Skakalke z očitnim korakom nazaj, a svetlo izjemo. In zdaj?

Smučarski skoki 25. Mar 202319:34 1 komentar
Ema Klinec
Foto: Guliverimage

Medtem ko so smučarske skakalce do zaključka sezone 2022/23 ločijo še štiri tekme – od tega tri v domači Planici – pa so njihove kolegice že potegnile črto pod poolimpijsko zimo. Najbolj zadovoljni so po njej zagotovo v avstrijskem taboru, saj je veliki kristalni globus dvignila Eva Pinkelnig. Z zelo mešanimi občutki pa se od nje poslavlja slovenska izbrana vrsta, ki je v primerjavi z lansko doživela viden rezultatski padec. A vse ni bilo tako črno.

Najboljši pokazatelj, da je vrsta pod vodstvom Zorana Zupančiča naredila korak nazaj, je skupni seštevek pokala narodov. Če so Slovenke lani v njem prepričljivo slavile, so na letošnji lestvici izgubile kar tri mesta in končale na četrtem. Zaostanek za zmagovalkami Avstrijkami je na koncu znašal kar 970 točk. V primerjavi z lansko sezono so osvojile kar 1386 točk manj!

Objektivnih razlogov, zakaj je do tega prišlo, je veliko. Da se bo po sezoni, ki so jo zaznamovale olimpijske igre v Pekingu, poslovila Špela Rogelj, je bilo jasno. Večje presenečenje pa je pomenil tih konec kariere izredno talentirane Jerneje Brecl, ki odnosov s strokovnim štabom očitno ni uspela zgladiti. Ogromen šok pa je pomenila še huda poškodba kolena dvakratne olimpijske prvakinje Urše Bogataj, ki je vsaj sezono – če ne kar kariero (ob včerajšnji potrditvi, da pričakuje naraščaj, je sicer napovedala, da se bo s skakalnicami še videla) – končala po novoletnem padcu na domačem Ljubnem.

Pošteno zdesetkana ekipa, ki se je ob tem za povrh srečevala še z boleznimi in poškodbami, pri katerih je v nepravih trenutkih ’prednjačila’ predvsem Nika Križnar, se je v sezoni z domačim svetovnim prvenstvom znašla v težavah. Zupančičeve napovedi, da pričakuje stopničke na vsaki tekmi sezone, so se kot milni mehurček razblinile že po uvodu v sezono. Ko je Bogataj skupaj s Križnar tik pred novim letom s tremi stopničkami vendarle napovedala boljše čase, pa se je zgodila že omenjena poškodba ene od treh nosilk reprezentance.

Lani v senci dveh, letos glavno ime

Na veliko srečo se je po novem letu ’prebudila’ zdaj že nekdanja svetovna prvakinja Ema Klinec. Z nizom uvrstitev na drugo mesto je dvignila apetite slovenskih navijačev, ki pa so na šampionatu pod Poncami ostali neizpolnjeni. Na obeh posamičnih tekmah so bile kolajne zelo daleč za slovenske orlice, izšlo se ni niti na ženski ekipni tekmi, ko je do brona zmanjkalo manj kot deset točk. Tolažilna nagrada za ženski del, ki je bil ob dveh zlatih kolajnah orlov povsem v senci moških kolegov, je bilo bronasto odličje na mešani tekmi, kjer pa sta levji delež opravila Timi Zajc in Anže Lanišek.

Po prvenstvu je očitno breme pritiska vendarle nekoliko padlo z ramen slovenskih skakalk. Na turneji Raw Air je blestela Klinec, ki je ob osvojitvi velikega krožnika in 40.000 frankov (40.418 evrov) piko na i postavila s svetovnim rekordom. Ob zgodovinski prvi ženski tekmi na letalnici, ki jo je dobila z veliko prednostjo, se je najprej v anale zapisala kot prva, ki je preletela 200 metrov, nato pa z dvema svetovnima rekordoma potrdila rek, da je Slovenija letalski narod. Vsaj do prihodnje sezone bo z 226 metri obdržala najboljšo daljavo na svetu.

Ema Klinec
Foto: Profimedia

Skupni seštevek svetovnega pokala v ženskih smučarskih skokih

1. Eva Pinkelnig (Avt) 1662 točk

2. Katharina Althaus (Nem) 1497

3. Ema Klinec (Slo) 1281

4. Anna Odine Stroem (Nor) 1278

5. Selina Freitag (Nem) 958

9. Nika Križnar (Slo) 741

19. Nika Prevc (Slo) 741

23. Urša Bogataj (Slo) 249

31. Maja Vtič (Slo) 121

37. Katra Komar (Slo) 102

45. Ajda Košnjek (Slo) 18

62. Nika Vetrih (Slo) 1

Kljub temu, da je za 24-letno Poljanko, ki je na svoji mladi športni poti že dvakrat uspešno vrnila po hudih poškodbah kolena, najboljša sezona v karieri, pa je vprašanje, če bo peta slovenska kolajna v skupnem seštevku svetovnega pokala (predtem Nika Križnar prva leta 2021, Nika Križnar druga in Urša Bogataj tretja leta 2022 in Maja Vtič tretja leta 2016) dovolj, da na trenerskem mestu ne bi prišlo do spremembe. Zupančič je v želji po izboljšanju pogojev slovensko barko zapustil že lani, a si le v mesecu dni premislil in ostal. Kako bo tokrat?

Enkrat že odšel, a se vrnil. Kako bo tokrat?

“Seveda z ekipnim izplenom nismo zadovoljni. Lahko smo zadovoljni le z zadnjim delom sezone po svetovnem prvenstvu v Planici, ko je bilo veliko lažje,” je po zadnji tekmi v Lahtiju dejal Zoran Zupančič in slikovito povzel: “To je to za letos, veseli smo, da je konec!”

Njegove ponavljajoče besede, da so se smučarski skoki spremenili in da njegove varovanke predvsem zaradi tega ne dosegajo rezultatov, s katerimi so nas razvadile predvsem v prejšnji zimi in ki jih je tudi sam napovedoval, so iz tedna v teden bolj izzvenevale v prazno.

Če držijo informacije, da so odnosi v ekipi, predvsem na relaciji tekmovalke-trener, pošteno načeti in skrhani, je vprašanje, če je sploh še smiselno vztrajati z enakimi imeni v strokovnem štabu. A o tem bodo seveda glavno besedo v naslednjih tednih imeli strokovni sveti, zbori in odbori na Smučarski zvezi Slovenije.

Zoran Zupančič
Foto: Aleš Fevžer

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje