“Če ne verjameš, da si sposoben osvojiti kolajno, je ne boš”

Smučarski teki 21. Feb 202310:30 0 komentarjev
Eva Urevc
Foto: Aleš Fevžer

Praktično čez noč je po selitvi Anamarije Lampič v biatlonske vrste nosilka rezultatov v slovenskem smučarskem teku postala Eva Urevc. Kljub temu se je v novi vlogi izvrstno znašla, naredila velik korak naprej tudi na daljših razdaljah in bo v Planici glavna slovenska zvezdnica, ki ne prihaja iz skakalnih krogov.

Ko je Anamarija Lampič maja lani napovedala slovo od smučarskega teka in postala biatlonka, je Eva Urevc nepričakovano postala prvo ime slovenskega smučarskega teka. In to v sezoni, ki prinaša vrhunec kariere za trenutno aktivne člane nordijske družine – domače svetovno prvenstvo v Planici.

A dodaten pritisk ji je očitno dobro del, v primerjavi s prejšnjimi sezonami pa je najboljše rezultate v letošnji zimi dosegla na razdaljah. Na novoletni tekaški turneji je trikrat končala med najboljšo deseterico, tudi v skupnem seštevku pa je po vzponu na Alpe Cermis zasedla deveto mesto.

Forma je prava

“Vedno sem si želela tudi na razdalji teči solidno. Ko pa sem na Touru dobila potrditev, da lahko tečem ne le solidno, ampak vrhunsko, sem pa začela verjeti v to. In poneslo me je do niza zaporednih vrhunskih rezultatov. Prepričana sem, da lahko to ponovim. Samo verjeti moram v to ob dobri formi. Zato ne izločam dobrih rezultatov tudi na razdalji,” pravi 27-letnica.

Kmalu po tekmah po novem letu je zbolela, zaradi česar je skoraj cel teden dni počivala. Ko se je vrnila na tekme svetovnega pokala v Franciji, je ugotovila, da je forma katastrofalna. Pred dobrima dvema tednoma pa je z osredotočenostjo na trening v Dobiaccu nastopila samo v sprintu. “Zadnje dni priprav tam sem se počutila vrhunsko, tako da lahko rečem, da je bolezen za mano in da se vračam v pravo formo, ki more biti približek tisti s Tour de Skija, če ne celo boljša.”

Eva Urevc
Foto: Profimedia

Vrhunec že na začetku

Velik korak naprej v daljših disciplinah teka je plod načrtnega dela s trenerjem Ola Vignom Hattestadom, ki se je reprezentanci pridružil lani poleti. “Vzdržljivost je ključnega pomena tudi za sprinte, ki so vse težji in daljši. Tam smo tekmovalke bolj izenačene, smuči so še bolj pomembne. A ne iščem izgovorov, vse imamo enake možnosti za trening. Vseeno se mi zdi, da sreča v sprintih letos ni bila na moji strani, upam, da se obrne v mojo korist prav v Planici,” dodaja tekmovalka iz Zgornjih Gorij.

Letos se je na osmih sprintih le enkrat prebila dlje od četrtfinala, v Davosu je zasedla sedmo mesto. Kljub temu bo v Planici najkrajša preizkušnja njen osrednji cilj, s sprintom se bo tudi začel tekaški spored. Vrhunec za slovenske navijače bo torej v četrtek, 23. februarja. “Zame je to super, saj bom na začetku najbolj spočita. Na poznejših tekmah pa nočem izpustiti nobene priložnosti. Na Touru sem videla, da je bila forma boljša iz tekme v tekmo.”

Smučarsko-tekaška ekipa v Planici:

moški (7): Miha Šimenc, Vili Črv, Miha Ličef, Anže Gros, Jošt Mulej, Boštjan Korošec, Izidor Karničar

ženske (7): Eva Urevc, Anja Mandeljc, Neža Žerjav, Anita Klemenčič, Klara Mali, Nika Ljubič, Lucija Medja

Želela bi si več primerjave

Od sedmerice deklet, ki bodo zastopale slovenske barve, je Urevc edina, ki lahko poseže proti vrhu. Prav več primerjave pa je tisto, kar pogreša na treningih. “Trenutno je nimam. Še ko je tekla Anamarija, sva trenirali posebej in se nisva primerjali. A še vedno je bilo to rivalstvo znotraj ekipe, ki ga zdaj ni več. Intervale tako treniram tudi s fanti, a to ni isto,” pravi Eva in za največjo prednost Skandinavk, predvsem Švedinj, vidi prav interno rivalstvo.

Proge pod Poncami dobro pozna, opisuje pa jih kot izredno težke. A to ji ustreza. “Morala bom biti v dobri formi in imeti spočite noge. Če pripravljenost ni na nivoju, se to v Planici res občuti, hitro plačaš davek,” še pripomni Urevc. Namerava nastopiti na vseh tekmah, na 30-kilometrski razdalji sicer le, če bo v res vrhunski formi. V ekipnem sprintu, kjer je skupaj z Lampič v Oberstdorfu 2021, osvojila bron, bo moči združila z Anjo Mandeljc.

Eva Urevc Anamarija Lampič
Urevc in Lampič, bronasti na ekipnem sprintu pred dvema letoma v Oberstdorfu. Foto: Guliverimage

Pritisk zna usmeriti v pozitivo

Na domači šampionat pa Urevc prihaja brez rezultatskih ciljev. Zadovoljna bo, če bo na vsaki tekmi lahko dala svoj maksimum. “Da si bom rekla: toliko sem sposobna. In v takšnem primeru bom zadovoljna z rezultatom ter šla z dvignjeno glavno naprej.” Ve, pa kako se osvajajo kolajne. “Če ne verjameš, da si jo sposoben osvojiti, je ne boš. Jaz pa verjamem, da sem jo zmožna. Ne bom pa je napovedala, saj sem še vedno realna.”

Ob tem dodaja, da pred začetkom ne čuti negativnega pritiska, pač pa le pozitivnega: “V tej sezoni sem naredila napredek v glavi, da ne pustim, da me pritisk povozi. Da ga znam pozitivno usmeriti v tekme. Do zdaj ga nisem čutila, zdaj pa se iz dneva v dan bolj zavedam, da bo prvenstvo na domačih tleh. In da je to za športnika res poseben dogodek.”

Da je pozornost javnost vendarle bolj usmerjena proti skakalcem, pa ji ustreza. “Tega smo že vajeni. Mene to ne moti, še bolje je. S tem navijači od mene ne pričakujejo kolajn, če pa slučajno bo, pa bo presenečenje. In šele takrat bo pozornost na meni.”

Spored ženskih tekem na SP v Planici:

četrtek, 23. februar, 12.00 in 14.30: sprint klasika (kvalifikacije in izločilni boji)

sobota, 25. februar, 14.00: skiatlon 15 km klasika + 15 km prosto

nedelja, 26. februar, 11.30 in 13.30: ekipni sprint prosto (kvalifikacije in izločilni boji)

torek, 28. februar, 12.30: 10 km prosto

četrtek, 2. marec, 12.30: štafeta

sobota, 4. marec, 12.00: 30 km klasika

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!