Števec zmag slovenskih skakalcev že pri številki 75

Smučarski skoki 29. Nov 202112:49 > 12:49 4 komentarji
Anže Lanišek. Foto: The Yomiuri Shimbun/ AP Images via Guliver

Po izjemno uspešnem tekmovalnem koncu tedna, ko sta v svetovnem pokalu v smučarskih skokih prvič slavila Anže Lanišek in Ema Klinec, se je slovenski števec posamičnih zmag dvignil že na številko 75. Ker se pri ženskah bitka za veliki kristalni globus letos odvija šele devetič, ne preseneča, da je tehtnica po številu prvih mest nagnjena močno na stran slovenskih orlov.

Za slovensko moško in žensko reprezentanco v smučarskih skokih je sanjski konec tedna. Tekmovalno uspešen vikend se je začel s sobotno dvojno zmago Eme Klinec in Urše Bogataj v ruskem Nižnem Tagilu, zaključil pa z včerajšnjim slavjem Anžeta Laniška v Ruki na Finskem.

Tako Klinčeva kot Lanišek sta se prvič v karieri znašla na najvišji stopnički zmagovalnega odra in število slovenskih posamičnih zmag v svetovnem pokalu dvignila na zavidljivo številko 75.

Led je prebila Maja Vtič

Ker se pri ženskah bitka za veliki kristalni globus letos odvija komaj devetič, ne preseneča ,da je tehtnica po številu prvih mest nagnjena močno na stran slovenskih orlov. Kljub temu je glede na izjemne uspehe tekmovalk trenerja Zorana Zupančiča v zadnjih letih zanimivo, da je nova vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala števec slovenskih zmag v ženski konkurenci v soboto premaknila šele na številko pet.

Nika Križnar
Nika Križnar ( v sredini) je lani postala prva Slovenka s skupno zmago v svetovnem pokalu. (Foto: Guliverimage)

Z dvema uvrstitvama na vrh zmagovalnega odra je najuspešnejša njena reprezentančna kolegica Nika Križnar, ki je obe zmagi vpisala v minuli zimi, ko je slavila v Rasnovu v Romuniji in Hinzenbachu v Avstriji. Pet let pred tem je pred domačimi navijači v Ljubnem ob Savinji konkurenco pokorila Maja Vtič, podpis pod zgodovinsko prvo zmago pa ima Špela Rogelj, ki je bila najboljša decembra 2014 v olimpijskem Lillehammerju.

Največkrat je na odru za zmagovalke sicer stala Križnarjeva, ki se je med najboljše tri zavihtela 13-krat, Ema ji zdaj sledi z 12 uvrstitvami na stopničke.

Lanišek 14. slovenski skakalec s posamičnim uspehom

Precej dlje v preteklost je treba pobrskati za prvo zmago slovenskega skakalca. V športne anale bo za vselej zapisan datum 21. februar 1981 in skakalnica v Thunder Bayu v Kanadi, kjer je še pod barvami nekdanje skupne države zmagal Primož Ulaga. Danes 59-letni nekdanji predsednik Smučarske zveze Slovenije je do zaključka kariere leta 1992 zmagal še osemkrat in je še danes tretji najuspešnejši slovenski skakalec.

Peter Prevc (Foto: Getty Images)

S 23 zmagami na vrhu kraljuje Peter Prevc, osem manj pa jih je zbral dvakratni zmagovalec svetovnega pokala Primož Peterka. Na vrhu zmagovalnega odra so sicer stali še Robert Kranjec (7 zmag), Domen Prevc (5), Jernej Damjan (2), Jurij Tepeš (2), Jaka Hvala, Anže Semenič, Timi Zajc, Franci Petek, Rok Urbanc in Peter Žonta (vsi s po eno zmago), v eminentni družbi pa se je sedaj znašel še že omenjeni Lanišek, ki je tako postal 14. slovenski skakalec s posamičnim uspehom.

Prevc kot zagotovilo za ekipni uspeh

In kako je z uspehi naših skakalcev in skakalk na ekipnih preizkušnjah? Slovenski orli so doslej dosegli okroglih deset zmag, s čimer na lestvici zaostajajo le za rekorderji Avstrijci (32), Norvežani (27), Nemci (16) in Finci (15). Ob tem velja dodati, da je pri vseh slovenskih zmagah, zanimivo, sodeloval Peter Prevc.

V ženski konkurenci je bilo doslej v svetovnem pokalu organiziranih le osem ekipnih tekem, na eni od njih – letos na Ljubnem – pa so v zasedbi Ema Klinec, Špela Rogelj, Urša Bogataj in Nika Križnar slavile tudi Slovenke. Tri zmage imajo Avstrijke, po dve pa Japonke in Nemke.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje