Zvezdniški par po žvenket na ločeni pobočji

Mikaela Shiffrin se bo v lov na kolajne SP podala v Meribelu, njen partner Aleksander Aamodt Kilde pa v bližnjem Courchevelu. Foto: Profimedia

Kaj morate vedeti pred začetkom svetovnega prvenstva v alpskem smučanju, ki ga bosta med šestim in devetnajstim februarjem gostila Courchevel in Meribel v osrčju Savojskih Alp?

Chamonix danes gosti moško slalomsko preizkušnjo svetovnega pokala. Na zadnji tekmi pred začetkom svetovnega prvenstva, s katerim bo sezona 2022/23 dosegla svoj vrhunec, nastopata tudi Štefan Hadalin in Tijan Marovt. Medtem pa se dobrih 100 kilometrov južneje že zbira hitrostno obarvani del smučarske elite. Tudi najboljša slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec, ki je zadnje treninge pred selitvijo na prizorišče 47. svetovnega prvenstva opravila v smučarskem središču La Thuile. Mariborčanka, sicer tudi že dvakratna svetovna prvakinja, je v Francijo po edinstveni tekmovalni preobrazbi pripotovala z odlično tekmovalno popotnico in bo čez natančno teden dni, ko bo v Meribelu potekal ženski smuk, najmočnejši slovenski adut in kandidatka za obogatitev spoštovanja vredne zbirke kolajn. Lov na odličja svetovnega prvenstva se bo sicer začel s ponedeljkovo žensko kombinacijo. Ob tem smo odprli deset vprašanj in poiskali tudi ustrezne odgovore. Kakšna je slovenska popotnica? Zakaj bo najbolj znan smučarski zvezdniški par tokrat ločen? In še …

10 vprašanj, 10 odgovorov

Courchevel ali Meribel?

Prizorišče tokratnega prvenstva je razdeljeno med dve dolini oziroma dve pobočji. Na eni strani Courchevel z novo progo L’Eclisse, na kateri bodo tekmovali fantje. Ciljna arena se nahaja na nadmorski višini 1280 metrov, višje pa so predvidene štiri štartne hišice, in sicer za smuk (2.235 m), superveleslalom in kombinacijski smuk (1.880 m), veleslalom (1.730 m) ter slalom (1.485 m). Na drugi strani hriba bo proga Roc de Fer nad Meribelom, kjer je leta 1992 potekal tudi del olimpijskega programa, gostila dekleta. Cilja arena bo pripravljena na nadmorski višini 1.432 metrov, štart smuka bo na 2.150 m, superveleslaloma na 2.965, m veleslaloma na 1.830 m, slaloma pa na 1.630 m. Meribel bo gostil tudi paralelno ekipno tekmo.

Foto: Profimedia

Koliko gledalcev, koliko smučarjev?

Četrtno svetovno prvenstvo na francoskem snegu, na katerem naj bi nastopilo okrog 600 smučarjev iz kar 73 držav, naj bi si v 12-dnevnem tekmovalnem programu ogledalo 150 ljubiteljev smučanja, ocena pričakovanega televizijskega občinstva pa se je ustavila pri pol milijona.

Kdo so slovenski aduti?

Če gre soditi po dosedanjem delu sezone, lahko v slovenski ekipi podčrtamo predvsem dve imeni. To sta trenutno druga smukačica svetovnega pokala in že dvakratna svetovna prvakinja v najhitrejši disciplini Ilka Štuhec, ki je bila na zadnjih treh smukih prva in dvakrat druga, ter aktualni olimpijski podprvak Žan Kranjec, katerega izkupiček veleslalomskih stopničk je polovičen (6 tekem, 3 uvrstitve med najboljše tri). Visoko bo merila tudi Ana Bucik, ki je del elitne slalomske sedmerice.

Kdo bo branil slovenske barve?

Slovenija na SP pošilja najbolj številčno zasedbo v zadnjem obdobju, saj je vodstvo panoge na široko odprlo vrata in na seznam potnikov uvrstilo tudi mlajše in neuveljavljene tekmovalce. V ženski konkurenci bodo tako slovenske barve branile Ilka Štuhec, Ana Bucik, Neja Dvornik, Tina Robnik, Nika Tomšič in Anja Oplotnik. V moški konkurenci so med potrjenimi udeleženci Žan Kranjec, Štefan Hadalin, Martin Čater, Miha Hrobat, Tijan Marovt, Nejc Naraločnik in Rok Ažnoh. Odprti sta še dve mesti za ekipno tekmo, kandidati so Anže Gartner, Žiga Oreškovič Zupan, Miha Oserban in Alen Hriberšek.

