V Planici se ne bo poslovil le Cene Prevc

Smučarski skoki 28. Mar 202313:11 1 komentar
Tilen Bartol
Foto: Aleš Fevžer

Da se bo po enoletni prekinitvi športne kariere pred domačimi gledalci v Planici ta konec tedna poslovil Cene Prevc, je jasno že dolgo časa. Danes pa sta slovo od profesionalnih smučarskih skokov napovedala še nekdanja člana A-reprezentance Bor Pavlovčič in Tilen Bartol.

Cene Prevc, dobitnik ekipne srebrne kolajne na olimpijskih igrah v Pekingu, je na predstavitvi reprezentance še pred začetkom sezone napovedal, da je z aktivnimi skoki bolj kot ne zaključil, a da se bo od skakalnic poslovil s poletom na zaključku sezone v Planici. Ta je zdaj pred vrati, srednji od bratov Prevc pa bolj kot tremo pred zadnjim poletom na Letalnici bratov Gorišek čuti neučakanost. “Malo sem šel na skakalnico in naredil par treningov. Pa ne zato, ker bi moral, ampak zato, ker ne želim na letalnici samo ‘preživeti’, ampak normalno skočiti,” je dejal 27-letnik.

Priznal je, da so zaradi vseh obveznosti – zelo aktivno je bil vključen pri svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju, pomaga pa tudi za finale svetovnega pokala v Planici – trpele njegove šolske obveznosti, da pa je med sezono večkrat pogrešal spuščanje po zaletišču: “Večkrat mi je naredilo ‘klik’, ko sem videl kratke posnetke s ponedeljkovih treningov ali dopoldanske aktivacije. Bolj pogrešam stvari, ki pridejo zraven. Socialni del, ki si ga dolgo let vajen, nato pa sem ga naenkrat presekal. Malo me je zasrbelo, ampak sem ugotovil, da sem še bolj pogrešal tisto, čemur sem dajal poudarke zadnja leta.”

Cene Prevc
Foto: Profimedia

Cene Prevc je v članski karieri 53-krat osvojil točke za svetovni pokal, posamične stopničke pa je edinkrat osvojil lani v Willingenu, ko je zasedel tretje mesto. Na istem prizorišču se je lani veselil tudi zmage na ekipni mešani tekmi, z moštvom pa je bil na stopničkah še štirikrat. Vrhunec pa je predstavljala že omenjena srebrna olimpijska kolajna.

Cene bo svoj zadnji skok opravil med prvo in drugo serijo sobotne ekipne tekme. Ne bo pa edini, ki se bo ta vikend na letalnici poslovil od skakalne kariere.

Slovo v najboljših letih

Na današnji novinarski konferenci je postalo znano, da v športni pokoj odhajata tudi Tilen Bartol in Bor Pavlovčič.

Bartol je v svetovnem pokalu 26-krat osvojil točke, najvišje pa je končal v Garmisch-Partenkirchnu 2018, ko je bil peti. Z ekipo je istega leta osvojil tretje mesto v Vikersundu. 25-letnik je tudi sicer veljal za odličnega letalca, kar je dokazal na preizkusu planiške velikanke, ko je poletel do 252 metrov (takratnega svetovnega rekorda), a je ob tem padel. V zadnjem tekmovalnem vikendu bo zadnjič skočil v soboto.

Polet iz leta 2016:

24-letni Pavlovčič je točke v svetovnem pokalu osvojil 23-krat, najvišje pa je končal leta 2021 v Klingenthalu, ko je bil drugi. Še dvakrat je bil tretji – na istem prizorišču dan prej in v Planici pred dvema letoma. Gorenjec je imel sicer v času športne kariere velike težave z zagotavljanjem ustrezne telesne teže. Jutri ob 15. uri bo kot prvi preizkusil skakalnico, zadnjič bo nastopil v petek.

Bor Pavlovčič
Foto: Profimedia

V Planici bo v četrtkovih kvalifikacijah nastopilo 12 skakalcev. Zasedbi iz Lahtija – Anžetu Lanišku, Lovru Kosu, Timiju Zajcu, Domnu Prevcu in Roku Masletu se bodo v okviru nacionalnega paketa pridružili še Žak Mogel, Tilen Bartol, Maksim Bartolj, Matija Vidic, Jernej Presečnik in Rok Oblak. Še naprej pa ostaja vprašljiv nastop bolnega Žige Jelarja, odločitev če bo tekmoval, bo padla v zadnjem trenutku.

Planica, finale v poletih, spored:

sreda, 29. marec: 15.00 preizkus letalnice

četrtek, 30. marec: 10.30 kvalifikacije

petek, 31. marec: 15.00 posamična tekma

sobota, 1. april: 10.00 ekipna tekma

nedelja, 2. april: 10.00 ekipna tekma (najboljših 30 v svetovnem pokalu)