Za katere zimske junake bomo še navijali do novega leta?

Zimski športi 25. Dec 20228:44 0 komentarjev
Foto: Profimedia

Del prazničnega vzdušja med božičem in novim letom tradicionalno zaznamuje tudi pestro športno-zimsko dogajanje. Najboljše zimske športnike do vstopa v leto 2023 čaka še kar nekaj preizkušenj, mi pa smo izbrali tiste najbolj zanimive, na katerih bodo slovenski šampioni in šampionke znova iskal mesta na odru za zmagovalce.

Program alpskih smučarjev in smučark bo v naslednjih dneh precej pester. Še posebej to velja za dekleta, ki bodo že v torek, 27. decembra, odpeljala veleslalom za svetovni pokal v avstrijskem Semmeringu. Gre za prestavljeno tekmo, ki bi morala biti na začetku sezone v Soeldnu, najboljše veleslalomistke sveta pa dan kasneje čaka še ena tekma v tej disciplini, torej tista, ki je bila v prvotnem koledarju. Tridnevni program se v četrtek nadaljuje še s slalomom.

Slovenci bomo pesti v prvi vrsti stiskali za Ano Bucik. Primorka je v sezoni poškodb slovenskih smučark v tehničnih disciplinah tista, ki nosi breme rezultata slovenske reprezentance.

Ana Bucik tudi v tej sezoni dokazuje, da spada med najboljše specialistke za tehnične discipline. Foto: Profimedia

Ko je govora o prednovoletnem času in moškem alpskem smučanju, je tradicionalna skupna točka moški smuk v Bormiu. Na progi Stelvio se bodo najboljši smukači sveta za točke svetovnega pokala borili v sredo, 28. decembra. Lansko zmago brani Alexander Aamodt Kilde, ki bo tudi letos eden glavnih kandidatov za končno slavje. Dan kasneje bo v Bormiu na sporedu še superveleslalom.

V slovenskem taboru največ pričakujejo od Martina Čatra (rezultat sezone 20. mesto iz Lake Louisa) in Mihe Hrobata (rezultat sezone 16. mesto iz Lake Louisa).

V Bormiu vselej zmagujejo le največji smukaški mojstri. Foto: Guliverimage

Smučarski skoki

Eden izmed vsakoletnih vrhuncev sezone v smučarskih skokih je vselej novoletna turneja, ki najboljše skakalce sveta vsako leto prek Obersdorfa in Garmisch-Partenkirchna odpelje do Innsbrucka in Bischofshofna. Boj za zlatega orla se začenja pod senčno goro v Obersdorfu, kvalifikacije bodo na sporedu 28. decembra, dan kasneje bo čas za prvo tekmo. V Garmisch-Partenkirchnu bodo nato najboljši skakalci sveta tradicionalno skočili iz starega v novo leto – 31. decembra s kvalifikacijami, 1. januarja pa s prestižno tekmo na novega leta dan.

Anže Lanišek je z izjemnimi rezultati v tej sezoni znova zanetil skakalno evforijo v Sloveniji in bo med glavnimi kandidati za skupno zmago na turneji.

Anže Lanišek je trenutno drugi skakalec skupnega seštevka svetovnega pokala. Foto: Profimedia

Po vzoru moške novoletne turneje se dekleta merijo na silvestrski turneji, ki jo poleg avstrijskega Beljaka gosti tudi Ljubno ob Savinji. 30. in 31. decembra si boste tako lahko ljubitelji slovenskega športa tudi v živo ogledali tekme najvišjega ranga v smučarskih skokih, turneja pa se torej pred selitvijo v Savinjsko dolino začenja na severni strani Karavank.

Slovenci imamo kar nekaj “želez v ognju”, ko je v igri boj za skupno zmagovalko turneje, ki domov odnese zlato sovo. Med njimi so zagotovo Nika Križnar, Urša Bogataj in Ema Klinec.

Ambicije slovenskih skakalk so razumljivo znova najvišje. Foto: Uroš Kokol/N1

Smučarski teki

Novoletna turneja pa je že nekaj let stalnica tudi v drugi disciplini nordijskega smučanja – smučarskih tekih. Letos se bo začela 31. decembra v švicarskem Val Müstairju, na sporedu bo sprint v prosti tehniki.

Kar se tiče slovenskih smučarjev tekačev in tekačic, je prvo ime reprezentance v tej zimi zagotovo Eva Urevc.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!