V Kranjski Gori najverjetneje tako moška kot ženska tekma

Alpsko smučanje 15. Apr 202213:31 > 13:34 0 komentarjev
Pokal Vitranc ostaja v koledarju svetovnega pokala. Foto: Aleš Fevžer

Konec olimpijskega cikla pomeni veliko dela za predsednika alpskega odbora in zbora. Iztok Klančnik je sredi sestavljanja ekip. Slovenska zveza je tudi v dogovarjanjih z Mednarodno smučarsko zvezo (Fis) o koledarju za novo sezono. "Ideja je, da bi v Kranjski Gori leta 2023 izpeljali tako Vitranc kot Zlato lisico," je dejal Klančnik.

V zvezi s tekmovalnim programom za sezono 2022/23 je še veliko vprašanj. Kot je za STA dejal Klančnik, se pri Fisu še niso odločili, kako bodo peljali zadeve naprej.

O programu za prihajajočo sezono potekajo še usklajevanja v okviru alpskega pododbora oziroma tehnične komisije za svetovni pokal.

Dokončno bodo seznam prirediteljev tekmovanj za naslednjo sezono po napovedih potrjevali konec maja, ko bo volilni kongres mednarodne federacije, na katerem bodo za nov redni mandat potrjevali predsednika zveze. Edini kandidat je Johan Eliasch.

Izvolili bodo tudi člane predsedstva. Med kandidati je tudi predsednik Smučarske zveze Slovenije Enzo Smrekar, ki je lani prejel skorajda soglasno podporo za prvo imenovanje za nadomestni enoletni mandat v tem mednarodnem telesu.

Kranjski Gora znova z dvema tekmama?

Predsedstvo Fisa je že zasedalo aprila ter v gradivo po Klančnikovih besedah vključilo tudi slovenski predlog, da bi bila Kranjska Gora dvakrat na koledarju, tudi kot prireditelj tekmovanj svetovnega pokala alpskih smučark. Avgusta pa naj bi potrjevali še dolgoročni načrt za naslednje tri sezone ter se “dogovorili, kako in kaj”.

Pohorje
Zlata lisica je bila zaradi pomanjkanja snežne odeje že devetkrat prestavljena v Kranjsko Goro. (Foto: Elvis Piazzi/AP)

“Za zdaj kaže, da bo imela Kranjska Gora tekmo, ki bi jo sicer imel Maribor. Kranjska Gora bo imela dve tekmi, žensko januarja, moško pa marca,” je napovedal Klančnik.

“To smo si izborili. V koledarju je zdaj to zapisano, nisem pa stoodstoten, ali bo tako tudi ostalo. Upam, da bo,” dodaja.

Neznank, ki jih bodo morali rešiti, še veliko

Zaradi pomanjkanja snega pod Pohorjem je bila Kranjska Gora zadnja leta nadomestna lokacija za Zlato lisico. V načrtih novega predsednika mednarodne zveze Eliascha so mariborski tekmi črtali s koledarja, s čimer pa se ne strinjajo mariborski organizatorji ne predstavniki slovenske zveze. Zavzemajo se, da Zlata lisica ostane v Sloveniji.

Črtanje tekmovanj za svetovni pokal, tako Kranjske Gore z moškima tekmama za pokal Vitranc kot Maribora z ženskima preizkušnjama za Zlato lisico, bi pomenilo tudi zmanjšanje sredstev za slovensko smučanje.

“Po pogodbi smo dobivali kar lepo vsoto od vsakokratnih tekem, ki smo jih izpeljali. Zdaj je še zelo veliko neznank, ki jih bomo morali rešiti,” je ocenil Klančnik.

Obeta se kar nekaj novosti

Predvidoma 5. maja bo zbor panoge za alpsko smučanje potrjeval finančni razrez reprezentanc in njihovo sestavo, tudi trenersko.

Obeta se kar nekaj novosti. Klančnik je potrdil, da z italijanskim strategom, nekdanjim trenerjem Tine Maze Liviom Magonijem, ki je v zadnji sezoni skrbel za Meto Hrovat, ne bodo obnovili sodelovanja. Potrdil je tudi, da se je najboljša slovenska smukačica Ilka Štuhec razšla s švicarskim trenerjem Stefanom Abplanalpom.

Ilka Štuhec. Foto: Aleš Fevžer/OKS

“Meta je imela tudi nekaj smole v Lenzerheideju, je bila odlično na poti, da bi le osvojila stopničke, pa se ji je primeril padec in poškodba. O razlogih ne bi govoril, na takšni ravni, kot sta bila, je pomembna tudi osebna kemija. Ali sta jo imela ali ne, težko rečem,” Klančnik ni želel špekulirati o razlogih, zakaj Hrovatova ni več želela sodelovati z Magonijem.

“Dejstvo je, da smo se razšli in iščemo najboljše možne variante za naprej, da se vrnejo pravi rezultati,” je še dejal.

Strokovno vodstvo panoge bo ostalo nespremenjeno. Janez Slivnik bo še naprej vodil reprezentance, Miha Verdnik pa bo še naprej deloval kot vodja panoge.

“Največ, s čimer imamo dela, je, kako pripraviti mladinski pogon, da bo najbolj učinkovit. Da bomo naredili iz tistega, kar imamo, najboljše možne rezultate. Tukaj pa bo nekaj sprememb, ne toliko v kadrovskem smislu, kot bolj v načinu izvajanja teh programov,” je povedal Klančnik.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!