Ne peticija ne vreme nista ustavila zelene luči za smuk pod Matterhornom

Alpsko smučanje 28. Okt 202313:20 0 komentarjev
Matterhorn
Foto: Profimedia

Premiera prvega čezmejnega tekmovanja v hitrih disciplinah svetovnega pokala v alpskem smučanju na švicarsko-italijanski meji v Zermatt-Cervinii se bo lahko odvila po načrtih čez dva tedna. Snežni kontrolor Mednarodne smučarske zveze (Fis) je danes po pregledu stanja na progi prižgal zeleno luč za moška smuka, ki bosta 11. in 12. novembra.

Lani so zaradi pomanjkanja snega odpadle vse načrtovane smukaške tekme na tem ledeniku, letos pa, kot kaže, ni ovir za evropsko ledeniško smukaško premiero, prvo, ki bo potekala v dveh državah. Teden dni kasneje sta na tem območju na meji med Italijo in Švico na sporedu še dva ženska smuka.

Dela na ledeniku Teodulo oziroma Theodul so v zadnjih tednih dvignila veliko medijskega prahu. Zaradi pritožbe okoljskih združenj so dela na tem območju delno ustavili.

Gradbena komisija švicarskega kantona Valais je ukazala takojšnjo prepoved “kakršne koli uporabe delov pobočja, ki se nahajajo zunaj smučišča, dokler ne bo sprejeta odločitev o morebitnem gradbenem dovoljenju”.

Organizacijski odbor tekmovanja je že zagotovil, da bo nadaljeval “potrebne popravke, pri čemer bo trasa s športnega vidika ostala nespremenjena”. Po prijavi okoljskih organizacij se z zadevo ukvarja tudi italijansko tožilstvo v Aosti.

Gre sicer za najvišje ležečo tekmovalno progo v svetovnem pokalu. Začetna točka je na 3720 metrih nadmorske višine na ledeniku Theodul, cilj pa je na italijanski strani v Cervinii na višini 2835 m.

Na teh smukih bodo po napovedih nastopili tudi slovenski tekmovalci. Na smukaško uverturo v sezono se pripravlja najboljša slovenska smukačica Ilka Štuhec, Miha Hrobat, Martin Čater in Nejc Naraločnik pa bodo slovenski smučarji na obeh moških smukih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!