Kakšni so slovenski cilji?

“V Francijo odhajamo z visokimi cilji. V vseh disciplinah želimo tekmovalca med najboljšo deseterico. Ne bom pa skrival niti želje po medalji. To imamo vedno. Tekmovalci so s svojimi nastopi pokazali, da so tega sposobni,” odgovarja vodja panoge Miha Verdnik.

Tina Maze
Tina Maze. Foto: Profimedia

Koliko kolajn imajo slovenski smučarji?

Včeraj je minilo 41 let od trenutka, ko je Boris Strel z veleslalomskim bronom v Schladmingu slovenskemu alpskemu smučanju, tedaj resda še pod jugoslovansko zastavo, priboril prvo kolajno na svetovnih prvenstvih in tudi na splošno na velikih tekmovanjih. Do danes se je v slovenskih smučarskih vitrinah znašlo že 23 FIS-ovih snežink, unikatnih kolajn tega bienalnega tekmovanja. Največ. kar devet, jih je v elitno zbirko prispevala Tina Maze.

Kdo bodo zvezdniki SP?

Marco Odermatt je na dobri poti k drugemu velikemu globusu. Doma ima tudi zlato olimpijsko kolajno. Manjka pa mu odličje na SP. Čeprav je imel minuli mesec nekaj zdravstvenih težav, pa bo v Courchevelu vroč kandidat v treh disciplinah. V vlogi zvezdnikov bosta zanesljivo tudi Norvežana Henrik Kristoffersen in Aleksander Aamodt Kilde. Še bolj bo na drugem pobočju, v Meribelu, na udaru partnerka slednjega – Mikaela Shiffrin, trenutno prva zvezdnica belega cirkusa. Svojo priložnost pa bodo iskale tudi Sofia Goggia, Lara Gut-Behrami, Petra Vlhova … V taboru gostiteljev medtem stavijo na Alexisa Pinturaulta, Clementa Noela, Johana Clareya in Tesso Worley.

Kje bodo naslednja prvenstva?

Tudi prihodnji dve svetovni prvenstvi bosta potekali v Alpah. Čez dve letu se bodo najboljši alpski smučarji in smučarke zbrali v Saalbachu. Tam je prvenstvo potekalo že leta 1991, ko je do zadnje slovenske kolajne pod jugoslovansko zastavo prišla Nataša Bokal. Leta 2027 pa bo na vrsto po 40 letih znova prišla Crans-Montana.

Ilka Štuhec
Ilka Štuhec: na SP z odlično popotnico. FOTO: Guliverimage

Res že 47. prvenstvo?

Uradno gre res že za 47. svetovno prvenstvo. Prvega je daljnega leta 1931 gostil Müren v Švici, zadnjega pa predlani Cortina d’Ampezzo. Kar devet izvedb svetovnih prvenstven pa je bilo zlitih v olimpijski program. V obdobju 1948-1980 so namreč rezultati olimpijskih iger veljati tudi kot svetovna prvenstva.

Kakšen je program prvenstva?

Še drugič v zgodovini bodo na SP podelili kar 13 kompletov kolajn. Poleg klasičnih disciplin (smuk, superveleslalom, veleslalom in slalom) je znova “preživela” tudi kombinacija, pri obeh spolih bosta na sporedu še paralelni tekmi, odličja pa bodo podeljena še na mešani ekipni tekmi.

SP 2023: program

ponedeljek, 6. februar:

11.00 kombinacija, superveleslalom, ženske

14.30 kombinacija, slalom, ženske

torek, 7. februar:

11.00 kombinacija, superveleslalom, moški

14.30 kombinacija, slalom, moški

sreda, 8. februar:

11.30 superveleslalom, ženske

četrtek, 9. februar:

11.30 superveleslalom, moški

sobota, 11. februar:

11.00 smuk, ženske

nedelja, 12. februar:

11.00 smuk, moški

torek, 14. februar:

12.00 ekipna paralelna tekma

sreda, 15. februar:

12.00 posamična paralelna tekma, ženske in moški

četrtek, 16. februar:

10.00 veleslalom, 1. vožnja, ženske

13.30 veleslalom, 2. vožnja, ženske

petek, 17. februar:

10.00 veleslalom, 1. vožnja, moški

13.30 veleslalom, 2. vožnja, moški

sobota, 18. februar:

10.00 slalom, 1. vožnja, ženske

13.30 slalom, 2. vožnja, ženske

nedelja, 19. februar:

10.00 slalom, 1. vožnja, moški

13.30 slalom, 2. vožnja, moški

Komentari

Vaš komentar