Za dobro stanje planiške smučine morajo improvizirati

Planica 2023 letalnica
Foto: Denis Sadiković

Glavno besedo pri izvedbi smučarskih poletov v Planici, ki najboljše skakalce sveta čakajo že prihodnji konec tedna (30. marec – 2. april) bo imel znova Aljoša Dolhar. Kot vodja tekmovanja pa ima ogromno dela in skrbi že pri pripravi na letalski spektakel pod Poncami.

“Do začetka svetovnega prvenstva smo na velikanki pripravili dvajset tisoč kubičnih metrov snega. Nalet je skupaj s smučino že pripravljen, čemur smo zaradi lanskih težav vložili več pozornosti in naporov, določene stvari smo optimizirali. Na doskočišču je snega dovolj, a zadnji teden smo imeli previsoke temperature za delo s strojem. Zato nas čez vikend čaka akcija z okrog sto delavci, da ročno pripravimo snežno podlago. V torek popoldne, ko nas čaka inšpekcija tehničnega delegata, bomo pripravljeni,” je na četrtkovi novinarski konferenci dejal zdaj že tradicionalni vodja tekmovanja v smučarskih poletih v Planici Aljoša Dolhar.

Vedno kakšno presenečenje

Do letošnjega spektakla, kar bo za dolino pod Poncami po svetovnem prvenstvu drugi velik dogodek v manj kot mesecu dni, zdaj organizatorje loči manj kot teden dni.

“Pred Planico vedno veliko skrbi, saj to nalogo jemljem zelo osebno in resno. Vsako leto nas kakšna stvar preseneti, čeprav se poskušamo na vse pripraviti. Skrbi imamo, ampak smo zelo aktivni, zato verjamem, da bomo vse izpeljali,” pravi Dolhar, ki pa je dober trening opravil na poletih v Vikersundu. Tam je bil v vlogi tehničnega delegata. Skupaj z Georgom Spaethom bo vodil tekmovanje pod Poncami.

“Zelo pomembno je, da so obrazi isti, saj je za dolge skoke in pametne odločitve nujno, da je žirija tekmovanja usklajena in na isti valovni dolžini. Lažje se je dogovarjati in izvajati vse na tekmi. V Vikersundu letos ni bilo nobenih možnosti za svetovni rekord. Že daljave, ki smo jih dosegali, so bile na skrajni meji. Imel sem možnost pomeriti naklone v radiusu doskočišča in nakloni so bili enostavno premajhni, da bi bilo možno leteti dlje.”

Cene Prevc, Uroš Zupan, Tomaž Šušteršič, Aljoša Dolhar, Marjan Jakše, Jure Ajdiše
Aljoša Dolhar na četrtkovi novinarski konferenci (tretji z desne). Foto: Sportklub

Naredili vse, kar lahko

Na Letalnici bratov Gorišek zaenkrat največ skrbi povzroča pretoplo vreme. “Ta teden so bile zelo visoke temperature, sneg je bil tak, da ga teptalec ni mogel razporejati po letalnici. Zato čez vikend ta velika akcija z delavci. Veliko novosti ne moremo imeti, saj mora biti letalnica skladna s certifikatom. Naš prvi cilj, da jo pripravimo na osnovni, varen nivo. Če nam bo vreme dopuščalo, pa se bomo spustili tudi v detajle in jo skušali pripraviti za res dolge polete,” o načrtih za naslednje dni pravi nekdanji skakalec.

Planica 2023 letalnica
Foto: Denis Sadiković

Veliko težav je lani delavcem povzročala zaletna smučina. Čeprav je nordijski center razpisal razpis za novo smučino in senčenje, do tega po Dolharjevih besedah zaradi pomanjkanja financ ni prišlo: “V športnem delu zagotovo nismo bili veseli, da to ni šlo skozi. Obstajajo precejšnje možnosti, da nam to uspe letos. Na smučini pa smo izvedli vse ukrepe, do katerih smo prišli po lanskih testih in analizi aprila in maja. Konkretno? Bistveni problem je sončno sevanje, skušali smo zmanjšati njegov vpliv. Zamenjali smo črno gumo ob ledenem bloku s sivo travo. Obe odbojni ogradi naleta bomo oblekli v bel material, ki bo zmanjšal sončno sevanje. Spremenili smo tehnologijo priprave ledenega bloka. Veliko večjo količino vode smo uporabili pri tem. Zmanjšali smo tudi razdaljo med hladilno napravo in smučino. Naredili smo, kar je v naši moči.”

Načrt izpeljali do potankosti

Dolhar je minuli konec tedna vodil tudi zgodovinsko prvo žensko tekmo v poletih. Priznal je, da je imel pred začetkom kar veliko skrbi. “Želel sem se dobro pripraviti. Na koncu smo naredili zelo dober načrt, ki smo ga izpeljali do potankosti, tako da sem zelo zadovoljen. Vedeli smo, da bo to za punce določen stres, saj nimajo izkušenj. Želeli smo začeti varno in postopoma, nato pa stopnjevati. To nam je uspelo. Daljave so takšne, kot smo si jih pred začetkom zamislili,” je dejal. Spomnimo, zmagovalka vikersundske preizkušnje je prepričljivo postala Ema Klinec, z 226 metri dolgim poletom tudi svetovna rekorderka.

Ema Klinec
Foto: Profimedia