Britanci ostali brez medalje zaradi dopinga v Tokiu

Atletika 18. Feb 202219:04
Foto: Pete Dovgan Speed Media Icon Sportswire via Guliver

Britanska moška štafeta v teku na 4 x 100 m, ki je lani na olimpijskih igrah v Tokiu osvojila srebrno odličje, je zaradi pozitivnega dopinškega testa Chijinduja Ujaha ostala brez odličja.

V moški štafetni preizkušnji so do zlata presenetljivo pritekli Italijani in s tem poskrbeli za prvo zlato medaljo v tej disciplini v zgodovini. V tesnem zaključku so s časom 37,50 le za stotinko prehiteli Britance, tretji so bili Kanadčani (37,70).

Ujahova vzorca A in B, odvzeta po koncu štafetne preizkušnje v času OI, sta pokazala nedovoljeno vrednost ostarina in S-23 (selektivni modulatorji receptorjev androgenov za krepitev mišic), je v izjavi za javnost potrdila protidopinška agencij in primer predala oddelku za antidopinške zadeve na Mednarodnem športnem razsodišču.

Ujah je 14. avgusta v izjavi za javnost poudaril, da ni goljuf in da nikoli ni zavestno vzel poživil, s katerimi bi si pomagal pri športnih dosežkih. “Z obžalovanjem sprejemam današnjo odločitev Casa. A rad bi jasno povedal, da je do prekrška prišlo z zaužitjem dodatne športne prehrane, za katero nisem vedel da vsebuje prepovedane snovi. Žal mi je, da je prišlo do diskvalifikacije in rad bi se opravičil članom štafete. To je nekaj, kar bom obžaloval celo življenje,” je današnjo odločitev o diskvalifikaciji pokomentiral Ujah.

Poleg Ujaha so v britanski štafeti tekli še Zharnel Hughes, Richard Kilty in Nethaneel Mitchell-Blake.

Do bronaste kolajne bodo zdaj prišli na OI četrtouvrščeni Kitajci. Kanadčani bodo namesto brona prejeli srebro.