Mikaela Shiffrin po padcu prestrašila svojo ekipo

Alpsko smučanje 10. Nov 202310:04 1 komentar
Mikaela Shiffrin. Foto: Guliverimages

Priprave Mikaele Shiffrin na uvodna slaloma nove smučarske sezone v Leviju je močno zavrl grd padec na treningu. Ameriška zvezdnica jo je naposled odnesla le z udarninami.

Ko je pred dvema tednoma pripotovala v Sölden, je Mikaela Shiffrin odkrito priznala, da ni na najvišji ravni pripravljenosti. Vse skupaj je pripisala nekoliko spremenjenem konceptu treningov, za katerega se je odločila ob sezoni brez velikega tekmovanja. Uvodni veleslalom je nato s precejšnjim zaostankom za zmagovalko Laro Gut Behrami končala na šestem mestu. Mimogrede, pred tem je nanizala pet zaporednih veleslalomskih zmag in imela ob osvojenem malem globusu kar 268 točk naskoka pred omenjeno Švicarko.

Iz Söldna je 28-letno Američanko pot vodila na Finsko, kjer je v idiličnih zimskih razmerah skušala dvigniti tekmovalno ostrino in predvsem ujeti slalomski ritem. Ta proces pa je zaustavil grd padec na treningu. Prva dama svetovnega pokala je po tem, ko je postalo jasno, da nezgoda (z desno smučko zajela vratca, izgubila ravnotežje in pristala v snegu) vendarle ne bo terjala daljše odsotnosti, posnetek padca delila z javnostjo.

Pregled z magnetno resonanco je pokazal zgolj udarec v koleno, brez poškodb vezi ali kakšnega zloma. Vseeno je potrebovala oskrbo, nato pa se je postopoma vrnila v trenažni proces. Predvsem pa je s padcem dodobra prestrašila svojo spremljevalno ekipo. Ta je z novo sezono spremenjena. Poleg mame Eileen Shiffrin ima glavno besedo Karin Harjo, ena redkih trenerk v karavani svetovnega pokala.

Karin Harjo je mesto trenerke v Mikaelinem taboru prevzela po tem, ko se je po sedmih letih poslovil Mike Day. Rojena je na Norveškem, a je odraščala in se v smučarske vode podala v ZDA. Leta 2016 je kot članica ameriškega štaba postala prva trenerka, ki je zakoličila progo svetovnega pokala (Flachau). Po dobrem desetletju v ameriški reprezentanci, kjer je med drugim sodelovala tudi z Lidnsey Vonn, se je strokovnjakinja z več kot 20-letnim trenerskim stažem odločila za selitev. V Kanadi so ji namreč ponudili vodenje ženske reprezentance. S tem je postala prva ženska v vlogi glavne trenerke ekipe svetovnega pokala v zgodovini alpskega smučanja. Zdaj se je vrnila v ZDA.

Karin Harjo. Foto: Profimedia

Zaradi besed v Söldnu in padca na Finskem je Mikaela Shiffrin pred tekmama v Leviju precejšnja neznanka. Jasno je, da ne bo v vlogi tako izrazite favoritinje, kot je to veljalo v preteklosti. Navsezadnje je na Laponskem že enajstkrat stala na stopničkah, od tega kar šestkrat na najvišji. Tako jo je ob vrnitvi pričakalo prav toliko severnih jelenov v njeni lasti. Poimenovala jih je Rudolf, Sven, Mr. Gru, Ingemar, Sunny in Lorax.

Sicer pa je Američanka v položaju, ko lahko na prav vsaki tekmi prestavlja zgodovinske mejnike. Na svojem računu ima namreč 88 zmag, kar je največ v celotni zgodovini svetovnega pokala. Podobno velja za tehnični disciplini. S 53 zmagami je namreč prepričljivo najboljša slalomistka vseh časov, na vrh večne ženske lestvice pa jo uvršča tudi 21 veleslalomskih zmag. A zdi se, da je njen osrednji cilj sezone predvsem šesti veliki kristalni globus.

Slovenski kvartet

Konec tedna torej prinaša uvodna slaloma sezone 2023/24 (sobota in nedelja, 10.00/13.00). Nastopile bodo tudi štiri Slovenke, in sicer Ana Bucik, Andreja Slokar Neja Dvornik in Nika Tomšič.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje