Norvežanom tekma mešanih ekip, Slovenci po padcu Zajca peti

Timi Zajc
Foto: Profimedia

Smučarski skakalci iz Norveške (450,6 točk) so dobili tekmo mešanih ekip v Willingenu v Nemčiji. Na preizkušnji, ki je zaradi izjemno močnega vetra imela le eno serijo, je drugo mesto zasedla Avstrija (415,1), tretja pa je bila Nemčija 409,8). Slovenija je klub ponesrečenem skoku Nike Križnar in padcu Timija Zajca končala kot peta (367,4).

Skakalnica Mühlenkopfschanze v Willingenu je po preizkušnji v Titisee-Neustadtu gostila drugo tekmo mešanih ekip v letošnji sezoni. Če so decembra slavili Avstrijci, so se tokrat izkazali norveški smučarski skakalci in skakalke, ki priborili 35,5 točke naskoka pred zasledovalci. V zmagovalni norveški ekipi so bili Anna Odine Stroem, Marius Lindvik, Silje Opseth in Halvor Egner Granerud. Za Avstrijo so skakali Chiara Kreuzer, Jan Hörl, Eva Pinkelnig in Stefan Kraft, za Nemčijo pa Selina Freitag, Andreas Wellinger, Katharina Althaus in Karl Geiger.

Prireditelji so imeli sicer danes ogromno težav zaradi dežja in spremenljivega vetra. Zaradi tega je bila kar uro in pol trajajoča prva serija večkrat prekinjena, po skoku zadnjega skakalca pa je padla odločitev, da se finalna serija ne izvede. Da bo danes imelo glavno besedo vreme, je bilo jasno skakalcem in tudi 10.000 gledalcem, ki so prišli na prvo postajo napovedanega tridnevnega spektakla v tem nemškem skakalnem središču. Poznejše nevarne dogodke je po svoje napovedala že skakalka v prvi skupini, Japonka Juki Ito. Po sunku vetra je sicer poletela kar do 154,5 metra, kar bi bil ženski rekord na tej napravi (151 m), a je pri doskoku padla in tudi izgubila smučarska očala. Ni se poškodovala, po tem padcu pa je žirija tekmovanja vseskozi iskala rahlo ravnotežje med skoki in varnostjo.

Glavna težava so bili sunki vetra, ki so lahko povsem nepričakovano presenetili tekmovalce, potem ko je bilo še nekaj trenutkov pred tem skorajda brezvetrje.

In kako so se odrezali Slovenci? Tekmo je odprla Nika Križnar, ki pa se ji je skok povsem ponesrečil. Pristala je pri vsega 82 metrih in prehitela le romunsko predstavnico Andreo Diano Trambitas. Slab uvodni vtis slovenske zasedbe je že v naslednji skupini popravil Žiga Jelar. Neuradni rekorder skakalnice, na treningu je pristal pri kar 154,5 metra, je skočil 141 metrov, Slovenci pa so se s sedmega mesta povzpeli na šesto, saj so prehiteli tudi Italijo.

V tretji skupini je sledil nastop Eme Klinec, ki je v zelo spremenljivih in zahtevnih vetrovnih razmerah skočila 139,5 metra. Slovenija je po njenem skoku še izboljšala svojo uvrstitev, saj je zaostajala le še za Norveško, Nemčijo, Avstrijo in Japonsko.

Kot zadnji Slovenec je v prvi seriji nastopil Timi Zajc, ki pa je moral na svoj skok zaradi premočnega vetra dolgo čakati na zaletišču. Ko je le dobil zeleno luč, ga je odneslo povsem proti dnu skakalnice, saj je pristal pri kar 161 metrih, nato pa zaradi izjemne daljave padel. Čeprav se je ob padcu prijel za nogo, pa je iztek skakalnice zapustil brez pomoči zdravniškega osebja. Serijo so nato sicer dokončali, Slovenijo pa je do prvega mesta na koncu ločilo 83,2 točke.