Po incidentu Avstrijci v skrbeh, vročekrvni Kristoffersen pojasnjuje

Alpsko smučanje 20. Nov 202311:25 3 komentarji
Henrik Kristoffersen. Foto: Profimedia

Prah po burnem smučarskem koncu tedna, ki je resda postregel z le eno izpeljano tekmo svetovnega pokala, se, kot vse kaže, še lep čas ne bo polegel.

Številni smučarski deležniki se javno sprašujejo o smiselnosti vztrajanja pri smuku na švicarsko-italijanski meji pod slovitim Mattehornom. Povsem nova proga Gran Becca je resda spektakularna in obdana s čudovito alpsko kuliso. A kaj ko je celoten lanskoletni program zaradi pomanjkanja snega padel v vodo, letošnjega pa je odpihnil veter. Osem načrtovanih tekem, nič izpeljanih, pod streho so organizatorji spravili če dva uradna treninga. Organizatorji naj bi se s FIS dogovorili za kar petletno sodelovanje, a je več kot očitno, da bodo smučarki veljaki spomladi vnovič razpravljali o smukaškem odprtju v Zermattu.

In medtem ko se je dobršen del moške smukaške elite že preselil v Severno Ameriko, kjer se pripravlja na soočenje s Pticami roparicami v Beaver Creeku (1. – 3. 12.), ženska hitrostna karavana pa ostaja v Evropi, so bili odprtja nove sezone v soboto vendarle deležni slalomisti. Preizkušnja v Gurglu na avstrijskem Tirolskem se je končala z veličastno trojno avstrijsko zmago (Manuel Feller, Marco Schwarz, Michael Matt), tekmo na novem prizorišču svetovnega pokala pa je zaznamoval tudi incident, za katerega so poskrbeli podnebni aktivisti.

Foto: AP Photo/Piermarco Tacca via Guliver

Protestniki, ki so opozarjali na domnevne pretirane smučarske posege v naravo, so preskočili ograje, pritekli v ciljni iztek, z oranžnim prahom umazali snežno površino in tako za nekaj minut prekinili finalno vožnjo. Po tekmi je tako generalni sekretar Avstrijske smučarske zveze Christian Scherer razmišljal tudi o varnostnih ukrepih in dejal, da bi hujša oblika prekinitve lahko prinesla tudi velikansko denarno izgubo. Podnebni protestniki so deloma zaznamovali že uvod v sezono v Söldnu, ko so za nekaj minut zaprli cesto do vznožja ledenika Rettenbach. Avstrijski smučarski delavci zaradi tega napovedujejo strožje varnostne ukrepe in razmišljajo o omejitvah prostega dostopa do ograj ob tekmovalnih progah. Scherer je izrazil tudi skrb v luči svetovnega prvenstva v Saalbachu leta 2025.

Dogajanje v ciljnem izteku v Gurglu pa je povsem iztirilo norveškega zvezdnika Henrika Kristoffersena. Razjarjeni slalomski prvokategornik se je namreč podal proti protestnikom. Bližnje srečanje so preprečili policist in člani več spremljevalnih ekip. Svoje ravnanje je pozneje pojasnil na socialnem omrežju Instagram. ”Vem, da takšne stvari razvajajo. Toda sem človek, ki ukrepa, če čuti krivico. Nobenega dvoma ni, da je podnebje velik problem in tega ne želim zatirati. Vendar prekinjanje dogodka, ki je povsem kulturen, ni primerno. Za večino športnikov je to vse, kar imamo. Najmanj štirim tekmovalcem so uničili tekmo. To ni pošteno,” je ob zahvali za podporo zapisal Kristoffersen, ki je preizkušnjo končal na sedmem mestu.

Protestniku so nato preko omrežja X odgovorili Kristoffersenu. “Tekme nismo prekinili za zabavo ali da bi spravljali smučarje v slabši položaj. V tem ne uživamo. Toda ne vemo, kaj še storiti. Vlada uničuje našo prihodnost. Zmanjkuje nam časa,” v zahtevah za pospešeno klimatsko politiko sporočajo protestniki, zbrami pod imenom ”zadnja avstrijska generacija”.

Severnoameriška turneja

Sezona svetovnega pokala se bo ob koncu tedna nadaljevala z veleslalomom in slalomom za ženske v Killingtonu (25. in 26. 11.). En teden pozneje bodo moški tekmovali v Beaver Creeku, ženske pa čakata veleslaloma v Tremblantu v Kanadi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje