Kdo je Ivan Provedel, drugi vratar, ki je v ligi prvakov dosegel gol iz igre?

Liga prvakov 20. Sep 20239:20 2 komentarja
Ivan Provedel
Foto: Profimedia

Ko se je na prvi večer nove sezone lige prvakov na stadionu Olimpico v Rimu iztekla četrta minuta sodnikovega dodatka drugega polčasa, so nogometaši Atletica iz Madrida v mislih verjetno že proslavljali prigarane tri točke. A takrat je na sceno stopil vratar Lazia Ivan Provedel in sinjemodrim prinesel remi, sam pa je postal šele drugi vratar, ki je v zgodovini lige prvakov dosegel gol iz igre.

Razburljiv zaključek tekme v večnem mestu je okronal novega junaka. Sprva je sicer kazalo, da bo to postal Pablo Barrios, ki je v 29. minuti dosegel gol za Atletico Madrid. To je bil tudi edini zadetek do samega zaključka obračuna, takrat pa je svoje napadalno mojstrstvo pokazal vratar Lazia Ivan Provedel.

29-letnik, rojen v mestecu Pordenone zahodna od Vidma, je v 95. minuti ’obiskal’ kazenski prostor vratarskega kolega Jana Oblaka in z glavo izkoristil podajo Luisa Alberta. Zadnjo priložnost, da Lazio pride do točke. Provedel jo je spremenil v evforično slavje, v katerem si je dal duška s tekom po celotni zelenici, navdušeni pa so bili tudi navijači, ki so bili v živo priča zgodovini.

Skupno četrti, iz igre šele drugi po Turku

Provedel, sin italijanskega očeta in ruske mami – od tod tudi netipično italijansko ime in priimek – je namreč postal šele drugi vratar v zgodovini lige prvakov, ki je žogo v nasprotnikovo mrežo potisnil med igro. Pred tem je leta 2009 to uspelo vratarju Standard Liega Turku Sinanu Bolatu. Tudi ta je bil natančen v 95. minuti, takrat pa je svojemu belgijskemu delodajalcu z zadetkom celo priboril osmino finala elitnega evropskega tekmovanja.

V klubu vratarjev, ki so se torej med tekmo – in ne v seriji enajstmetrovk – znašli med strelci v ligi prvakov, pa najdemo še dva. Provedel, ki je svojo športno pot začel pri Udineseju, člansko kariero pa pred desetimi leti pri Chievu iz Verone, se je na elitnem seznamu poleg Bolata pridružil še Vincentu Enyeami in Hansu-Jörgu Buttu. A sta Nigerijec in Nemec to dosegla z bele točke, sploh zadnji je bil kar pogost izvajalec najstrožjih kazni tudi med tekmo.

Provedel Oblak
Takole je premagal Jana Oblaka. Foto: Profimedia

Posnemal soigralca

“Ta večer si bom zapomnil za vse življenje. Res sem srečen, da nam je uspelo izenačiti, saj si nismo zaslužili poraza. Nisem še dojel, kaj točno mi je uspelo. Verjetno bom šele pozneje dojel, da sem dosegel gol v ligi prvakov,” je po nepozabnem večeru dejal Provedel in se pošalil, da je ob zadetku posnemal soigralca iz moštva, sicer napadalca Cira Immobileja.

“Nogomet je včasih tekma trenutka in ne celotne predstave. Žal mi je, ker so morali navijači na izenačenje čakati vse do zadnje sekunde. Upam, da nam ta točka da veliko motivacije in entuziazma,” je še dodal vratar Lazia. V Rim se je preselil lani, najprej pa je bil načrtovan kot rezervni vratar. A je priložnost zaradi rdečega kartona Luisa Maximiana dobil že na prvi tekmi lanske sezone, vse od takrat pa se je ustalil v golu modrih.

Da zna dosegati zadetke, pa je dokazal že leta 2020, ko je za takratni klub Juve Stabia, kar je bila le ena od številnih posoj v njegovi karieri, dosegel izenačujoči gol proti Ascoliju. Zaradi odličnih predstav že v lanski sezoni pa si je že septembra lani prislužil vpoklic tudi v italijansko reprezentanco, a za azurre še ni debitiral.

Klubi Ivana Provedela v članski karieri:

2013-2017 Chievo Verona

2013-2014 Pisa (posoja)

2014-2015 Perugia (posoja)

2015-2016 Modena (posoja)

2016-2017 Pro Vercelli (posoja)

2017-2020 Empoli

2020 Juve Stabia (posoja)

2020-2022 Spezia

2022 – Lazio

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje