Anita Horvat napovedala velik podvig

Atletika 19. Maj 202317:02 0 komentarjev
Anita Horvat
Foto: Aleš Fevžer

Anita Horvat na atletskem svetovnem prvenstvu avgusta v Budimpešti cilja na medaljo v teku na 800 m. Odličje je z drugim mestom osvojila marca letos na dvoranskem evropskem prvenstvu v Istanbulu. Sezono na prostem je konec prejšnjega meseca začela s slovenskim rekordom na 600 m, naslednjič bo tekla na diamantni ligi v Rabatu 28. maja.

“V Rabatu v Maroku bom prvič, to bo tudi moja prva tekma na 800 m v sezoni. Z uvodnim nastopom sezone na 600 m sem zelo zadovoljna. Tekla sem dobro, čeprav sama in brez pravih tekmic, zato čas ni bil tak, kot sem si ga želela. Bo pa veliko dobrih tekmovalk v Rabatu in bom lahko dobro tekla. Diamantna liga je obenem tudi prav posebna tekma,” je v pogovoru za STA povedala Anita Horvat.

Lani je se je prebila v finale diamantne lige, zasedla šesto mesto in znova tekla pod dvema minutama, in sicer 1:59,25. “Nisem pričakovala, da bom lani tako veliko tekmovala v diamantni ligi in tudi zelo uspešno. Bila je to moja prva resna sezona na 800 m in obenem najuspešnejša v karieri. Največ dela sem imela, da sem sprejela 800 m kot svojo disciplino.”

Šestindvajsetletna atletinja je slovenska rekorderka na 400 m, z 51,22 sekunde je leta 2018 v Monte Carlu na diamantni ligi postavila tudi slovenski rekord, na tej razdalji je tekla tudi na olimpijskih igrah v Tokiu in na prejšnjih velikih tekmovanjih.

“Po moji prvi pravi sezoni na 800 m sem marca letos dosegla medaljo v Istanbulu. A sem jo pričakovala bolj kot sedmo mesto na svetovnem prvenstvu lani v ZDA. Je pa srebro iz Turčije že kar oddaljeno v mojih mislih, čeprav so občutki še vedno super, a se osredotočam na poletno sezono.”

Drugače ne more biti

Njen cilj na SP avgusta v Budimpešti je medalja. “Drugače ne more biti. Za to bo treba teči precej pod dvema minutama. Sem bolje pripravljena kot pred prejšnjo sezono. A morala bom imeti tudi nekaj sreče, da se vse ‘poklopi’ v treh tekih na SP. Na ta nastop so osredotočene tudi priprave, ob istem času, ko bodo tekme, tudi vadim. Med sezono bom tudi stopnjevala formo, tako da se lahko nadejam zmagovalnega odra.”

Srebra na EP v Istanbulu se je veselila s svojim življenjskim sopotnikom, mariborskim jadralcem Žanom Lukom Zelkom. Jadralski je bil tudi njen podpis sponzorske pogodbe s podjetjem MennYacht Europe AG, ekskluzivnim zastopnikom za plovila Ferretti Group, potekal je na sejmu Internautica.

“Zadnje čase se vse vrti okrog jadranja, poleg tega mi bo prav prišla ta pogodba. Lahko si bom olajšala priprave, treninge in vse ostalo,” je pojasnila Anita Horvat in dodala, da je uradno sedaj Mariborčanka, a živi v Ljubljani.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!