, da je njihov cilj osvojitev kolajne, ki pa se zdaj zdi skoraj neuresničljiv, še piše skijumping.pl.