Želi si še en kristalni globus, da prvi ne bi bil osamljen

Smučarski skoki 23. Nov. 202114:51 > 14:531 komentar
Delite:
Nika Križnar
Nika Križnar že komaj čaka na začetek sezone.

Po smučarskih skakalcih sezono konec tedna v Nižnem Tagilu v Rusiji pričenjajo tudi njihove stanovske kolegice. Glede na formo in dosežke iz lanske sezone so pričakovanja Nike Križnar, Eme Klinec, Urše Bogataj, Špele Rogelj, Jerneje Brecl in debitantke Nike Prevc visoka. Glavni cilj bo olimpijsko odličje.

Za slovenske skakalke bi bila minula sezona težko uspešnejša. Spomnimo, Ema Klinec se je s svetovnega prvenstva v Oberstdorfu vrnila z zlatim odličjem, Nika Križnar z bronastim, obe pa sta se skupaj z Uršo Bogataj in Špelo Rogelj razveselili še srebra na ekipni preizkušnji. Za nameček se je po slovenskih notah zaključil tudi svetovni pokal, v katerem je Križnarjeva ugnala vso konkurenco in osvojila veliki kristalni globus.

Pričakovanja za letošnjo olimpijsko sezono so zato tako v reprezentanci kot v javnosti razumljivo visoka. “Cilji so še višji kot lansko sezono, a jasni. Olimpijska kolajna in čim več stopničk v svetovnem pokalu. Čaka nas start v Nižnem Tagilu, novoletna turneja na Ljubnem in pa olimpijske igre. Upam, da bomo zahtevno sezono zdržali in bili še boljši kot v lanski sezoni,“ napoveduje glavni trener slovenskih skakal Zoran Zupančič.

Pred uvodno tekmo sezone in četrtkovimi kvalifikacijami v Nižnem Tagilu je lahko upravičeno samozavesten. Na treningih v Kranju in Planici je poleg Križnarjeve in Klinčeve dobre skoke prikazala tudi skupna zmagovalka poletne velike nagrade Urša Bogataj.

Slovenska ženska reprezentanca v smučarskih skokih
Foto: Sloski

“Punce so dokazale, da je ekipa močna. Že na poletni nagradi so pokazale svoje najboljše skoke. Na to računam tudi to zimo, saj smo imeli v Kranju in v Planici na ledenih smučinah odlične pogoje,“ je optimističen Zupančič, pa čeprav so za njimi precej nemirni meseci. “Smo zadovoljni, čeprav zaradi bolezni, manjših poškodb in precejšnjih odsotnosti od treninga ni šlo vse po načrtih. S tega vidika je bila poletna sezona kar turbulentna,“ priznava glavni trener.

Želi se sprostiti in uživati na vsaki tekmi posebej

Največje pozornosti bo kot lanskoletna zmagovalka svetovnega pokala nedvomno deležna Križnarjeva, ki pravi, da zaradi tega ne čuti prav nobenega pritiska. Še več, sama komaj čaka na začetek sezone.

“Res sem že nestrpna in upam, da bo šlo vse tako kot doslej na treningih. Pred nami je začetek nove sezone. Nov start in nov izziv. Vse smo na istem. Tako kot preteklo sezono se bom skušala sprostiti in uživati na vsaki tekmi posebej,“ pravi tekmovalka iz Delnic v Poljanski dolini in ponosno doda, da globusa letos ne brani, saj ga ima že doma in ji ga ne more nihče vzeti.

Nika Križnar
Nika Križnar

“Seveda so tu še vedno rezerve, a to moramo pustiti v ozadju in na tem delati čez sezono. V zadnjih dveh tednih sem naredila velik korak naprej tako v opremi kot v sami poziciji skoka in s tem sem zelo zadovoljna,” zatrjuje 21-letnica, ki ne skriva želje po ponovitiv lanskega dosežka. “Zagotovo bi rada videla pri sebi še en globus, da zdajšnji ne bi bil osamljen. A tu so še olimpijske igre, kjer bi bilo lepo osvojiti medaljo. Ni važno, kakšnega leska.”

Klinčeva v menjavo smuči

Zadovoljstva nad opravljenim v pripravljalnem obdobju ne skriva niti Klinčeva. Kot je poudarila, je za njo najbolj konstantno poletje doslej. V njem se je odločila tudi za menjavo proizvajalca smuči, zato je prihajalo tudi do rezultatskih nihanj.

“Točno sem vedela, kaj moram popraviti in kaj pri opremi ni delovalo. Zaradi menjave proizvajalcev smo rabili celo poletje, da smo vse uredili. Gredo pa te stvari počasi, treba je delati z občutkom, da se nato vse skupaj ujame s skakalno tehniko,“ pojasni 23-letnica, prepričana, da bo letos za uspeh ključno pravilno stopnjevanje forme.

Debitantki nasvete podajal svetovni prvak

Nika Prevc
Nika Prevc

Na prvi postaji sezone bodo poleg Nike Križnar, Eme Klinec, Urše Bogataj nastopile še Špela Rogelj, Jerneja Brecl in Nika Prevc. Slednja bo ta konec tedna debitirala v svetovnem pokalu in skušala osvojiti svoje prve točke. “Razburljivo je. Veselim se in komaj čakam, da vidim, kaj mi bo prinesel svetovni pokal. Forma je dobra. Brat mi je svetoval, naj mirno skačem in naj se ne obremenjujem,” je bila redkobesedna 16-letnica, ki ji je danes na treningu v Kranju družbo delal tudi brat Peter.

“Je sposobna mlada tekmovalka. Če naredi dober skok, je lahko povsem blizu. Situacija v svetovnem pokalu je drugačna, druge hitrosti, drugi pritiski. Upam, da se bo tega naučila in bo v bližnji prihodnosti postala ena od koles naše ekipe,“ je Prevčevo pohvali Zupančič.

Komentari

Vaš komentar