Slovenska smučarska pomlad: vrnitev, upokojitev, prevetritev

Alpsko smučanje 27. Mar 202312:46 komentarji
Tina Robnik se poslavlja. Foto: Aleš Fevžer

Obdobje med dvema smučarskima sezonama bo, kot vse kaže, v Sloveniji znova pestro. Obrisi reprezentanc naj bi bili znani že v prvem tednu aprila, obeta pa se kar nekaj sprememb.

“Letos to sploh ni bilo vprašanje,” se je pred dnevi nasmehnila druga smukačica nedavno končane sezone Ilka Štuhec, ko smo jo vprašali o nadaljevanju kariere. Njena mama in vodja ekipe Darja Črnko je ob tem v duhu fraze, ki pravi, da se zmagovitega konja ne menja, potrdila nadaljnjo skupno usmeritev z obstoječim spremljevalnim štabom. Na papirju bo to ženska ekipa za hitri disciplini, saj je 32-letna Mariborčanka pač edina slovenska smučarka z usmeritvijo proti smuku in superveleslalomu.

Bolj pestro bo dogajanje v ostalih ekipah. “Revolucije ne bo, bomo pa priča kakšni spremembi,” pravi vodja reprezentanc Janez Slivnik, ki je skupaj z vodjo panoge Miho Verdnikom vstopil v smučarsko sezono sestankovanja in usklajevanja. Sogovorniki so v prvi vrsti trenerji in člani strokovnega sveta, prva smučarska operativca pa naj bi nato do predvidoma 6. aprila z reprezentančnim obrisom seznanila člane alpskega odbora, pri čemer bo kar nekaj sprememb namenjenih ustroju otroškega in mladinskega smučanja.

Slivnikove besede nakazujejo tudi na zasuke v ekipah svetovnega pokala. S svojim delom bosta zagotovo nadaljevala oba šefa tehničnih ekip, torej Klemen Bergant na moški in Sergej Poljšak na ženski strani. Večje pa je vprašanje, kakšna bo delovna struktura pod njima. Tam bo prišlo do prevetritev. Pri močnejšem spolu gre za vprašanje slalomskega trenerja, pri dekletih pa za trenersko razporeditev znotraj dokaj heterogene ekipe. Ta bo močnejša za povratnico po poškodbi Andrejo Slokar, ki se je medtem razšla s trenerjem Boštjanom Božičem, kot smo poročali že minuli teden pa bo po enoletni prekinitvi kariere  smučarsko upokojitev skoraj zagotovo odmrznila Meta Hrovat.

V pričakovanju upokojitve

Medtem ko na uradno potrditev vrnitve še čakamo, pa je v zraku tudi naznanitev upokojitve. Javna skrivnost je, da se bo od belega cirkusa v kratkem poslovila dolgoletna reprezentantka in predvsem veleslalomska specialistka Tina Robnik. Kariero 31-letne Lučanke, ki se je štirikrat zavihtela med najboljšo deseterico, stopničkam pa je bila najbližje leta 2020 v Kranjski Gori (6. mesto, 6 stotink za tretjim mestom), so stalno zavirale zdravstvene težave. Od zloma vretenc v mladinski konkurenci do februarskega zloma golenice. To je bila kaplja čez rob. Da bo njen prehod na novo življenjsko pot potekal dokaj gladko, je sicer z ustrezno izobrazbo (magisterij socialnega dela) in zaposlitvijo na zavodu za osebno asistenco poskrbela kar sama.

Ključni tedni za Hadalina

Na prelomnici se je znašel tudi Štefan Hadalin. “V tem trenutku težko povem, kje bom čez en mesec. Puščam času čas. V sebi čutim izzive, ki so večji od športa. Z njimi se aktivno ukvarjam že nekaj časa. Zavedam se, da je ključen čas. Stvari na silo in s prehitevanjem ni mogoče reševati. Zavedam se tudi odgovornosti, tako v primeru nadaljevanja kot tudi konca kariere,” razmišlja Vrhničan, ki je minuli teden prekinil sodelovane z Rossignolom. Te dni v Alta Badii testira novo opremo. Če bo nadaljeval kariero, bo smučal na Völkovih smučeh.

Štefan Hadalin. Foto: Profimedia

Da se še ne želi upokojiti, medtem vztraja Klemen Kosi, pa čeprav tudi v prihodnje zanj ne bo prostora v ekipe za hitri disciplini. Ta ob nadaljnjih zdravstvenih težavah Boštjana Klineta, ki še lep čas ne bo videl zelene luči za vrnitev na smuči, ostaja le pri Mihi Hrobatu, ki je letos navdušil s sedmim mestom v Kitzbühlu in osmim na svetovnem prvenstvu, a zaradi bolečin v hrbtu ni imel konstantne sezone, in Martinu Čatru, za katerim je najslabša sezona v zadnjih sedmih letih, ter Nejcu Naraločniku in deloma Roku Ažnohu, ki bo še nihal med svetovnim in evropskim pokalom. Obenem pa lahko prav v moški hitrostni ekipi čutimo indice o trenerski zamenjavi, na katero je namignil vodja reprezentanc Slivnik. Grega Koštomaj bi namreč v kratkem lahko zamenjal delovno okolje. Izključena ni niti selitev v žensko ekipo.

“Kje smo šibki? Kje moramo biti boljši? To sta vprašanji, s katerimi se moramo ukvarjati. Uveljavljene tekmovalce moramo peljati po ustaljeni poti oziroma še kaj dodati,” pravi Slivnik in poudarja veliko zadovoljstvo s trenersko ekipo.

“Naši trenerji delajo dobro in v delovni proces vključujejo sebe. Za nobenega ne morem reči, da ni dal svojega maksimuma. Zato je prišel tudi čas, da se kdaj pohvalimo in si čestitamo. Ilka Štuhec je sezono končala kot druga smukačica. Žan Kranjec je bil tretji veleslalomist. Rok Ažnoh je postal mladinski svetovni prvak v smuku. Miha Oserban je zmagovalec EYOF-a. Nejc Naraločnik je tretji v smukaškem seštevku evropskega pokala. Ana Bucik je v dveh disciplinah končala med petnajsterico. Miha Hrobat je bil dvakrat med smukaško deseterico. S tem se lahko pohvali malo reprezentanc,” pravi Janez Slivnik.