“Žirija se je odločila pravilno, zmagala je narava”

Smučarski skoki 31. Mar 202318:43 0 komentarjev
Planica 2023
Foto: Aleš Fevžer

Čeprav so si v slovenskem skakalnem taboru predvsem zaradi navijačev, ki so v velikem številu obiskali dolino pod Poncami, želeli, da bi bila današnja tekma v Planici izpeljana, pa so se vsi po vrsti strinjali, da je žirija z odpovedjo preizkušnje sprejela pravilno odločitev.

Že povsem aprilsko vreme s soncem, občasnim dežjem in vetrom je zaznamovalo današnji dan v Planici. Da bodo razmere v dolini Tamar izredno muhaste, so vremenoslovci opozarjali že zadnjih nekaj dni, zato večino skakalne karavane odpoved prve od treh tekem ta konec tedna ni presenetila.

Kljub temu so tako organizatorji kot žirija upali vse do zadnjega, a po številnih sestankih ob 17. uri naposled le sprejeli odločitev, da preizkušnjo zaradi varnosti tekmovalcev prestavijo na soboto zjutraj, ko bo ob 8.45 sprva na sporedu posamična tekma z le eno serijo, ob 10. uri pa nato še ekipna.

Robert Hrgota
Foto: Gepa/Guliverimage

“Nimamo kaj. Čakali smo, da bo vreme prijetno in varno, a se to žal ni zgodilo. Žirija se je odločila pravilno, zmagala je narava. Jutri nas čaka malo daljši program. Zelo podoben kot sicer, a brez poizkusne serije,” je odločitev žirije pozdravil glavni trener slovenskih orlov Robert Hrgota in obenem razkril tudi imena za še zadnjo moštveno preizkušnjo sezone, na kateri bodo Slovenci poskušali osvojiti tretje mesto v pokalu narodov. “Postava bo enaka kot na zadnji ekipni preizkušnji, torej Lovro Kos, Domen Prevc, Timi Zajc in Anže Lanišek,” je dodal Velenjčan.

Lanišek je bil pripravljen na oba scenarija

Odpoved tekme sicer ni presenetila najboljšega slovenskega posameznika v letošnji zimi Anžeta Laniška, ki je bil kljub odpovedi dobro razpoložen. “Vedeli smo, kaj lahko pričakujemo, zato sem bil psihično pripravljen na oba scenarija,” je priznal 26-letnik, ki je na vrhu skakalnice bolj ali manj počival in čakal na morebitno zeleno luč žirije.

Anže Lanišek
Anže Lanišek. Foto: Jurij Kodrun/Getty Images

“Ko so nam rekli, da bo zdaj šlo zares, sem pogledal proti zastavam v izteku, ki so bile kar mirne. Kar naenkrat smo začeli vsi skakati naokoli in se ogrevati. A nekako se je vedelo, kako se bo končalo. Najbolj mi je žal navijačev, ker so čakali toliko časa, a verjamem, da bo zaradi tega jutri še toliko boljše,” je še povedal Lanišek.

Domen Prevc nervozen ob čakanju na svoj skok

Zelo podobno je razmišljal tudi njegov reprezentančni kolega Timi Zajc, ki je vse do zadnjega upal, da bi tekmo izvedli. “Po eni strani zares škoda, da na takšen praznik odpade tekma. Mislim, da bi si vsi želeli, da bi bili na vrhu skakalnice. Jutri nas čakajo trije poleti, kar je po eni strani dobro. Če ti prvi ne uspe, imaš nato še dva popravna izpita,” je dejal novi svetovni prvak.

Ko je bila tekma dokončno odpovedana, pa si je kar nekoliko oddahnil Domen Prevc. Predvsem zato, ker je za jutri napovedano precej lepše vreme, ki bo omogočalo dolge, predvsem pa veliko bolj varne polete. “Ko sem izvedel, da bodo jutri razmere za polete precej boljše, sem odpoved lažje sprejel. Res je, vstati bomo morali bolj zgodaj, a bolje, da je jutri normalna tekma kot pa, če bi jo danes poskusili izsiliti,” je v novinarske mikrofone razlagal skakalec iz Dolenje vasi in pristavil, da je bil zaradi spremenljivih razmer že kar nekoliko nervozen.

Domen Prevc
Domen Prevc Foto: Profimedia

“Moj prvi vtis je bil, da tekme ne bo, nato pa so se razmere začele izboljševati. A nato se je vreme spet povsem spremenilo. Bil sem že napravljen in nervozen ob čakanju na svoj skok, a ko je veter znova malo močneje zapihal, sem videl, da ni bilo možnosti za tekmo.”

Pravo slovo

Eden redkih srečnežev, ki je danes poletel na planiški velikanki, je bil Bor Pavlovčič. V oknu tik pred 17. uro, ko so predskakalci dobili priložnost za nastop, je opravil še zadnji skok v karieri. O razlogih za tekmovalno slovo 24-letnika si lahko več preberete tukaj. Po čustvenem vrtiljaku, ko so ga po skoku v izteku počakali najbližji, pa je Mojstrančan strnil misli.

“Na vrhu sem bil povsem osredotočen na skok, v izteku pa so prišle emocije. In vse sem dal iz sebe. Težko se je bilo zadrževati. Prišla je tudi kakšna solza. Toliko se je dogajalo, da sem šel s tistimi, ki so me počakali spodaj. Oni so me peljali skozi ves proces.«

Skakalec, ki je v sezoni 2021 trikrat stal na stopničkah, je bil vesel, da je njegov zadnji nastop videlo veliko slovenskih navijačev. “Vsekakor mi veliko pomeni, da je nek zaključek in da lahko potegnem črto. Mehke noge sem imel šele v izteku. Kar se tiče skoka, ni bil idealen. A konec koncev to ni pomembno,” je še dodal.

Planica, finale v poletih, spored:

sobota, 1. april: 8.45 posamična tekma (ena serija), 10.00 ekipna tekma (dve seriji)

nedelja, 2. april: 10.00 posamična tekma (najboljših 30 v svetovnem pokalu)