Zametek smučarke afere ali le ameriška površnost?

Alpsko smučanje 10. Dec 202311:21 0 komentarjev
Breezy Johnson. Foto: Profimedia

Ameriška alpska smučarka Breezy Johnson do nadaljnjega ne bo del tekmovalnega vrveža svetovnega pokala. ''Sem čista športnica,'' ob postopku pri ameriški protidopinški agenciji poudarja specialistka za hitri disciplini.

Zaradi prevelikih količin novozapadlega snega je zjutraj odpadla že deseta tekma v sezoni 2023/24. A če bi smučarke danes prejele zeleno luč za superveleslalom v St. Moritzu, na štartu ne bi bilo Američanke Breezy Johnson. Kot je ni bilo na sobotni smukaški preizkušnji, ki se je končala z zmagoslavjem njene rojakinje Mikaele Shiffrin. Ozadje njene skrivnostne odsotnosti zdaj postaja nekoliko bolj jasno.

Breezy Johnson se je znašla v postopku ameriške protidopinške agencije USADA. Zaradi tega do nadaljnjega ne bo nastopala. Članica smukaške elite, ki se lahko pohvali s sedmimi uvrstitvami na stopničke za zmagovalke svetovnega pokala, a še nikoli ni zmagala, naj bi vsaj trikrat omenjeni agenciji posredovala napačne ali pomanjkljive podatke o svoji lokaciji. Posledično ni bila na voljo pooblaščenim agentom ob nenapovedanih obiskih za odvzem vzorcev krvi ali urina. Tudi alpski smučarji, ki so vključeni v protidopinški program, morajo namreč navajati lokacije svojih gibanj.

Preiskavo o domnevni kršitvi je po namigovanju več medijev zdaj uradno potrdila tudi 27-letna smukačica. Kot je zapisala, se je ”zaradi spoštovanja do tekmic” odločila, da do razpeta zgodbe ne bo tekmovala. Ob tem je izpostavila, da primer ne vključuje zlorabe pravil na ravni uporabe prepovedanih substanc. ”Gre le za vprašanje posodabljanja lokacije. Bila sem in vedno bom čista športnica,” je v sporočilu za javnost zapisala Breezy Johnson.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!