Vitranc po lisičji smučini (VIDEO)

Alpsko smučanje 29. Feb 202415:14 0 komentarjev
Marco Odermatt. Foto: Aleš Fevžer

Čeprav je letos zima tudi v Podkorenu zelo skopuška, pa organizatorji tradicionalnega pokala Vitranc (9. in 10. marec) vendarle ostajajo na varni strani. Po pozitivni snežni kontroli sledijo zaključne priprave.

Snežni kontrolor Mednarodne smučarske zveze Raimund Plancker je po ogledu proge v Podkorenu in proučitvi srednjeročne vremenske napovedi vodstvu moškega dela svetovnega pokala poslal pozitivno oceno in s tem prižgal zeleno luč za moški tekmi v veleslalomu in slalomu. Slednja letos ni bila tako samoumevna kot v preteklih letih, pa čeprav Kranjskogorčani slovijo kot zelo stabilni prireditelji tekem svetovnega pokala, o čemer priča podatek, da je pokal Vitranc v zadnjem desetletju in pol odpadel le enkrat, pa še takrat zaradi epidemije novega koronavirusa. Toda letos imajo v Zgornjesavski dolini nemalo težav z iskanjem pravih zimskih razmer. Kljub vsemu so v ozkih zimskih oknih pripravili zadostne količine, nekoliko bolj ugodna pa je napoved tudi za prihodnji teden.

”Preko cele zime smo se prilagajali vremenskim razmeram. Skupaj z žičničarji smo razporedili vse razpoložljive količine snega, da smo zadostili standardom, ki jih zahteva Mednarodna smučarska zveza. V naslednjem tednu kaže na razjasnitve, kar v praksi pomeni temperature pod lediščem, ohlajanje snega in tršo površino. Prav to bomo skušali izkoristiti za nadaljnjo pripravo proge. V primeru sprememb v vremenu se bomo temu prilagajali. Ekipa je pripravljena in usposobljena, tudi delovna vnema je zelo visoka,” pravi vodja priprave proge Gorazd Bregant, vesel uradne ocene o primernosti proge za izvedbo 63. pokala Vitranc.

Osnovno snežno bazo so v Podkorenu sicer pripravili že za januarsko Zlato lisico. Sledila je nadgradnja, po zeleni luči FIS pa zaključna dela. ”Upamo, da bo zadnje dni vreme bolj prijazno. Pomagale bi nam tri mrzle noči, videli pa bomo, koliko jih bo. Prepričan sem, da imamo najboljšo ekipo na svetu, s katero bomo seveda naredili vse, da bo tekma na najboljšem možnem nivoju za tekmovalce,” pa je dejal predsednik organizacijskega komiteja Gregor Benedik.

Žan Kranjec
Žan Kranjec. Foto: Profimedia

Novico so z odobravanjem sprejeli tudi v slovenskem taboru. Uradno bodo karte razkrili v torek. Prvi adut reprezentance bo seveda Žan Kranjec, trenutno četrti veleslalomist svetovnega pokala, ki bo nastopil tako v sobotnem veleslalomu kot tudi nedeljskem slalomu. Dva štarta si lahko v Podkorenu obeta tudi Klemen Kosi, ki je v svetovnem pokalu sicer nazadnje nastopal 19. 12. 2020. Domačega krsta v svetovnem pokalu bo čez dober teden deležen komaj 17-letni Črnjan Miha Oserban. Nastopil bo v slalomu, dan pred tem pa bosta na štartu veleslaloma slovensko ponudbo dopolnila 23-letni Anže Gartner in pa dve leti mlajši Rok Ažnoh.

Pokal Vitranc 2024

Tekmovalni program

Sobota, 9. marec

9.30: veleslalom, prva vožnja

12.30: veleslalom, prva vožnja

Nedelja, 10. marec

9.30: slalom, prva vožnja

12.30: slalom, druga vožnja

Proga v Podkorenu na dan snežne kontrole. Foto: SK

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!