Sepp Kuss presenečen, da sta kolega postala rivala

Kolesarstvo 19. Sep 202318:00 0 komentarjev
Foto: Guliverimage

Po zmagi na dirki po Španiji se je o notranjem rivalstvu, ki se je razvilo v taboru Jumbo-Visme, razgovoril Američan Sepp Kuss. Skoraj do konca ni vedel, če ga bosta Primož Roglič ni Jonas Vingegaard napadla, saj ni pričakoval, da bo moral tekmovati proti moštvenima kolegoma.

Zadnji teden Vuelte je ponudil ogromno drame, čeprav je morda ob pogledu na skupno razvrstitev nismo pričakovali. Na vrhu so zanesljivo kraljevali trije moštveni kolegi. Po nepisanem pravilu se člana svoje ekipe ne napada, a sta to storila tako Jonas Vingegaard kot Primož Roglič.

Naposled je v Madrid kot vodilni vendarle prikolesaril Sepp Kuss, četudi mu je ostalo zgolj 17 sekund naskoka. “Mislim, da sem si zaslužil to zmago,” je v intervjuju za špansko Marco zatrdil Američan, ki smo ga bili zadnja leta vajeni v vlogi fantastičnega pomočnika ob uspehih Slovenca in Danca.

“Vem, da sem se na vrhu znašel zaradi posebne situacije, a sem v nadaljevanju pokazal, da se znam spopasti tako z vožnjo na čas, kot v klance peljati z najboljšimi na svetu, čeprav je bila to zame tretja tritedenska dirka letos. Povsem zaslužena zmaga, a se moram ob tem zahvaliti svojim moštvenim kolegom, da smo me pripeljali v ta položaj,” je nadaljeval Kuss.

Kuss Roglič Vingegaard
Foto: Profimedia

Čeprav je Kuss postal vodilni kolesar Jumbo-Visme, se je hierarhija postavila šele po dramatičnem zaključku 17. etape. Pred ciljem na zloglasnem Angliruju sta se Roglič in Vingegaard otresla dolgoletnega zvestega pomočnika, a premalo za spremembo v razvrstitvi.

Slaba konkurenca zapletla odnose v Jumbo-Vismi

“Po tej etapi je na televiziji vse skupaj izgledalo grdo. Nismo pričakovali, da bomo prav mi trije najboljši, kar je zadeve le dodatno zakompliciralo, saj tvoji moštveni kolegi običajno niso tudi tvoji tekmeci. Ker smo ostali brez konkurentov, so se zadeve zapletle,” je potarnal Kuss, ki je še razkril, da so imeli pomemben sestanek že pred 16. etapo, a je vodilna vloga v moštvu ostala v zraku.

Kljub vodstvu namreč ni mogel zahtevati svojega: “Moral sem počakati na Jonasa in Primoža. Razumem Primoževo razmišljanje. Na to Vuelto se je pripravljal pol leta. V dirko je prišel izjemno pripravljen, vozil je popolno in si zaslužil, da gre na zmago. Jonas je dobil že dve dirki po Franciji, Vuelta pa je bila zanj priložnost za nov uspeh. Jaz sem se znašel v sredini, a ne rivalstva, temveč njunega dvoboja.”

Kuss je še razkril, da ni vedel, če ga bosta Roglič in Vingegaard napadla. “Imel sem veliko misli, tudi ne zgolj pozitivnih. Takrat sem prvič pomislil, da bi lahko majico izgubil proti kolegu in ne rivalu.”

Ameriški kolesar ima pogodbo z Nizozemci do konca sezone 2024, a kot pravi, bo moral še razmisliti o svoji vlogi v prihodnosti. Predvsem pa je na letošnji španski pentlji spoznal, kako težko je biti kapetan ekipe. “Še vedno imam rad položaj pomočnika, saj sem lahko bolj sproščen. Po dirki po Španiji sem bolj psihološko izmučen kot fizično. O prihodnosti moram še razmisliti,” je sklenil zmagovalec Vuelte 2023, po kateri je s kar 77 oddirkanimi dnevi že končal letošnjo sezono.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!