Kranjec pod žarometi med najboljšimi, dvojna švicarska zmaga

Alpsko smučanje 25. Jan 202320:10 > 20:36
Žan Kranjec; FOTO: Guliverimage

Švicar Marco Odermatt, ki vodi v skupnem seštevku svetovnega pokala alpskih smučarjev, na današnji večerni veleslalomski preizkušnji v Schladmingu, zaradi udarca v levo koleno na treningu, ni nastopil. V njegovi odsotnosti je Žan Kranjec po majhni napaki v spodnjem delu drugega teka osvojil šesto mesto. Zmage se je po dveh izvrstnih vožnjah razveselil Odermattov rojak, Loic Meillard, drugo mesto gre še enemu Švicarju, Ginu Caviezlu, tretje pa domačinu Marcu Schwarzu.

Meillard je zmagal sploh prvič v sklopu svetovnega pokala, če odštejemo paralelni veleslalom v Chamonixu leta 2020.

V prvi vožnji na progi Planai je bil 26-letni Švicar izjemen, si ustvaril lepo prednost (67 stotink) pred rojakom Ginom Caviezlom, tretji je bil več kot sekundo zadaj Henrik Kristoffersen, Žan Kranjec pa si je po prvem teku privozil peto mesto in za zmagovalnimi stopničkami zaostajal 59 stotink sekunde.

Štefan Hadalin je v srednjem delu storil veliko napako in na cilju zaostal skoraj pet sekund, kar je bil prevelik zalogaj za nastop v drugem teku.

Na drugi progi je sanjsko vožnjo uprizoril domačin Marco Schwarz, ki je s štirinajstega mesta napredoval med najboljših 10 ter končal kot tretji. Žan Kranjec je odlično odpeljal srednji del, a sta ga napaka na začetku ciljne strmine ter ležernost takoj po štartu verjetno stali zmagovalnih stopničk. Na koncu je osvojil šesto mesto, a ostaja na tretjem mestu v veleslalomskem seštevku svetovnega pokala.

Šampion se vrača že čez vikend

Odermatt upa, da bo lahko nastopil v soboto in nedeljo na superveleslalomih v Cortini d’Ampezzo. “Moje koleno je bolje in samozavest se vrača. Ampak nocoj ne bom smučal. To odločitev sem sprejel z glavo, ne s srcem. Bilo bi preveliko tveganje za prihodnost,” je dodal Odermatt.

Odlična druga vožnja je uspela tudi Norvežanu, Alexandru Steen Olsnu, ki je s 17. mesta napredoval na četrto.

Prvič v celoti pod umetno razsvetljavo

Danes je bila na sporedu sploh prva veleslalomska tekma v svetovnem pokalu, ki so jo v celoti izpeljali pod umetno razsvetljavo. Na veleslalomskih tekmah v Aareju na Švedskem je bilo že nekaj veleslalomskih odločitev pod reflektorji, a so luči tam pravzaprav v celoti prižgali šele v drugi vožnji.

Žan Kranjec na nočnem velelslalomu v Schladmingu; FOTO: Guliverimage

To je bil šesti moški veleslalom za svetovni pokal v Schladmingu. Zadnjega pod goro Planai so izpeljali leta 2013 na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju. Takrat je  zmagal Američan Ted Ligety pred Avstrijcem Marcelom Hirscherjem, slovenski as Žan Kranjec je bil 22.

Boj za mali kristalni globus?

Kranjec je po desetih letih v povsem drugačnem položaju. Po šestih izpeljanih veleslalomih od desetih v tej sezoni v posebnem seštevku discipline zaseda odlično tretje mesto z izkupičkom 330 točk. Boljša sta le Odermatt (460) in Norvežan Henrik Kristoffersen (390).

To je bil zadnji veleslalom pred svetovnim prvenstvom v Franciji od 6. do 19. februarja. Alpski smučarji se bodo za naslov svetovnega prvaka v tej disciplini borili 17. februarja v Courchevelu.

Komentari

Vaš komentar