AZS letos pričakuje 1,9 milijona prihodkov in pozitivno bilanco

Atletika 20. Sep 202322:33 0 komentarjev
Anita Horvat
Foto: Aleš Fevžer

Upravni odbor Atletske zveze Slovenije (AZS) je med drugim obravnaval finančno stanje v tekmovalno zelo uspešnem letu. Zveza pričakuje 1,9 milijona prihodkov in pozitivno bilanco ob koncu leta. Svetovni podprvak v metu diska Kristjan Čeh je za osvojeno medaljo v Budimpešti dobil 8000 evrov, pol manj pa njegov estonski trener Gerd Kanter.

Pozitivno stanje kažejo projekcije, saj je bila v obdobju od januarja do vključno julija finančna realizacija AZS 1.094.000 evrov, ob tem pa je bilo 1.035.000 stroškov. Predlog rebalansa finančnega plana za letos tako ni bil sprejet, v okviru proračuna pa bodo skušali za atlete in atletinje najti dodatna sredstva.

Člani UO so tekmovalno sezono za slovensko atletiko ocenili kot izjemno v vseh starostnih kategorijah, ne le v članski z dvema srebrnima medaljama Tine Šutej in Anite Horvat na dvoranskem EP in srebrom Čeha na SP. Izpostavljen pa je bil tudi velik napredek pri izgradnji in posodobitvi atletskih objektov.

Pohvale iz tujine

Pri slednjem je imel veliko vlogo Olimpijski festival evropske mladine (Ofem), saj je zaradi tega Maribor dobil nov atletski stadion s pokrito dvorano za treninge in tekmovanja pozimi. Še zdaj iz tujine prihajajo na AZS pohvale za dobro organizacijo dogodka, zato so se v Mariboru že odločili za organizacijo kakšnega mednarodnega tekmovanja v naslednjih letih. Ostal pa bo v štajerski prestolnici zelo dober atletski objekt.

Poleg Maribora so nove ali posodobljene atletske stadione dobili v Brežicah, Radečah in na Bledu, dela potekajo v Ivančni Gorici, Šentjurju pri Celju in Celju, v Tolminu imajo nove tribune, začenjajo se dela pri slednjih v Novem mestu.

Nejc Jeraša. FOTO: Peter Kastelic/AZS.

Ocenjevali so tudi mednarodno atletsko ligo letos, serija največjih slovenskih mitingov je bila po mnenju članov UO uspešna. A jo nameravajo naslednje leto nadgraditi.

“Potekajo pogovori, da bi bili naslednje leto vsi mitingi te serije najmanj v kategoriji izziva mednarodne serije. Letos je bila edina tekma na tej ravni v Slovenski Bistrici, tam pa naj bi bila prihodnje leto bronasta serija Svetovne atletike,” je dejal direktor AZS Nejc Jeraša.

Ta premik bi med drugim omogočil, da bi bili vsi mitingi vključeni v točkovanje za svetovni lestvico, prek katere se atletinje in atleti poleg norm uvrščajo na velika mednarodna tekmovanja. Poleg tega bi bilo več boljših tekmovalcev iz tujine brez plačevanja za njihovo udeležbo, kot se je to že zgodilo letos v Slovenski Bistrici.