Vlado Ilievski je dvignil tivolsko sidro

Košarka 23. Maj 202310:12 0 komentarjev
Vlado Ilievski. Foto: Aleš Fevžer

Vlado Ilievski je tudi uradno zaključil predsedniški mandat pri ljubljanski Iliriji, zato se zdi imenovanje za športnega direktorja Cedevite Olimpije le še vprašanje časa.

Marin Ribać je postal novi predsednik Ilirije, ki z domicilom v legendarnem Tivoliju ostaja čvrst slovenski prvoligaš. Letos se je prebil v četrtfinale pokala in prvenstva. Zdi se, da ni večjih dvomov o tem, da bo mlado zasedbo, ki bo sicer nekoliko prevetrena, tudi v prihodnje vodil Dalmatinec s slovenskim potnik listom Stipe Modrić, v klubu pa bo deloval tudi Saša Dončić. Se je pa s ponedeljkom končala nova tivolska era Vlada Ilievskega.

Nekdanji vrhunski makedonski reprezentančni košarkar, ki se je zaradi kariere, družine in posledično življenjske poti ustalil v Ljubljani, je bil namreč štiri leta predsednik Ilirije. Ta je na ravni posojanja in kaljenja igralcev uradno sodelovala tudi s Cedevito Olimpijo.  In prav Olimpija bo, kot vse kaže, naslednja postaja na karierni poti Vlada Ilievskega. V Stožicah mu bo namreč, kot smo pisali že pred časom, pisarno športnega direktorja izpraznil Sani Bečirović, ki se seli v atenski Panathinaikos.

Danes 43-letni Ilievski je kot košarkar prehodil pestro pot, od domače Strumice in nato preko Partizana ter Olimpije vse do Barcelone, rimskega Virtusa, Virtusa iz Bologne, Baskonie, Cibone, Cedevite in Siene. Pečat je pustil tudi v reprezentanci, s katero je bil med drugim leta 2011 četrti na EuroBasketu. Upokojil se je leta 2017. Zdaj piše nova poglavja v funkcionarski vlogi.

Simone Pianigiani: leta 2013 v Stožicah kot selektor Italije, v kratkem kot trener Olimpije. Foto: Guliverimages

Na uradno potrditev iz Cedevite Olimpije še čakamo. Podobno velja za vprašanje trenerja. A zdi se, da tudi dvomov o njegovem imenu ni več. Ko bo Miro Alilović, ki zdaj čaka na polfinale lige ABA s Partizanom in finale državnega prvenstva (tekmec: Krka ali Helios Suns), kot začasni trener odložil taktirko, ga bo nasledil Italijan Simone Pianigiani.

Simone Pianigiani je nazadnje deloval na Kitajskem, kjer je vodil Beijing Ducks. Služboval je tudi v Izraelu (Hapoel Jeruzalem) in Turčiji (Fenerbahče), daleč največji pečat pa je pustil v domovini. Vrsto let je bil trener evroligaške Siene, vzporedno pa tudi selektor članske reprezentance. Pozneje je sedel še na klopi Milana, s katerim je prišel že do šestega naslova italijanskega prvaka.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!